Hlavní obsah

Propocené podpaží: Antiperspirant, nebo deodorant?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Také vám vadí koláče potu v podpaží a případný zápach? I když je to přirozená věc, asi žádné ženě to radost neudělá. Co se s tím dá dělat?

Článek

Léto milujete nade všechno kromě jediné věci. Pocení. Právě v těchto měsících hrozí propocené koláče v podpaží ze všeho nejvíc. To sice nikdy nepůjde úplně zastavit, zmírnit ale ano. Pojďme se na problém podívat blíže.

Je to nezbytné, ale...

Pocení je pro lidské tělo přirozené a vlastně nutné. Slouží totiž jako obrana proti přehřívání. V klidovém stavu vyprodukuje člověk až jeden litr potu denně. S teplými dny, fyzickou námahou a stresovými situacemi, se míra pocení ještě zvedá.

„Ovšem nadměrné pocení znamená pot ve větším množství, než je fyziologicky nutné k termoregulaci,“ podotýká korektivní dermatoložka Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl. Zda se potíte nadměrně, sama nejspíš dobře víte. Způsoby, jak s propocenými koláči bojovat, jsou ale pro všechny stejné.

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Potíte se? Poradíme, co s tímFoto: Koldunov, Shutterstock.com

Proč děti nesmrdí

Ještě horší než viditelné skvrny od potu na oblečení je nepříjemný zápach. Avšak pot jako takový nezapáchá. Nepříjemný odér nevzniká pocením, ale přítomností bakterií v  podpaží.

„Živnou půdou bakterií jsou bílkoviny a tuky obsažené v potu produkovaném žlázami, které se nacházejí v oblasti podpaží, třísel a v okolí bradavek. K jejich aktivaci dochází až v období puberty, což je důvodem, proč zpocené děti nezapáchají,“ vysvětluje MUDr. Lucie Růžičková Jarešová, zastupující značku Rexona.

Deodorant nestačí

Nejúčinnějším způsobem, jak s pocením bojovat, jsou speciální kosmetické přípravky. Nejsou to ale deodoranty, jak se mnozí mylně domnívají. Pokud chcete pocení co nejvíce omezit, sáhněte jedině po antiperspirantu!

Součástí deodorantu totiž není žádná složka, která by pomáhala samotné pocení omezit. Deodoranty jen neutralizují zápach. Pokud jsou parfémované, tak ho navíc i překrývají.

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Antiperspirant je výrazně účinnější než deodorantFoto: Anetlanda, Shutterstock.com

Zjednodušeně řečeno, deodorant vám sice pomůže předejít zápachu, ale propoceným skvrnám v podpaží nezabrání. Antiperspirant napomáhá tvorbu potu přímo snižovat. Jeho součástí jsou hliníkové soli měnící se na povrchu pokožky na gel, který překryje potní žlázy. Výsledkem tohoto procesu je redukce vyloučeného potu.

V drogeriích jsou antiperspiranty a deodoranty většinou pohromadě. Rozdíl mezi nimi s jistotou rozeznáte tak, že si přečtete informaci na obale. Neřiďte se štítky, které dávají ke zboží prodejny. Často je to i zde uvedeno chybně. Antiperspiranty mohou být tuhé i ve spreji.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rexona Maximum Protection má speciální složení a poskytuje nepřetržitou ochranu před pocením a zápachem po dobu 48 hodin. Cena 159 Kč. Adidas Antiperspirant ve spreji pro ženy Fresh Cooling Cool & Care má jedinečné složení, které bylo vyvinuto ve spolupráci s vrcholovými sportovci. Cena 79 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tuhý deodorant Borotalco Original díky obsahu přirozeného Microtalca pohlcuje pot a denně zajišťuje příjemně suchou pokožku. Bez obsahu alkoholu. Cena 109 Kč. Eucerin intenzivní antiperspirant poskytuje ochranu proti pocení až na 72 hodin. Bez alkoholu. Cena 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Doplněk stravy se šalvějí pro období klimakteria pomáhá také mírnit nadměrné pocení. 90 tobolek. Cena 234 Kč. Jednorázové vložky do podpaží proti pocení. Vložky se snadno nalepí na oděv na vnitřní stranu rukávu, kde vás pak chrání proti nevzhledným flekům v podpaží. Cena za kus 9 KčFoto: Archiv firem

Pár přírodních tipů

Existují samozřejmě i přírodní tipy, jak s pocením bojovat. Nebudou tak účinné jako antiperspiranty, pokud vás však odpuzují chemikálie v nich obsažené, také je to cesta.

  • Zkuste šalvěj - U šalvěje byly opravdu prokázány účinky proti pocení. Jedná se především o pití šalvějového odvaru, ale fungují také lokální preparáty se šalvějovými výtažky
  • Nejezte pikantní jídla - Pikantní a kořeněné pokrmy podporují tvorbu potu
  • Pozor na zlozvyky - Zejména kouření a konzumace alkoholu mohou vést k nadměrnému pocení. Snažte se toho proto co nejvíce vyvarovat
  • Doplňte zinek - Pokud má tělo nedostatek zinku, projevuje se to právě zvýšenou tvorbou potu
  • Kokosový olej funguje na všechno - Pokud znáte „kokosáč“ jako super přípravek na vlasy nebo pro bělení zubů, vězte, že ho můžete použít i jako deodorant! Pocení sice nezabrání, ale výborně neutralizuje nepříjemný zápach

Trápí vás nadměrné pocení?

Reklama

Načítám