Hlavní obsah

Proměna tuctové lodžie na místo pro dokonalý relax

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Reklama

Hodně lidí používá balkon či lodžii na sušení prádla, jako odkladiště různých věcí nebo tam má vyhozen stolek s židlemi. Pojďte se podívat na jednoduchou a levnou proměnu tohoto prostoru – majitelka chtěla lodžii co nejlépe a nejpohodlněji využít pro relax, a to od dubna do začátku října.

Článek

Výchozím prostorem pro proměnu byla otevřená lodžie o rozměrech 2,4 × 1,15 metru se železným zábradlím. Po předchozím majiteli zůstaly ve zdi díry s hmoždinkami po šňůrách na prádlo a současná majitelka si je přála nějak šikovně zakrýt. Barvy, pro které jsme se rozhodly a které se na lodžii objevují, jsou námořnická modrá, šedá, tyrkysová a odstíny hnědé.

Ideální soukromí a zastínění

Aby lodžie získala více soukromí, opatřily jsme zábradlí z vnitřní strany rákosem – na několika místech jsme ho připevnily přírodním provazem, aby se rohož nehnula ani při poryvu větru či při dešti. Po zhruba dvou až třech letech je dobré ji vyměnit.

V plánu jsem měla instalovat částečně funkční a zároveň dekorativní zastínění. Proto jsme do stropu navrtaly čtyři kovová očka a pomocí karabin jsme do nich zavěsily látkový baldachýn – vyrobily jsme ho ze tří kupovaných, lehkých bavlněných závěsů s očky. Přeložily jsme je na sebe a oka všech tří závěsů jsme střídavě navlékly na dřevěnou tyčku. Na opačném konci jednoho závěsu jsme vytvořily tunýlek, kterým jsme provlékly druhou dřevěnou tyčku. Z obou stran tyček jsme upevnily dekorativní šňůry a  hotový baldachýn jsme zavěsily do karabin. Jeden závěs tedy zakryl strop, druhý stěnu za gaučem a třetí provléknutím zábradlím vytvořil zastínění venkovní části.

V případě silnějšího poryvu větru, například při letní bouřce, stačí látkové závěsy pomocí řemínků na dvou místech stáhnout.

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Baldachýn má dvě funkce: chrání soukromí a zároveň poskytuje majitelce zastínění. Nebylo složité jej vyrobit a obdivuje ho nejeden sousedFoto: archiv bydlimhezky.cz

Pohodlné sezení z palet

Hlavním kusem nábytku, pro který jsme se rozhodly, byl velkorysý jednomístný paletový gauč. Palety jsme si nechaly na pile vyrobit v rozměru, který vyplnil celou šířku lodžie (základna gauče má rozměry 100 × 100 cm). Na gauči se dá sedět a lze si i pohodlně lehnout (číst si, sledovat na notebooku film, spát) – nohy si natáhnete na přídavné křeslo.

Zpět ke gauči. Na sedací část jsme použily dvě palety na sobě. Další paleta posloužila jako zádová opěrka a z boků přišly jen svrchní desky. Palety jsme zbrousily, na přístupné plochy jsme použily elektrickou brusku a nedostupné plochy jsme obrousily ručně. Pak přišel na řadu nátěr napouštědlem, abychom dřevo ošetřily proti dřevokazným houbám a hmyzu.

Gauč jsme nijak nesešroubovávaly – je tak možné s ním snadno manipulovat při úklidu nebo kvůli uskladnění do sklepa na zimu. Na gauč jsme nechaly uříznout 12 cm vysoký molitan, na který se ušil snímatelný potah. Podpěrka hlavy je vyrobena z dlouhého kulatého polštáře (původně sloužil jako průvaník), připevnily jsme ji pomocí kožených pásků na horní prkno palety. Gauč jsme pochopitelně vybavily mnoha různě velkými polštáři a dekami, kterými se v pozdních večerních hodinách lze přikrýt.

Kromě gauče je na lodžii umístěné teakové křeslo pro hosty a pletený puf. Obojí může posloužit i jako podnožka, aby se na gauči pohodlně leželo. Pro odložení skleniček slouží malá stolička natřená do barev, které se na lodžii vyskytují (nohy jsou šedé jako světelný rám a vrchní deska tmavěmodrá jako polštáře).

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Velkorysé posezení vyrobené z nově vyrobených palet na míru. Je trvanlivé, přírodní a snadno jej po sezoně rozebereteFoto: archiv bydlimhezky.cz

Osvětlení a doplňky

Lodžii nesmělo chybět osvětlení – a to jak funkční, tak pro vytvoření atmosféry. Funkční světlo v podobě lampičky s klipem slouží pro čtení v pozdních večerních hodinách. Díky klipu ho lze na paletě libovolně přemísťovat a vždy nasměrovat tak, aby co nejlépe vyhovovalo a v případě nepříznivého počasí na něj nepršelo. Napájecí kabel je protažen vyklápěčkou okna. Na parapetu jsou umístěny skleněné svícny na čajové svíčky, na zemi stojí dvě lucerny na velké svíce. Na zábradlí lze využít i decentní LED řetěz s dekorativními koulemi vhodný pro venkovní použití.

Díry po prádelních šňůrách zakryl z jedné strany závěs a na druhou stranu jsem vyrobila dekorativní rámeček s větvičkami, jimiž je propleten světelný LED řetěz na baterky. Osvětlení tedy lze různě kombinovat podle nálady a potřeb.

Lodžie je v létě pod plným slunečním svitem, bylo tedy třeba vybrat takové rostliny, které horko zvládnou, a proto jsme zvolily aloe vera a levanduli.

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Osvětlení je možné rozsvěcet podle nálady a potřebyFoto: archiv bydlimhezky.cz

Chcete lodžii či balkon vylepšit voňavými bylinkami a květinami? Aby to dopadlo co nejlépe, rostliny vybírejte zásadně podle světových stran.

Reklama

Související témata:

Načítám