Hlavní obsah

Proměna bytu rychle a levně? 6 tipů pro vás

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Říká se, že změna je život. A to platí i o interiérech. Tak proč si občas nedopřát něco nového? Kolikrát pro lepší pocit stačí jen maličkost, třeba nová záclona, lampa nebo koberec. A levnými, přesto krásnými změnami vás dnes provedeme...

Článek

Rozhlížíte se kolem sebe a padá na vás splín? Venku je čím dál tím šedivěji a vám se najednou zdá, že u vás doma to není o moc lepší? Asi si říkáte, že by to chtělo nějakou změnu. Jen nevíte, co přesně by to mělo být. Navíc se vám do takové akce nechce investovat ani moc času, ani moc peněz... Máme pro vás pár elegantních řešení.

Vymalujte třeba jen jednu stěnu

Toužíte-li po výraznější proměně, tak toho docílíte pomocí nové výmalby stěn poměrně snadno. Zvlášť pokud patříte mezi ty šikovnější, kteří se do toho pustí sami. Nemusíte si hned představovat nábytek uprostřed místnosti, pokrytý fóliemi zacákanými od barvy. Přes internet koupíte i „šikovné“ válečky, které jsou vybavené miskou nebo nádržkou, do nichž nalijete barvu. Tak je zajištěno, že vám při malování nic neukápne vedle. Navíc někdy stačí jinou barvou vymalovat jen jednu stěnu, zvlášť když jsou ty ostatní bílé.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Se speciálním válečkem zvládnete malování během jednoho odpoledneFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Polepte lednici

O něco čistší, ale náročnější na přesnost je tapetování. Můžete jít klasickou cestou a pořídit si obrazovou tapetu za sedačku. Někdy ale neškodí vybočit trochu z řady a tapetu umístit nestandardně – třeba ji nalepit přes roh v předsíni a před ni postavit vysokou vázu se suchými květy nebo křesílko na obouvání.

Populární je ale také polepování nábytku a jiných povrchů, jako jsou například dveře nebo lednice. Na to je ideální použít kvalitní samolepicí tapetu, a změnu máte během chvilky hotovou.

Foto: Pixers

Omyvatelnou samolepicí tapetou zrenovujete jakýkoli kousek nábytku nebo třeba i lednici. Cena za metr je od 490 Kč Foto: Pixers

Kouzlete s textiliemi

Nové záclony, závěsy, povlaky na polštářky, přehozy, ale také ložní povlečení nebo ubrus či sada prostírání – to jsou snadné a cenově dostupné možnosti, jak proměnit kteroukoli místnost v bytě. K prosvětlení místnosti můžete využít pastelové barvy a kombinovat různé struktury. Navíc můžete například pomocí závěsů „zvýšit“ nebo „snížit“ strop. Platí jednoduché pravidlo: místnost vypadá vyšší, čím blíže u stropu je umístěná garnýž. Když je naopak hned nad oknem, pokoj vypadá nižší.

Foto: Blancheporte

Závěs z čisté bavlny Colombine, pověšený hned nad oknem, opticky sníží místnost. Cena je od 1490 KčFoto: Blancheporte

Foto: Magnet 3Pagen

Ložnice získá nový šmrnc díky bavlněnému povlečení Delux France. Cena: 599 Kč Foto: Magnet 3Pagen

Vrstvěte koberce

Příjemným ozvláštněním může být kusový kobereček, který koupíte třeba cestou z práce. Jen dejte pozor, aby nebyl až příliš malý. Pak by totiž ve vašem obýváku vypadal jak známka na dopise. A to je špatně. Musí být alespoň tak velký, aby se na něj vešel celý konferenční stolek a měl by kopírovat celou délku sedačky.

Některé tyto kusové koberce jsou sice velmi atraktivní, ale tomu bohužel odpovídá také cena. Poradíme vám, jak to můžete „ošidit“ a dopřát si typ, který se vám líbí i v té nejmenší variantě. Kupte si větší, levný koberec v podobném odstínu, jako je ten menší, nebo v neutrální barvě. Na něj pak položte vysněný kousek. Oba koberce vytvoří jeden celek, takže místnosti dodáte potřebný šmrnc, aniž byste narušili prostorovou vyváženost.

Foto: Bonami

Místnost rozzáří kusový koberec Universal Tikey Romea. Rozměry: 140 x 200 cm. Cena: 1909 Kč Foto: Bonami

Rozsviťte si

Osvětlení místnosti hraje důležitou roli po celý rok. Ale právě podzim a zima jsou dvě období, kdy vám denní světlo přece jen chybí. Můžete si je zpříjemnit třeba novou stojací nebo stolní lampou.

Máte chuť se pustit do trochu větších úprav? Vyměňte třeba lustr nebo jeden kus nahraďte hned dvěma nebo třemi. Vypadá to pěkně například nad velkým obdélníkovým nebo oválným jídelním stolem.

Foto: Tchibo

Ozdobou vašeho interiéru se stane stojací lampa s konstrukcí ze dřeva a kovu. Výšku lampy lze nastavit od 106 do 150 cm, průměr stínítka je 45 cm. Cena: 3490 KčFoto: Tchibo

Dekorujte květinami

Nejpestřejší skálu proměn nabízejí samozřejmě dekorace. Stačí jen maličkost, tři svícny za pár korun, plakát nebo několik zarámovaných fotografií vašich blízkých. Vyzkoušejte také nezvyklé způsoby umístění. Například velký obraz nebo zrcadlo nevěste na zeď, ale postavte ho na zem nebo na komodu a opřete ho jen tak o stěnu. Samozřejmě nesmíte zapomenout na bezpečnou zarážku, aby vám nakonec nezůstala jen hromádka střepů.

Ke zlepšení nálady odjakživa patří také řezané květiny. A pokojovkám můžete pořídit nové, zajímavé obaly na květináče třeba z keramiky, kovu nebo proutí.

Foto: La Almara

Levnou, ale krásnou dekorací jsou skleněné svícny. Cena za kus: 99 Kč Foto: La Almara

Tak co říkáte? Pustíte se do toho?

Reklama

Načítám