Hlavní obsah

Půdní nástavba se rodila 16 měsíců. Výsledek je dokonalý!

Foto: Urban Sphere Interior (18x)

Pohled na hlavní obývací část ukazuje jedno z řady praktických řešení: televizor zavěšený na sádrokartonové předstěně, veškerá kabeláž je vedená za touto stěnou, takže není vidětFoto: Urban Sphere Interior (18x)

Reklama

Staré činžovní domy nabízejí skvělou příležitost pro vybudování nástavby, kterou si majitelé můžou řešit přesně na míru. Jednu takovou vám právě představujeme.

Článek

Od úvahy o pořízení bydlení v nástavbě přes její výstavbu po zařizování uplynulo asi 16 měsíců. Nyní je dvoupodlažní byt hotový s tím, že si ho tříčlenná rodina z větší části dozdobí dekoracemi sama.

Foto: archiv studia

Do předsíně, dětského a hostinského pokoje se připravily niky pro vestavěné skříně. Mohlo tak vzniknout čisté a zabudované řešení úložných prostorFoto: archiv studia

Rychlá navigace

Rozmístění pokojů je netradiční: do přízemí bytu se situovala ložnice s koupelnou rodičů, dětský pokoj a druhá koupelna, multifunkční pracovna a technická místnost, kdežto hlavní obytný prostor (obývák s kuchyní a jídelnou) najdete v patře.

„Protože se byt řešil před stavbou, mohla jsem ve spolupráci s investorem a developerem navrhnout dispozice na míru. Například i vestavěné skříně přes celou výšku místnosti, zabudované do nik. Další úložný prostor nabízí šatna u ložnice,“ vysvětluje designérka Markéta Aniolová z Urban Sphere Interior, která navrhovala i vybavení bytu, včetně některých kusů nábytku. Díky tomu nikde nevyčnívají solitérní skříně či skříňky.

Foto: archiv studia

Nábytkové členění či výrazné kování tady nenajdete, hladké plochy jsou záměr. To platí i pro kuchyňskou linku, která se cíleně navrhovala tak, aby působila jako obývací stěnaFoto: archiv studia

Foto: archiv studia

Pracovní a varná plocha jsou umístěny na ostrůvku. Často používané drobné spotřebiče a běžný kuchyňský nepořádek se schová za zlamovací dvířka v pravé části linkyFoto: archiv studia

Barvy a materiály

Majitelé, norsko-český manželský pár, chtěli moderní a nadčasový interiér. Stáli o tmavší, a hlavně neutrální, nadčasovou barevnost.

„Snažila jsem dosáhnout maximálního barevného sladění. Například stejný odstín tmavě zeleno-šedé se použil v obýváku na výmalbu stěn, krbovou podestu, kuchyňskou linku i na schody,“ říká designérka. Za zmínku stojí i pruhované stěny v obýváku – to není tapeta, ale precizní malířská práce. Z materiálů se hodně použilo dřevo (plasty a syntetiku tady najdete minimálně), ať už se bavíme o podlahách nebo většině nábytku.

Foto: archiv studia

Biokrb neboli krb na biolíh s reálnými plameny si lze pořídit do jakéhokoli interiéru, i tam, kde není komín. Není náročný na provoz ani údržbuFoto: archiv studia

Foto: archiv studia

Otočné křeslo s podnožkou od španělského výrobce SancalFoto: archiv studia

Klimatizace jako nutnost

Dominantou obývacího pokoje je kromě sedačky či solitérního křesla také krb na biolíh ve stěně ze žáruvzdorných tvárnic, povrchově upravených stěrkou. „Jde o velmi praktické řešení, když chcete krb, ale nemáte komín pro odvod spalin. Krb na biolíh lze postavit kdekoli,“ připomíná designérka.

A dodává, že naopak nutností se stala klimatizace, protože půdní nástavby se přehřívají. V obýváku je viditelná, v dalších místnostech se řešila vbudováním do vestavěných skříní.

Foto: archiv studia

Podlahy jsou z běleného dubu, v rozměru 125 x 24 cm. Až na koupelny, zádveří, technickou místnost a schodiště se tato krytina nachází v celém bytěFoto: archiv studia

Ložnice a dětský pokoj

V každé ložnici je zásadní lůžko. „Majitel se nechal inspirovat zahraničním výrobcem postelí. Zároveň se mu líbilo kontinentální provedení, tedy vyšší lehací plocha, a ještě chtěl nadstandardně vysoké čelo, až 1,7 m, které nyní tvoří výrazný prvek místnosti. Postel jsem navrhla a nechala vyrobit na míru,“ uvádí Markéta Aniolová.

Dubovou podlahu by nemělo smysl schovávat pod celoplošné koberce, proto se všude jako dekorační prvek použily kusové, což platí i pro dětský pokoj.

Foto: archiv studia

Část stěny dětského pokoje nabízí prostor pro kreativitu. Je natřena křídovou barvou, na kterou se dá psát nebo kreslit, a také speciálním magnetickým nátěremFoto: archiv studia

Místnost více funkcí

Jeden z pokojů funguje jako pracovna, odpočívárna a případně i hostinský pokoj (gauč je rozkládací). Do vestavěné skříně, určené hlavně na dokumenty, se vešla i tiskárna, malá lednice a už zmiňovaná klimatizace. Obrazy nahrazují originální mapy Čech z 1. poloviny 19. století, které současně prozrazují, že majitel rád cestuje.

Foto: archiv studia

Designérka navrhovala například i stoly do pracovny a dětského pokoje, které částečně zakrývají deskové radiátory – stoly mají mřížku umožňující proudění teplého vzduchuFoto: archiv studia

Koupelny pro velké i malou

Hned z rodičovské ložnice se vstupuje do koupelny v měděném provedení. „Na stěnách stejně jako na schodišti jsou epoxidové stěrky, které patří k mým favoritům díky svým technickým vlastnostem. Jsou velmi odolné z pohledu tvrdosti, ale i vody, nemají spáry a snadno se udržují,“ uvádí designérka.

Druhá koupelna pro malou dcerku a potenciální návštěvy je rovněž provedená nadčasově. Zde je k vidění minimum spár díky velkoformátovým obkladům 3 x 1 metr.

Co naopak vidět není, to je zeleň. S tou se časem počítá na terase v patře (asi 21 m2), která navazuje na hlavní obytný prostor, z jedné strany prosklený, i na balkon (asi 6 m2), jenž se napojuje na ložnici.

Foto: archiv studia

Rodičovská koupelna byla navržena v měděném konceptu. Barvu stěrky vhodně doplňuje měděná baterie a doplňkyFoto: archiv studia

A jak byste si prostorově velkorysé bydlení zařídili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám