Hlavní obsah

Rady, jak se v létě ubránit otravám z jídla

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě je riziko, že si z jídla přivodíte nepříjemné střevní problémy, daleko vyšší. Slunce a teplo umí udělat i z jinak bezproblémových potravin rizikové. Nač si dát pozor a čemu se raději vyhnout?

Článek

V teplém počasí byste si měli dát velmi záležet na tom, abyste nakupovali jen potraviny, které byly správně uskladněny. Důležité je samozřejmě i to, jak je uložíte a poté zpracujete vy. Někdy mezi vámi a infekcí stojí třeba jen špatně použitý nůž nebo neumyté ruce. „V létě se zvyšuje riziko průjmových onemocnění a salmonely, proto je třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny, omezit konzumaci rizikových potravin a dbát na důkladné tepelné zpracování. Důležité je také důkladně omývat ovoce a zeleninu pitnou vodou, ze které byste také měli vařit,“ uvádí ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Jak se proti riziku chránit?

Pozor na stánky a tržnice

Rizikem je každý prodej potravin, který neumožní je držet mimo teplo a slunce. Je jasné, že když trávíte den na koupališti, asi se nevyhnete občerstvení u stánku, ale dobře se dívejte, jak s jídlem zachází, mrkněte, zda na suroviny nesvítí sluníčko nebo nesedá hmyz. Umolousané tílko obsluhy a pach přepáleného oleje by vás měl odradit. A na co ještě pozor?

  • Rizikovou položkou je i led, který vám v restauracích či občerstveních dávají do nápojů – podle hygienických kontrol velmi často obsahuje bakterie, protože ho nepřipravují tak, jak by měli. Raději se bez něj obejděte – dvojnásob to platí v cizině.
  • Buďte ostražití i na tržnicích, pobyt na slunci a v teple nesvědčí vejcím, masu, měkkým uzeninám, mléčným výrobkům, ale ani ovoci a zelenině, které se mohou rychleji kazit a plesnivět.
  • I když máte šílenou chuť na třešně, které jste si koupili, vydržte to do chvíle, než je omyjete – nevíte, čí ruka na ně sahala.
  • V létě ještě víc hlídejte dobu spotřeby potravin, vždy si je prohlédněte a hledejte známky nezvyklého vzhledu, barvy či zápachu. Některé plísně nejsou vidět, ale mohou se prozradit právě nezvyklou vůní.
Foto: RossHelen, Shutterstock.com

V létě nemusí být bezpečný ani led, který si rádi přidáváte do pití...Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Nedejte bakteriím šanci

A co si ohlídat na cestě z obchodu na váš stůl? I na maličkostech záleží:

  • Zkraťte maximálně cestu z obchodu do vaší ledničky. Není od věci použít chladicí tašku.
  • Hlídejte i ty potraviny, které považujete za zcela bezpečné – například pečivo. To může kvůli navlhnutí v sáčku rychleji plesnivět, aniž by to bylo na první pohled vidět.
  • Nekupujte nic, co jeví známky několikanásobného rozmrazení a zamrazení – třeba ledové hrudky na nanucích či v mrazené zelenině.
  • Ovoce a zeleninu před uskladněním prohlédněte a kusy s plísní vyhoďte, nestačí je jen vykrájet. Před konzumací je dobře omyjte v pitné vodě, i na nich totiž může být třeba bakterie E. coli.
  • Nenechávejte potraviny ležet volně tak, aby na ně mohl sedat hmyz.
  • Ani maso v chladničce nenechávejte dlouho, mleté byste měli spotřebovat raději ten samý den, kuřecí do dvou a hovězí do tří dnů.
  • Vajíčka by měla zůstat mimo ostatní potraviny, skořápky jsou plné bakterií. Vajíčka nemyjte, bakterie by se tak mohly dostat skořápkou dovnitř vajíčka.
  • Jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často plesniví. „V chladničce vydrží den či dva, ale raději je rovnou spotřebujte. Pokud je potřebujete uschovat na více dní, je lepší je zmrazit,“ radí Josef Pizúr, provozní ředitel firmy Freshbedýnky.
Foto: Aleksandar Karanov, Shutterstock.com

Už při nákupu dobře sledujte dobu spotřeby a to, jak je maso uchovávánoFoto: Aleksandar Karanov, Shutterstock.com

Pozor na krev a nože

Riziko nákazy můžete zásadně zvýšit i vy sami. Stačí, když se pustíte do přípravy pokrmů bez toho, že byste si řádně umyli ruce. Často dochází také ke „křížové“ kontaminaci. Například při grilování, kdy stejným nožem a na stejném prkénku krájíte maso syrové i hotové. Dbejte na striktní oddělení surovin a syrového masa od hotových pokrmů. Vyplatí se všechny pomůcky a povrchy omývat pitnou vodou.

V horku je lepší se vzdát krvavých steaků nebo tataráku a tepelně upravovat spíš menší kusy, aby byly dobře propečené. Volně v teple a na slunci nenechávejte ani dresinky či marinády!

Neotálejte s jídlem

Při vaření i grilování si to naplánujte tak, abyste hotové pokrmy co nejdřív i snědli. Pokojová teplota není pro jejich uchování vhodná, rozhodně ne na déle než dvě hodiny. Buď pokrm musíte udržovat při teplotě nad 60 °C, anebo rychle ochladit a dát do méně než 10 °C. A pokud budete již skladované jídlo znovu ohřívat, tak by mělo celé prohřát alespoň na 75 °C.

Houby rychle zpracujte, chraňte je před zapařením či plesnivěním, dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu a hotové raději hned snězte. Pokud chcete houby zamrazit, pak ideálně lehce povařené. A když je rozmrazíte, pak je zpracujte nebo vyhoďte.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Grilování může být rizikovou činností, pokud nedodržíte pár zásadFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Jak poznáte otravu?

I když se budete držet všech zásad, může se stát, že se jídlem přece jen přiotrávíte. Poznáte to podle bolestí břicha, průjmu, zvracení a někdy i teploty. Většinou to rychle přejde a stačí jen dieta a dostatečný pitný režim pro doplnění tekutin. Naopak se nedoporučuje užívat léky proti průjmu, které by s ním zastavily i vylučování bakterií. Vezměte si maximálně živočišné uhlí. Varovným signálem je krev ve stolici. Pokud ji objevíte, jděte určitě k lékaři.

Nejobávanějším onemocněním z této skupiny je asi salmonelóza. I tu lze ve většině případů zvládnout bez hospitalizace, největší komplikací jsou následky bolesti břicha a dehydratace kvůli průjmu a také možnost, že se bakterie salmonely dostanou dál do těla, kde se mohou stát příčinou zánětů. Proto je vždy lepší o prodělaném průjmovém onemocnění, které v tomto případě trvá asi týden, informovat lékaře.

Dáváte v létě větší pozor při nákupech potravin? Napište nám!

Reklama

Načítám