Hlavní obsah

Proč nastává průjem po jídle a jak se ho můžete zbavit?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Jídlo spouští v těle mnoho procesů. Jedním z nich může být i nepříjemný průjem. Jak zjistit, proč přichází, když se zdá, že jste nic neudělali jinak než obvykle?

Článek

Také občas poté, co dojíte, cítíte naléhavou potřebu navštívit toaletu? Průjem, k němuž dochází po jídle, bývá neočekávaný a doprovázený křečemi do břicha. Je těžké ho diagnostikovat, protože bývá příznakem jiného zdravotního problému.

„Na vině často bývá alergická reakce na bílkoviny, jako je pšeničný lepek nebo tvarohový kasein,“ vysvětluje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Příčiny mohou být akutní, nebo chronické.

Akutní příčiny

Vyznačují se náhlými záchvaty prudkého nutkání na stolici. Ty mohou trvat několik dní. Nejčastěji se jedná o:

  • Infekce - Bakterie zvyšují citlivost zažívacího traktu. Ten může průjmem reagovat na stravu, kterou jindy umí tělo běžně zpracovat.
  • Nesnášenlivost laktózy - Alergie na mléčný cukr laktózu bývá spojován i s nadýmáním a křečemi v břiše.
  • Malabsorpci cukru - Tělo nemocného nedokáže vstřebat cukry, jako je laktóza a fruktóza.
  • Otravu jídlem - Když sníte něco, co byste neměli, tělo se to snaží okamžitě vyloučit.
Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Musíte po jídle běžet na záchod? Může se jednat o projev vážnějšího zdravotního problémuFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Chronické příčiny

Chronické příčiny „pojídelních“ průjmů mohou vyžadovat dlouhodobou léčbu. Často nárazově přicházejí a odcházejí, v dlouhodobém horizontu však přetrvávají. Původcem mohou být:

  • Onemocnění trávicího ústrojí - Může jít o syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnovu chorobu. Neví se přesně, co tyto poruchy způsobuje, ale vyvolávají řadu zažívacích obtíží.
  • Celiakie - Autoimunitní onemocnění poškozující střeva. Projevuje se jako alergická reakce na pšeničnou bílkovinu lepek.
  • Malabsorpce žlučových kyselin - Pokud tyto kyseliny nejsou správně vstřebávány, mohou dráždit tlusté střevo. To může vést k vodnaté stolici a průjmu.
Foto: bubutu, Shutterstock.com

Na vině často bývají alergie na bílkoviny. Nejčastěji je to na pšeničný lepekFoto: bubutu, Shutterstock.com

Co dělat?

Mnoho stavů způsobujících průjem po jídle vyžaduje konzultaci s lékařem. Sami si ale můžete ulevit zavedením okamžitých opatření. Mezi ně patří:

  • Konzumace lehkých a nemastných jídel -
  • Vyhýbání se nadýmavým a dráždivým potravinám (fazole, brokolice, hrách, syrové ovoce) -
  • Užívání probiotik, třeba v bílém jogurtu -
  • Dostatek tekutin na zavodnění organismu -

Pitný režim bývá podceňován. „Většina nemocných, zejména v dřívějších dobách nedostatečné lékařské péče, umírala nikoliv na choroby samotné, ale na dehydrataci organismu,“ upozorňuje manažer projektu euroGeeN Martin Pegner.

Kdy zajít k doktorovi

Zavedli jste všechna doporučení a váš stav se pořád nelepší? Jak poznat, kdy je čas navštívit odborníka? Pokud se u vás objeví některý z těchto příznaků:

  • Četnost - Pokud průjem trvá déle než tři dny, nebo pokud vás trápí několikrát týdně po dobu tří týdnů.
  • Horečka -
  • Bolest - Když se dostaví silná bolest žaludku nebo konečníku.
  • Odvodnění organismu/dehydratace - Projevuje se neustálou žízní, svalovými křečemi, poznat lze také podle tmavě zbarvené a zapáchající moči.
  • Krev ve stolici -

Pokud si nejste jisti, zajděte k lékaři i preventivně.

Reklama

Načítám