Hlavní obsah

Proměna panelákového bytu: Pryč je umakart i starý nábytek!

Foto: Archiv majitelů

Foto: Archiv majitelů

Reklama

Rodina se rozrůstá? Pak je ideální, když se rozrůstá i bydlení. Podívejte se, jak si mladý pár zařídil byt, který vznikl spojením dvou sousedních jednotek. Prim tu hraje skandinávský styl.

Článek

Mladý pár, který se v dubnu rozroste a změní na tříčlennou rodinu, se rozhodl zvětšit svůj obytný prostor. K bytu 2 + 1 v panelovém domě v Hradci Králové přikoupili sousední 1 + 1 a obě jednotky propojili v jeden prostorný příbytek s dispozicí 3 + 1 se šatnou a dvěma koupelnami. To vše podle vlastního návrhu a z velké části svépomocí.

„Bydleli jsme tu už deset let. Menší byt jsme přikoupili v květnu 2017, ale dlouhé měsíce probíhalo dědické řízení, do celkové rekonstrukce jsme se tudíž nemohli pustit dříve než na konci roku. Takže jsme dál byli ve svém bytě s umakartovým jádrem a čekali, až bude vše dořešeno a až dostaneme stavební povolení,“ popisuje paní Monika, majitelka bytu.

Inspirace z internetu

Mezitím s partnerem hledali inspiraci, jak své staronové bydlení pojmout. Oba mají rádi skandinávský styl, takže od počátku bylo jasno, že se interiér ponese v tomto duchu. Z toho vyplynula i typická barevná kombinace: bílá, šedá a dřevo. „Já ani přítel se architektuře nebo designu profesně nevěnujeme a nápady jsme nacházeli hlavně na Instagramu a v časopisech,“ doplňuje paní Monika.

Nutná dokumentace

Protože se jedná o panelový dům, museli majitelé získat posudek od statika, po schválení si ale umístění některých obložek kvůli nábytku rozmysleli a posudek se musel dělat znovu. V původním plánu také bylo zazdění jedněch vchodových dveří, čemuž majitelé přizpůsobili i návrhy na příčky v bytě. „Hasičské nařízení nám to ale bohužel nedovolilo a dveře musely zůstat, tudíž se i tyto plány musely změnit,“ vysvětluje majitelka.

Sehnat veškerou potřebnou dokumentaci a zkoordinovat všechny řemeslníky tak, aby na sebe jednotlivé práce navazovaly, bylo podle majitelky na celé rekonstrukci to nejtěžší. Zařizování jako takové pak už byla radost. „Rekonstrukce trvala asi pět měsíců. Firma nám dělala nové jádro, podlahu a elektřinu, na míru jsme si nechali vyrobit nábytek. Zbytek už byl v našich silách.“

Foto: Archiv majitelů

Interiér se nese v skandinávském stylu. Převládá tu dřevo nebo jeho imitace a šedá a bílá barvaFoto: Archiv majitelů

Nábytek od truhláře i poučení propříště

Na podlahu zvolili majitelé vinyl v imitaci světlého dřeva, který prochází celým bytem, a nemohou si ho vynachválit. „Vinyl není tak studený jako dlažba a ‚hlučný‘ jako plovoucí podlaha nebo parkety. V koupelnách pak máme klasickou dlažbu a elektrické podlahové topení. Co bych nejspíš udělala jinak, je kuchyňská linka, kterou máme z bílého lesku – prstíčky jsou všude, takže příště bych už šla do matu. Pracovní deska z dubu je ale skvělá,“ doplňuje majitelka.

Nábytek v kuchyni, koupelnách, obývacím pokoji a chodbě vyráběl truhlář, ložnici a většinu doplňků pořídili majitelé v běžných obchodech. Každá věc v bytě má jasné místo a interiér je přesně takový, jak si ho paní Monika vysnila – barevně sladěný, funkční a jednoduchý.

Foto: Archiv majitelů

Kuchyňská linka je vyrobená na míru z bílého laku a dřevěné pracovní desky. Příště už by majitelka volila matné provedeníFoto: Archiv majitelů

Ocenění v soutěži

Že se dílo podařilo, dokládá nejen spokojenost majitelů, ale i umístění v prvním ročníku soutěže Rekonstrukce roku, kterou organizuje agentura FleishmanHillard. V klání o nejzdařilejší proměnu české domácnosti určené pro laickou veřejnost obsadil hradecký byt druhou příčku. Líbí se i vám?

Už jste se také rozloučili s umakartem?

Reklama

Načítám