Hlavní obsah

Proměna panelákového bytu: v kuchyni mají tovární okno

Foto: Archiv majitelů

Ze zašedlého malého prostoru se majitelům povedlo vybudovat slunný byt přesně podle jejich představ. Vše vymýšleli a realizovali sami, o to více si teď svůj vysněný domov užívají.

Článek

S příchodem dítěte přestal mladým manželům stačit jejich dvoupokojový byt a začali se rozhlížet po něčem větším. Do oka jim padl byt (64 m²) s dispozicí 3 + 1 ve 12. patře panelového domu, který se nachází na skvělém místě v Přerově, a nabízí úžasný výhled do okolí. „Rozhodla také nízká cena ovlivněná tím, že byl v dost špatném stavu. To ale pro nás nebyla překážka, spíše výzva,“ vzpomíná pan Robin. Sám se profesně zabývá uměleckou činností a jeho práce je pro něj koníček, takže na rekonstrukci zanedbaného bytu se vyloženě těšil.

Návrhy i rekonstrukce svépomocí

„Všechno probíhalo plně v naší režii. Návrhy jsme tvořili podle vlastní fantazie a strávili nad nimi opravdu hodně večerů. Zásadním tahem bylo propojení kuchyně s obývákem, kde byl velký otazník. Řešili jsme, jak do tmavé kuchyně dostat denní světlo a zároveň mít místo na koupelnu. Na první pohled se to zdálo nemožné, ale nakonec zvítězil netradiční nápad udělat koupelnu s balkonem, ty jsou v bytě celkem tři,“ vypráví pán domu.

Tmavá kuchyně bez denního světla

Kuchyně je umístěná uprostřed bytu místo bytového jádra, tudíž byla bez oken. „Chtěli jsme stylovku, tak jsme hledali staré okno, které by se zasklilo mléčným sklem, což by do kuchyně přineslo dostatek světla a zároveň zachovalo soukromí koupelny. Na internetovém bazaru se nám povedlo sehnat přesně takové – staré okno z továrny, které jsme lehce zrepasovali, a získali tak zajímavý kousek,“ říká nadšeně pan Robin.

I přes to, že bojovali s nedostatkem světla, rozhodli se pro vysněnou černou kuchyňskou linku. Obrysy dvířek alespoň zvýraznili kontrastními hranami a to správné kouzlo dodala místnosti pracovní deska v imitaci rezavého plechu.

Foto: Archiv majitelů

Byt v panelovém domě rekonstruovali majitelé sami. Podstatné bylo dostat do tmavé kuchyně denní světlo

Podlahy, na které si řemeslníci netroufli

Z původního interiéru zůstal jen skelet, předělávat se musely i podlahy. Nově zvolili majitelé ve větší části bytu podlahu vinylovou v kombinaci s hexagonovou dlažbou, která je do vinylu zapasovaná, což byl samozřejmě oříšek. „Jednoduše nebylo možné sehnat řemeslníka, který by si na to troufl, takže nezbylo nic jiného, než i podlahu položit svépomocí,“ říká pan Robin.

Oblíbené stěrky

Ve většině místností jsou na stěnách různé druhy stěrek (imitace betonu), kterými se pan Robin aktuálně hodně zabývá. Tím pádem byl výběr povrchů jasný. Jelikož se jimi dá potáhnout jakýkoli tvar a některé jsou i voděodolné, použili je také v kuchyni a koupelně – mimo jiné na desku pod umyvadlo. 

Foto: Archiv majitelů

Betonová stěrka je i na stěně v ložnici

Koupelna jako exotická oáza

Koupelna je netypická nejen tím, že k ní patří balkon, ale třeba i ytongovou přepážkou s průzorem, která odděluje vanu od sprchového koutu, nebo obrazem namalovaným přímo na zdi. Pro manžele je i díky těmto prvkům koupelna opravdovou oázou klidu a jsou na ni velmi pyšní. A jejich čtyřletý syn? Ten zase nedá dopustit na svůj dětský pokoj, který se nese ve znamení jeho milovaného filmu Cars.

Účast v soutěži

Proměnu panelového bytu přihlásili majitelé do prvního ročníku soutěže Rekonstrukce roku, kterou organizuje agentura FleishmanHillard. V klání o nejzdařilejší proměnu české domácnosti určené pro laickou veřejnost sice nezvítězili, ale probojovali se do finále, což je těší stejně jako každý den v jejich vysněném domově.

Pokud jde o malé prostory, podívejte se také na chytře a stylově zařízený byt 2+kk pro mladou ženu

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama