Hlavní obsah
3,1
(104)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Umíte upéct buchtu na plech, ale myslíte, že zákusky „jako z cukrárny“ byste nezvládli? Ale zvládli! Třeba takový punčový řez... Není to nic složitého – piškot navlhčený sirupem.

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 8 ks vejce
  • 180 g cukru moučka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžička škrobu
Punčový sirup
  • 300 g cukru krupice
  • 400 ml vody
  • 1 lžička agaru
  • 50 ml malinového sirupu
  • 50 ml rumu
K dokončení
  • 100 g rybízové marmelády
  • 6 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce malinového sirupu
  • 50 g mléčné čokolády
Článek

Postup

01.

Při přípravě piškotového těsta je lepší, když mají vejce pokojovou teplotu, vyndejte je tedy z lednice včas. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Vyložte dva plechy papírem na pečení a oddělte žloutky od bílků. Prosejte mouku.

02.

Nejdřív ušlehejte tuhý sníh z bílků, ušetříte tím jedno mytí šlehacích metel. Bílky našlehejte do husté pěny, přidejte k nim zbylý cukr a ušlehejte opravdu dotuha. Pak šlehejte žloutky s cukrem, až hmota pořádně nabude a zbělá a vzhledem trochu připomíná majonézu.

03.

K žloutkové pěně  přisypte část mouky a jenom opatrně stěrkou vmíchejte. Přidejte velkou lžíci sněhu a pouze lehkým nadzvedáváním zapracujte. Přisypte zbylou mouku, znova opatrně vmíchejte a nakonec zlehka zapracujte zbylý sníh. Těsto rozdělte na dvě části a rozetřete na plechy na pečení. 

04.

Plechy pečte společně asi 15 minut, až je těsto suché a na okrajích začíná růžovět. Spodní plech bude možná potřebovat minutku navíc. Upečené těsto překlopte na čistý papír na pečení zlehka poprášený solamylem, odstraňte papír, na kterém se peklo, a nechte vychladnout.

05.

Na punčový sirup dejte do rendlíku vodu a cukr, přiveďte k varu a pomalu vařte asi pět minut. Přidejte lžičku agaru a vařte ještě asi dvě minuty. Odstavte a přilijte rum. Rozvar rozdělte do dvou misek, do jedné přidejte malinový sirup. Můžete přidat potravinářské barvivo.

06.

Z piškotových plátů vykrojte šest stejně velkých obdélníků tak, aby zůstal co nejmenší odpad. Nejjistější je použít šablonu z tvrdého papíru. Připravte si kus pevnějšího alobalu velkého tak, aby se na konci práce dal celý zákusek zabalit. Položte na něj první plát těsta a potřete ho polovinou marmelády. Přiložte další plát těsta a nahusto ho propíchejte vidličkou. Pomocí lžíce ho pak pořádně zvlhčete červeným sirupem tak, aby na něm nebyla suchá místa, ale zároveň tak, aby spodní plát zůstal alespoň částečně suchý. Přiložte další plát, propíchejte vidličkou a nechte nasáknout žlutým sirupem. Další plát zvlhčete znova červeným sirupem. Poslední plát natřete zbytkem marmelády a marmeládou dospod ho položte nahoru. Zabalte do alobalu, zatižte třeba prkénkem a nechte v chladu rozležet do druhého dne. 

07.

Jdeme do finále! Na druhý den připravte cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu a utřete tak, aby v hmotě nezůstaly žádné hrudky. Chcete-li polevu narůžovělou, můžete přidat dvě lžíce malinového sirupu. Polevou potřete povrch zákusku, nechte ji volně stékat po bocích. Na úplný závěr můžete dozdobit proužky rozpuštěné čokolády – nejhezčí jsou, když je lijete z výšky. 

Tak co, pustíte se do výroby domácího punčáku?

Reklama

Související témata:

Načítám