Hlavní obsah

První pomoc při popálení: Co dělat a čeho se vyvarovat?

Foto: polkadot_photo, Shutterstock.com

Foto: polkadot_photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás se někdy spálil. O troubu, krbová kamna, žehličku nebo třeba párou z rychlovarné konvice. Největším škodám lze předejít jen ve velmi krátké době po úrazu. Musíte ale vědět jak.

Článek

Vánoce bez svíček, rozpálené plotny a elektrických světýlek všude možně by snad ani nemohly být Vánoci. Jenže o to větší riziko vzniku popáleni v tomto období hrozí. Nemusí jít o vážný úraz s doživotními následky, důležité je však vědět, jak se v prvních momentech po události zachovat.

Co tedy dělat, když vznikne popálenina? V první řadě – vždy buďte rychlí. Pokud to jde, odstraňte všechno, co je na popálené kůži i v jejím okolí, ať už se jedná o oblečení nebo šperky. Začněte chladit. Dejte popálené místo pod studenou vodu, ale nikdy nepoužívejte led nebo ledovou vodu. Pozor si dejte také na to, abyste chladili jen popálené místo. Tělo se už i tak dostává do šoku a prudkým ochlazením velkého povrchu by se situace ještě zhoršila. Po důkladném ochlazení budete mít buď místo pouze začervenalé, nebo se vytvoří puchýř.

První stupeň popálení

Popálenina prvního stupně se projevuje bolestí a zčervenáním místa. Obvykle to bývají právě všem dobře známá drobná poranění z domácnosti. U nich vám jako první pomoc postačí okamžité ochlazení pod studenou vodou. Nechte ji na postižené místo působit asi 20 minut, klidně i déle.

Druhý stupeň popálení

Při druhém stupni naskakují puchýře a kůže je poškozená hlouběji, nicméně hojení se většinou obejde bez trvalých následků. Když se takový úraz stane, jednejte stejně jako v případě prvního stupně: chlaďte studenou vodou, a to buď tak, že do ní postižené místo ponoříte (pokud je popálenina třeba na ruce), nebo ji nechte na místo téct.

Foto: Madhourse, Shutterstock.com

Na popáleninu je nejlepší nechat téct 20 minut studenou voduFoto: Madhourse, Shutterstock.com

Propíchnout puchýř?

Pokud jde o malý, u kterého nehrozí prasknutí, propichovat se nedoporučuje kvůli riziku infekce, která by se do rány mohla dostat. Jestli je ale větších rozměrů, opatrně ho propíchnout lze. Samozřejmě nejlepší je navštívit lékaře, ovšem s velikou opatrností to můžete zvládnout sami. Vždy ale mějte na paměti, že bez sterilní jehly, dezinfekce a sterilních obkladů je to zbytečné riziko. Nejprve místo potřete dezinfekcí a pak do puchýře ze strany lehce píchněte. Opatrně se snažte dostat ven všechnu tekutinu, přičemž ale moc neporušte puchýř. Ten totiž na místě ponecháte jako přirozenou ochranu kůže, která je pod ním velmi citlivá.

Propíchnutý puchýř je potřeba sterilně zakrýt, a to ideálně tzv. mastným tylem. Koupíte ho v lékárně a určitě by měl být součástí vaší domácí lékárničky. Je napuštěný lanolinovou mastí nebo bílou vazelínou, díky čemuž se nelepí na ránu, a to ani v případě, že z ní vytéká tekutina. Mastný tyl snadno připevníte obvazem nebo náplastí.

Třetí stupeň popálení

U třetího stupně popálení dochází k tomu, že části kůže odumírají a zůstávají na těle přiškvařené. Jde o hluboké popálení, které zanechává výrazné jizvy. V tomto případě musíte okamžitě na pohotovost. Dalším ukazatelem vážnosti situace je přibližný procentuální rozsah popáleniny. Ten lze odhadnout jednoduchým pravidlem: velikost dlaně popáleného (dítěte i dospělého) odpovídá zhruba 1 % povrchu jeho těla.

Je-li zasaženo 5 a více procent z celkového povrchu, popáleniny nechlaďte a zavolejte záchranku. Dekou nebo kabátem zajistěte, aby nedošlo ke ztrátě tělesného tepla, a zraněnému nepodávejte žádné jídlo ani pití. Není-li  možné sundat oblečení, protože se látka k pokožce přiškvařila, rozhodně ji nestrhávejte, ale nechte její sundání na odbornících.

Nicméně lékař by měl vidět každou popáleninu, která je větší než dlaň, a to i takovou, která patří do I. stupně.

Přejeme vám, ať strávíte Vánoce bez bolestivých nehod a užijete si je v klidu. K jejich kouzlu rozhodně patří tradice, víte například, proč si doma věšíme jmelí?

Reklama

Související témata:
Popálení

Načítám