Hlavní obsah

Protiklady se přitahují? V těchto 8 filmech ano!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde se vzalo přesvědčení, že protiklady se přitahují? V hlavách spisovatelů a scenáristů! V reálném životě se jen výjimečně dá dohromady milionář s prostitutkou nebo dívka z dobré rodiny s chlapcem s pochybnou minulostí. Ve filmech to funguje víc než vztah dvou spřízněných duší.

Článek

V reálném životě si obvykle hledáme partnera podobně smýšlejícího, protože vztah mnohem lépe funguje, když máte hodně společného. Zejména pokud máte v plánu víc než jen chvilkový flirt. Když spolu chcete založit rodinu a zestárnout, musíte zkrátka vyznávat podobné hodnoty. V opačném případě to mezi vámi bude sice jiskřit jako o život, ale bude vám chybět harmonie a ta je z dlouhodobého hlediska pro vztah důležitější než vášnivé plameny.

Ve filmu máme ale ty nesourodé páry rádi. Je vzrušující sledovat střety prostředí, povah a rozdílných rodinných zázemí. Vždyť Popelka si mohla vzít chudého chlapce z vesnice, ale koho by to zajímalo. V kterých filmech se do sebe zamilovali dva, kteří měli pramálo společného, ale byla z toho láska jako trám?

Pomáda (1978)

Populární filmový muzikál Pomáda proslavil Olivii Newton-John (71) a Johna Travoltu (66) neboli Sandy a Dannyho. A ukázal, že když se dva protiklady opravdu přitahují, dokážou překonat kdejakou překážku. Stejně jako spořádaná holka a kápo místních frajerů.

Ze začátku to vypadalo na krátkou letní lásku, ale po prázdninách se k velkému překvapení obou setkají Sandy a Danny v jedné škole. Ale ještě než na sebe narazí, ona vypráví kamarádkám o romantice na pláži s tím nejcitlivějším klukem a on se chlubí, jak dostal do postele pěknou šťabajznu. Zlý kluk a hodná holka jsou ve filmech a knížkách oblíbenou dvojicí. Funguje to i v reálu? Záleží na tom, jestli on není do větru a ona není až moc nudná...

Foto: Profimedia.cz

Dnes si nedokážeme představit, že by zamilovanou dvojici hráli jiní herci, ale o roli Olivie se ucházely i jiné krásky. Prosadil si ji TravoltaFoto: Profimedia.cz

Kráska a zvíře (2017)

Více protikladní než kráska a zvíře dva být asi nemůžou. Ona je půvabná dívka z vesnice s dobrým srdcem. On býval krutý a namyšlený princ, kterého proklela čarodějka a je teď z něj obludný netvor.

Protože se jedná o pohádku, je více než jisté, že zvíře se nakonec naučí milovat a ona se do něj zamiluje nehledě na jeho odpornou podobu. V běžném životě sice často slýcháme, že na vzhledu nezáleží. Ale je to opravdu tak?A víte, které slavné krásky si za partnera nevybraly krasavce, ale tak trochu „zvíře“?

Foto: Profimedia.cz

Kráska a zvíře má mnoho filmových podob, v té z roku 2017 si zahrála Emma Watson (29) a Dan Stevens (37)Foto: Profimedia.cz

Lepší už to nebude (1997)

Byl jednou jeden mrzoutský spisovatel romantických románů Melvin, který to moc neuměl s lidmi ani zvířaty. A pak byla jedna milá servírka Carol, která žila sama s nemocným synem. Když se ti dva potkali, do oka si moc nepadli, ale ona si ho postupně získala a on ji nakonec taky.

Chvilku to ale trvalo, on mezitím pomohl sousedovi, se kterým míval konflikty, ona ho poslala k šípku, protože se choval jako blbec, ale nakonec to dobře dopadlo. A byly tam i nějaké Zlaté glóby a Oscary pro Helen Hunt (56) a Jacka Nicholsona (82). Dovedete si ale skutečně představit, že byste se dali dohromady s tím pitomcem z přízemí, který vás kvůli všemu prudí, nebo s hostem v restauraci, který je největší osina v zadku?

Foto: Profimedia.cz

O ženách nemá Melvin nejlepší mínění. Prý o nich píše tak dobře, protože si pokaždé představí muže a odmyslí si rozum a zodpovědnost. No, nezamilujte se!Foto: Profimedia.cz

My fair lady (1964)

Muzikál My fair lady je o tom, že se kvůli lásce můžete úplně změnit, ale pak vlastně přijdete o sebe sama. Samolibý profesor lingvistiky Henry Higgins (Rex Harrison, †82) uzavře sázku, že z nevycválané a prostořeké květinářky Lízy Doolittle (Audrey Hepburn, †63) během půl roku „vyrobí vévodkyni“, která může na velvyslanecký ples a zapadne mezi smetánku.

