Hlavní obsah

Proti vysokému tlaku i nemocem srdce: Těchto 7 věcí by měl jíst každý nad 40 let

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Po čtyřicítce se na ženském organismu začínají projevovat hormonální změny a v souladu s nimi se mění i vnější vzhled těla. Přibývají kila i vrásky, zvyšuje se riziko nebezpečných nemocí... Jak tyto jevy zmírnit? Užíváním některých esenciálních vitaminů a minerálů. Víme, které potřebujete i vy.

Článek

S věkem ubývá svalová hmota. V důsledku toho se zpomaluje metabolismus a roste riziko nabírání na váze. Menopauza se blíží a zvyšuje se pravděpodobnost propuknutí cukrovky, kardiovaskulárních nemocí i rakoviny. Navíc se zakulacujete, přibývají vrásky a jste na pohled unavenější. Dá se s tím něco dělat? Rozhodně! Tato silná sedmička vám pomůže zmírnit a zpomalit přirozené projevy stárnutí.

1. Draslík

  • DDD 2 až 3 g = miska sušených meruněk nebo dva banány -

U žen (i mužů) po čtyřicítce stoupá riziko vysokého krevního tlaku a v normě ho pomáhá udržovat draslík. Kromě toho je tento minerál nezbytný pro správnou činnost nervové a trávicí soustavy, kardiovaskulárního systému, stejně jako pro svalovou sílu a energii. Jeho nedostatek se tak neprojeví jen vysokým krevním tlakem, ale i křečemi, svalovou slabostí a náchylností ke zranění, únavou, mravenčením v končetinách, psychickou rozladěností nebo zácpou. Najdete ho v banánech, sušeném ovoci nebo v luštěninách.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Draslík najdete v banánech, sušeném ovoci i luštěnináchFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

2. Omega-3

  • DD 200 mg = dvě porce ryby týdně -

Vícenenasycené mastné kyseliny se podílejí na správné činnosti srdce a působí preventivně proti kardiovaskulárním nemocem. „Hledejte je například v rybách, které by měly být nedílnou součástí jídelníčku, ať už zvolíte sladkovodní, nebo mořské,“ radí nutriční terapeutka Kateřina Schotliová z internetové lékárny Pilulka. Rovněž se jedná o látky významně podporující činnost mozku – podle některých studií může mít jejich nedostatek vliv na rozvoj depresí a snižování mentálních schopností.

3. Probiotika

  • DDD 10 až 20 miliard bakterií = jeden až dva jogurty -

S trávením pomohou probiotika, tedy prospěšné mikroorganismy. Mají skvělý vliv nejen na trávení, ale i na imunitu a psychickou pohodu, dokonce bojují s depresemi. Dopřejte si je denně v podobě zakysaných mléčných výrobků, především bílého jogurtu, kefíru nebo kysaného zelí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

S hormonálními změnami souvisejícími se stárnutím často přichází nárůst hmotnostiFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. B12

  • DDD 2 μg = tři vejce nebo 200 g sýru -

Důsledkem nedostatku vitaminu B12 v kostní dřeni dochází ke snížené tvorbě červených krvinek a vzniká chudokrevnost. „B12 ovlivňuje i funkci nervového systému,“ dodává MUDr. Marie Skalská, zakladatelka Pro Fit Institutu. Deficit může být rovněž rizikovým faktorem aterosklerózy díky zvýšené hladině homocysteinu. Ten se totiž při nedostatku B12 nerozloží na neškodné látky, ale hromadí se v krvi, kde působí agresivně.

5. Vápník

  • DDD 1000 až 1200 mg = tři porce mléčného výrobku -

Vápník potřebujete pro normální funkci buněčné membrány, pro svalový stah, pro činnost mnoha enzymů a pro dobrou krevní srážlivost. „Efektivita vstřebávání vápníku se s věkem snižuje, proto se po padesátém roce věku doporučuje zvýšit denní dávku,“ radí lékařka. Odpovídající množství vápníku dle ní dále pomáhá zamezit destruktivním pochodům v kostech, které jsou spojeny s menopauzou, a tím zabránit nebezpečným zlomeninám, jejichž riziko se s věkem rapidně zvyšuje. „Dostatečný příjem vápníku výrazně pomáhá bojovat proti osteoporóze, což je velmi rizikové onemocnění,“ přitakává Kateřina Schotliová. Na komplikace osteoporotických zlomenin se totiž dost často umírá nebo hrozí invalidita.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Riziko osteoporózy pomůže snížit dostatečný příjem vápníku, vitaminu D a pravidelný pohybFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

6. Vitamin D

  • DDD nelze bohužel uvést. „Vitamin D se tvoří v kůži za přítomnosti slunečního záření. Pokud se člověk racionálně a pestře stravuje – dostatek ryb – a pohybuje se na denním světle, potřebné dávky v pořádku dosáhne,“ říká Kateřina Schotliová. -

Vitamin D je důležitý pro tvorbu kostí, stejně jako pro funkci svalů. Ovlivňuje i činnost imunitního systému. Jeho metabolismus je provázán s metabolismem vápníku – vzájemně se ovlivňují. „Z výživových opatření po menopauze je pro prevenci zlomenin optimální zásobení organismu vápníkem a vitaminem D zcela zásadní,“ připomíná Marie Skalská.

7. Hořčík

  • DDD 350 až 400 mg = např. oběd: 200 g candáta s 50 až 100 g listového špenátu a 250 g brambor -

Nedostatek hořčíku se projevuje zvýšenou svalovou dráždivostí a náchylností ke křečím. Mohou se vyskytnout i poruchy srdečního rytmu – arytmie. Nedostatkem jsou ohroženi zejména lidé po resekcích střeva (sníží se prostor na vstřebávání), při ledvinné nedostatečnosti, průjmech a alkoholismu. „S věkem – včetně přechodu – snížená hladina hořčíku automaticky spojená není. Obecně se nízká hladina hořčíku zas tak často nevyskytuje, tedy že by se hladiny významně snižovaly po menopauze, říci nemůžeme,“ říká Marie Skalská. I přesto se jedná o esenciální minerál, jehož příjem by neměl být podceňován.

Poznámka: DDD = doporučená denní dávka pro dospělého člověka, DD = doporučená dávka pro dospělého člověka

Dbáte o svůj jídelníček po čtyřicítce pečlivěji?

Reklama

Načítám