Hlavní obsah

Psi v zimě: Chraňte zdraví svého nejlepšího přítele

Foto: malamooshi, Shutterstock.com

Foto: malamooshi, Shutterstock.com

Reklama

Zima dokáže s naším organismem pořádně zamávat, a jinak na tom nejsou ani psi. Hlavně ti, kteří jsou zvyklí na teplo domácího krbu. Co je během chladných měsíců nejvíc ohrožuje?

Článek

Schopnost psa snášet zimu ovlivňuje jeho fyzická kondice, zdravotní stav a zda je na pobyt venku zvyklý. V ohrožení jsou hlavně starší, nemocní psi a štěňata, která nemají potřebné tukové zásoby ani dostatek srsti. Riziko podchlazení hrozí také krátkosrstým nebo bezsrstým plemenům. Před čím byste měli svého pejska chránit a jak mu pomoci?

Psi venku: sláma v boudě a dostatek jídla

Pokud je pejsek zvyklý být po celý rok venku, může tu zůstat i přes zimu. Jen je třeba trochu upravit jeho boudu. Ta by měla být dobře krytá, aby do ní nepršelo či nesněžilo. Dostatečně ji zateplete, nejvhodnější variantou je sláma, případně polystyren. Nevhodné jsou deky nebo ručníky, které snadno zadržují vlhkost. Vchod boudy by měl ideálně směřovat na jih, odkud nefouká.

Jestli venkovní teploměr ukáže pod -15 °C, pusťte pejska do předsíně, chodby nebo garáže. Rozhodně ho nezvěte přímo do vytopeného domu, kde by jeho tělo zažilo velký teplotní šok a mohl by začít ztrácet srst.

Venkovním pejskům zvyšte příjem kvalitní potravy a pravidelně kontrolujte misku s vodou, která by neměla zamrznout. Dostatek vody je potřebný i v zimě, sníh ji rozhodně nenahradí. Někteří psi si na něj nikdy nezvyknou a citlivějším může způsobit žaludeční problémy.

Foto: Edita Paulauskiene, Shutterstock.com

Pokud je pes zvyklý na celoroční pobyt venku, nebude mu zima dělat velké problémy. Jen je třeba upravit podmínky v boudě a dopřát mu více stravyFoto: Edita Paulauskiene, Shutterstock.com

Psi doma: krátké procházky a nepřetápět

Psi zvyklí na teplíčko domova jsou oproti venkovním hlídačům ve velké nevýhodě. Při venčení proto dejte přednost krátkým, přibližně desetiminutovým, procházkám. Během nich by pejsek měl být v neustálém pohybu. Rozhodně ho nenechávejte čekat před obchodem, než si nakoupíte. Delší sezení na prochlazeném chodníku by mu totiž mohlo způsobit zánět močových cest.

S ohledem na vaši pracovní dobu se zkuste vyhnout procházkám brzy ráno či pozdě večer, kdy jsou mrazy nejhorší. Důležité je také doma příliš nepřetápět, aby se citlivost na nachlazení ještě více nezvyšovala. Ostatně přetopený domov není dobrý ani pro lidský organismus.

Psí oblečky nejsou jen módní výstřelek

Psí oblečky jsou mnohdy shazované jako zbytečný výmysl znuděných paniček, v zimě se ale jedná o prostředek na ochranu zdraví. Ocení je hlavně krátkosrstá plemena, štěňata a staří psi. Prospět mohou i huňatým pejskům zvyklým na celoroční teplo domova.

Obleček by měl chránit močové a dýchací cesty, uleví i pejskům s onemocněním pohybového aparátu. Zásadní je krytí zad a beder, doporučuje se ochrana břicha, hrudníků a u starších psů návleky na packy. Pro naháče je ideální kombinéza.

Než pejskovi po příchodu domů obleček sundáte, počkejte s ním chvilku na chodbě. Při rychlém přechodu ze zimy do horka hrozí riziko nachlazení a zhoršení imunity. Chcete chránit i klouby svého pejska? Hlavně během chladných měsíců se doporučuje zařadit do jeho stravy výživu na klouby.

Foto: thka, Shutterstock.com

Psí oblečky jsou v zimě opravdu užitečné. Ochrání vašeho pejska před nachlazením i zánětyFoto: thka, Shutterstock.com

Chraňte jeho tlapky

Při procházkách myslete na další nástrahu - ostré kusy ledu a posyp na cestách. Posypová sůl může způsobit zánět tlapek a zažívací problémy, pokud si ji pejsek z tlapek olíže.

Tlapky a citlivé polštářky chraňte namazáním. Použít můžete indulonu, vepřové sádlo nebo vazelínu, dostupné jsou i speciální veterinární balzámy. Po procházce tlapky pečlivě omyjte, osušte a znovu namažte. V případě, že po městě chodíte denně, zvažte pořízení psích botiček. Ty chrání také před posypem z písku či drobných kamínků.

Pozor si dejte na nemrznoucí směsi v okolí příjezdových cest a garáží. Psům poměrně voní a chutnají, způsobují ale nebezpečné otravy.

Pomozte těm, co to potřebují

Nemáte vlastního pejska nebo chcete udělat něco navíc? Zeptejte se v některém z útulků, čím byste jim během zimy mohli přispět. Hodit se jim mohou například deky nebo krmivo navíc.

Reklama

Související témata:

Načítám