Hlavní obsah

Proti rakovině, vysokému cholesterolu i na čištění těla aneb 7 potravin, které by měl jíst každý

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Ovoce a zelenina jsou pro lidské trávení nejpřirozenější stravou a mohou být považovány za elixír zdraví. Možná nejste fandové zdravé stravy, ale na těchto sedm druhů ovoce a zeleniny si místo v jídelníčku určitě najděte. Rozhodně se vám to vyplatí.

Článek

Podle některých myšlenkových směrů, jako je například tradiční čínská medicína nebo mystické léčitelství Anthonyho Williama, prospívá ovoce a zelenina organismu na více rovinách – konkrétně některé jejich druhy tělo zásobují látkami, jejichž účinky se projevují i na psychice. Všímejte si proto, co a jak na vás působí, a podle toho, co vám dělá dobře, byste pak měli měnit zakořeněné stravovací návyky. Prospějete tak tělu i duši zároveň.

Zeptali jsme se odbornic na výživu, které druhy ovoce a zeleniny podle nich působí na tělo nejsilněji, a přinášíme vám tuto mocnou sedmičku.

1. Hlávkový salát

Většina listových salátů je přínosná díky obsahu kyseliny listové, folátu, vitaminu důležitého zejména pro nastávající maminky a ženy, které těhotenství plánují. Brání totiž vzniku některých vývojových poruch, například rozštěpu páteře. Konzumace salátu ale prospívá i všem ostatním: jeho nahořklá chuť totiž podporuje trávení, především tuků, také činnost jater a tvorbu žluči.

2. Brokolice

Její léčivá síla spočívá v tom, že umocňuje skryté čisticí a léčivé účinky ostatních potravin. Například zvyšuje množství protirakovinných sloučenin v chřestu, kde též posiluje fytochemikálie (rostlinné pigmenty, antioxidanty), které čistí ledviny. „Proto se doporučuje vařit brokolici a chřest spolu v jednom hrnci,“ říká výživová poradkyně Dagmar Kubecová. Brokolice je téměř přírodní multivitamin – kromě vitaminů A, C, E a K obsahuje také vitaminy skupiny B a další stopové látky, které podporují především imunitní systém. Brokolice tak prospívá celému organismu – orgánům, žlázám, kostem i nervům.

Foto: Robyn Mackenzie, Shutterstock.com

Brokolici a chřest vařte společně. Umocníte tak jejich blahodárné účinkyFoto: Robyn Mackenzie, Shutterstock.com

3. Chřest

Tahle zelenina je doslova zázrak proti stárnutí, protože navrací životní sílu. „Mladé výhonky dodávají tělu svěží energii plnou síly,“ přibližuje Dagmar Kubecová. Chřest je výborný proti neurologickým onemocněním, rakovině, roztroušené skleróze, Parkinsonově chorobě, chronickému únavovému syndromu, migrénám, závratím, únavě nadledvinek i akné a chudokrevnosti. Díky chlorofylu a luteinu totiž čistí organismus, rovněž v něm pomáhá udržovat zásadité pH. „Pro silnou jarní detoxikaci orgánů snězte v dubnu nebo květnu svazek chřestu každý den,“ doporučuje Dagmar Kubecová.

4. Celer

Celer je významným zdrojem draslíku. Syrový obsahuje velké množství vitaminu C. Má velmi dobře stravitelnou vlákninu, která pomáhá snižovat cholesterol v krvi. „Celer řapíkatý je navíc vhodný při redukčních dietách, jelikož má velmi malé množství kalorií,“ radí Radka Pamětická. Řapíkatý celer podporuje i správnou činnost ledvin, tedy se z pohledu tradiční čínské medicíny jedná o zeleninu vhodnou pro zimní období.

Foto: Dmitri Mihhailov, Shutterstock.com

Chcete vypadat mladě a svěže? Dopřávejte si denně okurkyFoto: Dmitri Mihhailov, Shutterstock.com

5. Okurka

Okurky organismus skvěle (a chutně) hydratují. „Čerstvá okurková šťáva je považována za nejlepší omlazující tonikum na světě. Vyživuje přetížené ledviny i nadledvinky, které filtrují velké množství toxinů,“ přibližuje Dagmar Kubecová.

6. Mrkev

Stejně jako celer je tato zelenina výborná pro podporu ledvin i močového měchýře. Pomáhá vylučovat toxiny z těla, a je tedy z pohledu tradiční čínské medicíny dalším vhodným zdrojem zeleniny na zimní období i pro podporu okruhu ledvin. Její pravidelná konzumace je prevencí šerosleposti pro vysoký obsah betakarotenu. „Už jedna mrkev denně může zlepšit schopnost nočního vidění,“ potvrzuje na základě zkušeností z praxe Radka Pamětická.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Hrozny čistí trávicí trakt. Jezte je často a předcházejte tak zažívacím a vylučovacím problémůmFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

7. Hrozny

Léčivá síla hroznů se nachází v jejich typické trpkosti. Způsobují ji fytochemikálie, které jsou důležité pro funkci ledvin – proto jsou hrozny považovány za ledvinové tonikum. Také úžasně čistí játra a celý zažívací trakt. Jejich slupky totiž obsahují silné mikroživiny, které vypuzují parazity a ničí plísně.

Víte, které druhy ovoce a zeleniny vám prospívají na těle i na duši?

Reklama

Načítám