Hlavní obsah

Prokoukněte ho už na prvním rande!

Foto: Thinkstock

Špatné návyky můžete odhalit už na první schůzceFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že odhalit nevhodného partnera zabere hodně času? Máte dojem, že každý nevěrník svou pravou tvář zakrývá pečlivě připravenou maskou? Anebo si říkáte, že třeba sobeckého partnera není možné odhalit hned na první schůzce? Pokud jste si na tyto otázky odpověděla „ano“, mýlíte se! Muže lze prokouknout poměrně rychle a snadno. Poradíme vám, jak na ně!

Článek

Jestli se trápíte tím, že nejste schopna poznat nevhodného partnera, ať už sobce, nevěrníka anebo třeba přehnaného egoistu, hned na první pohled, nezoufejte. Způsoby, kterými jeho špatné vlastnosti odhalíte hned na jedné z prvních schůzek, jsou docela snadno naučitelné.

Nepřizpůsobivý typ

Pozval vás objekt vašeho zájmu do své oblíbené restaurace, nebo rovnou na akci, kde se to hemžilo jeho kamarády? Pokud se vám s vaším novým nápadníkem stává, že vás často bere do restaurací na party a na různé společenské akce výhradně mezi své přátele, měla byste zpozornět. Muž, který nerad chodí například do jiných restaurací, na které je zvyklý, kde se třeba už kamarádí s obsluhou anebo zná tamní štamgasty, nejspíš nebude pro budoucí společný život nic dobrého.

„Muž, kterého ani nový vztah nedonutí změnit prostředí a začít chodit naopak spíše do vašich oblíbených podniků a mezi vaše přátele, se bude i velmi těžko ve vztahu přizpůsobovat společnému životu. Buď po vás bude vyžadovat, abyste přejala stereotypy, na které je zvyklý, třeba i od své bývalé ženy. Anebo se budete muset podřídit přímo jeho životnímu stylu. Pokud po něm budete chtít, aby třeba zařídil dovolenou anebo se přestěhoval k vám, nečekejte, že to proběhne hladce a rychle. Tomuto muži všechny změny potrvají hodně dlouho,“ vysvětluje psycholožka Markéta Seková.

Sobec a egoista

Sobeckého a přehnaně egoistického muže lze odhalit také poměrně snadno. Zve vás na první rande, jdete na večeři a on je ten, kdo si vybírá místo, kde bude sedět, jaká židlička bude jeho, případně i u kterého stolu povečeříte (nemá-li předem danou rezervaci)? Pak zpozorněte! Jednak podle pravidel společenské etikety má muž nechat ženu, aby si jako první vybrala místo k sezení. Žena by také rozhodně měla sedět tak, aby viděla do prostoru restaurace, nikoli do zdi. Jestli na takovém místě chce sedět on, pak je buď nevychovaný, nebo přehnaně egoistický. I pokud například objedná víno a nezeptá se vás předem, co si dáte k jídlu anebo jaké víno byste si dala vy, je to také projev jeho sobectví (a nevychovanosti zároveň).

„Sobecký muž, který je zvyklý více dostávat než dávat, bývá často jedináček nebo nejmladší dítě ze sourozenců. Třeba hádat se s takovým člověkem nebo chtít po něm, aby uznal někdy vlastní chybu, je opravdu složité. Je zvyklý, že on zkrátka chyby nedělá a že vše musí být zařízeno tak, aby to uspokojilo především jeho potřeby,“ říká Seková. A dodává, že to snadno poznáte třeba i během prvních společných Vánoc. Může se vám totiž stát, že budete dostávat výrazně méně hodnotné dárky, než dáte vy jemu. A to nejde jen o hodnotu finanční, ale i kvalitativní. Vy budete vybírat půl roku, on nakoupí 23. prosince první věc, kterou zahlédne za výlohou. Žádné nápadité dárky a překvapení nečekejte. Ty čeká on od vás.

Foto: Thinkstock

Umí taky naslouchat vám?Foto: Thinkstock

Nevěrník chválí jen postavu

Když vám muž od první schůzky lichotí, jak vám to sluší, jak máte krásnou postavu a jak jste sexy, nemusí to ještě znamenat nic špatného. Chválu slyší každá ráda. Ale jestli je to tak, že ho nezajímá vaše povídání, nesdílí vaše zájmy a celou dobu vás prakticky neposlouchá, pak je něco špatně. Když vám píše eroticky laděné zprávy, volá vám, že se těší na příští noc, je to v pořádku. Ale jenom tehdy, je-li tento muž schopný bavit se s vámi i o všedních věcech. Zkuste mu třeba říci, jak vám to šlo v práci anebo jaký film vás posledně zaujal. Buď se muž chytne, nebo to s ním na vážný vztah nemá cenu. „Takovýto partner je vhodný pouze na pozici milence, nikoli partnera,“ míní Seková.

A dodává, že mezi ženami koluje špatná domněnka, že nevěrného muže prozradí to, že se často dívá po jiných ženách. Tak tomu ale vždy není, ba spíše naopak. „Muž, který je typově takříkajíc lamač dívčích srdcí a bez nevěry by si vztah snad ani nedokázal představit, se vám na první schůzce bude věnovat dostatečně. Nebude se dívat po žádných jiných ženách, protože dobře ví, že by tím mohl prozradit svou pravou povahu. A navíc teď bojuje o vás. Ale jakmile vás jednou získá, jeho oči už nebudou pouze pro vás,“ říká Seková.

Nevěrníka odhalí i to, jakým stylem se vyjadřuje o svých kamarádech anebo jak reaguje na nevěru jiných. Pokud mu řeknete, že například chudák vaše kamarádka právě řeší partnerovu nevěru, a on pronese něco ve stylu „a je hezká?“ anebo „co měl ten chlap dělat, když…“ pak vězte, že i před vámi sedí podobný typ chlapa.

Pokud zůstáváte po těchto (a třeba i dalších) varovných signálech v dojmu, že svého nápadníka během vztahu změníte k lepšímu, pak se mýlíte. Žena muže většinou nezmění. A lepší než se o to pokoušet, je přece najít si někoho, kdo vaše požadavky splňuje sám o sobě, aniž byste ho tomu musela složitě učit.

Podle čeho poznáte, že daný nápadník je pro vás ten pravý? A zažila jste nějaký trapas na prvním rande? Napište nám o tom!

Reklama

Související témata:

Načítám