Povede se mu to, ona po 6 měsících skutečně mluví jako dáma a chová se kultivovaně. Jemu ale stále není dost dobrá. A do svého prostředí už taky nezapadá. To je riziko všech přitahujících se protikladů – jeden z páru se postupně musí změnit, aby mohli jít společnou cestou. A to je přece špatně, nebo ne?

Foto: Profimedia.cz

Muzikál se měl původně jmenovat Lady Líza, ale Rex Harrison odmítl, aby se jmenoval po ženské postavě. Samolibý i ve skutečnosti?Foto: Profimedia.cz

Zakázané ovoce (1998)

Bankovní lupič a federální agentka. Kolik takových párů znáte? Asi moc ne, že? Jednak se většinou nepohybují ve stejném prostředí, nemají společné zájmy a známé a také jdou tak nějak z principu proti sobě. Snaží se vzájemně vyhýbat.

Jack Foley (George Clooney, 58) a krásná Karen (Jennifer Lopez, 50) to nějak popletou a trochu se zapletou. Jisté je, že ve filmu to funguje, v běžném životě by tam byl asi trochu střet zájmů.

Foto: Profimedia.cz

Když se zeptali JLo, jaké bylo líbat se s Clooneym, úplně nadšená nebyla. Prý byl OK!Foto: Profimedia.cz

Návrh (2009)

Ve filmu Návrh najdete u hlavních hrdinů zdánlivě nekompatibilních charakteristik více. Cynická editorka Margaret (Sandra Bullock, 55) sice jede kariéru na Manhattanu, ale je ... počkej si... z Kanady. A to je, jako kdyby pracovala v Praze, ale byla z Brna. Její asistent je ze Spojených států, hodný kluk plný ideálů, který má krásný vztah s rodinou. Když ovšem jeho šéfce hrozí deportace do rodné země, zapomene Margaret rychle na to, že Andrewa (Ryan Reynolds, 43) v jednom kuse ponižuje, a předstírá, že jsou zasnoubení.

On se však neožení s protivou jen tak a vezme ji na Aljašku za svými blízkými. Následují desítky trapasů a komických scének. Vztahy na pracovišti nejsou ničím novým, ale nechal by se mladý sympatický Američan nahnat do vztahu se starší kočkou, která po něm v jednom kuse dupe, a navíc je z Kanady?!

Foto: Profimedia.cz

Tak jim to fungovalo na place, že se později dali herci na chvíli dohromady i ve skutečnostiFoto: Profimedia.cz

Láska přes internet (1998)

Každý přistupuje k obchodování jinak. Někdo jede na zisk a pojímá to ve velkém, jinému jde hlavně o to, aby se u něj líbilo zákazníkům a o svých výrobcích a zboží dokáže hodiny vyprávět. To je naprosto v pořádku, ale asi by společnou řeč hledali jen těžko. V jedné z nejúspěšnějších romantických komedií to zkusí Meg Ryan (58) jako milá majitelka komorního knihkupectví a Tom Hanks (63) jako šéf sítě knižních supermarketů.

Potkají se online a po mailu si rozumí velice, netuší totiž, že si dopisují s konkurentem a úhlavním nepřítelem. Jim to nakonec klapne, ale v reálném životě by k sobě hledali cestu asi obtížněji.

Foto: Profimedia.cz

V 90. letech spolu hráli hned ve třech filmech a stali se z nich celoživotní přáteléFoto: Profimedia.cz

LOVEní (2019)

Dvojice rozdílné jako den a noc, které se ale vzájemně přitahují, najdeme i v českých filmech. Vzpomeňme na legendární Léto s kovbojem (1976). A jeden z nejnovějších je LOVEní, kde zahradnice Eliška (Ester Geislerová, 36) dostane kopačky přímo před oltářem a rozhodne se zlomené srdce vyléčit na seznamce.

Přestěhuje se k nevlastnímu bratrovi (Jakub Prachař, 36), který je dost divný – pěstuje na střeše domu včely, mastí počítačové hry a její přítomnost je mu hodně nepříjemná. Ale ve finále se ukáže, že ze všech týpků, které kdy Eliška poznala, je právě tenhle (v huňatém svetru) ten nejnormálnější. A byla z toho láska jako trám.

Foto: Profimedia.cz

Divný asociál a normální holka. Může jim to fungovat? Foto: Profimedia.cz

A jak to vidíte s protiklady vy – mají šanci na pevný vztah? A víte, které filmy vás o lásce hodně naučí?

Reklama

Načítám