Hlavní obsah

Rakovina děložního čípku: Jsou nové metody, jak ji včas odhalit!

Foto: Profimedia

Máme pro vás nové metody vyšetření, které vás mohou uchránit od rakoviny děložního čípkuFoto: Profimedia

Reklama

Rakovina děložního čípku je přenosné onemocnění se známým původcem. Nové vyšetřovací metody ji mohou pomoci rychleji a přesněji odhalovat. Řekněte si o ně u svého gynekologa!

Článek

Na nedávné tiskové konferenci upozornili gynekologové Nemocnice na Homolce na to, že screening rakoviny děložního čípku v České republice není dostatečně efektivní. Jsou totiž nové, spolehlivější postupy pro vyšetření a sledování rizikových pacientek, než zavedená praxe. Ale ne vždy se užívají.

Co je to za nemoc?

Rakovinu děložního čípku způsobují sexuálně přenosné papilomaviry. Část z nich postihuje oblast pohlavních orgánů, kde mohou způsobit zhoubné bujení. Papilomaviry napadají muže i ženy opakovaně, u většiny žen proběhne naštěstí infekce zcela bez příznaků a po čase obrana organismu virus zlikviduje. Někdy to ale nevyjde, vznikají prekancerozy a rakovina děložního čípku.

Jak se hledá?

Při preventivních prohlídkách probíhají cytologické testy, které mají upozornit lékaře na jakékoli změny. Odběr cytologie na sklíčko, používaný už padesát let, má ale jeden problém – spolehlivost. Pravděpodobnost, že patologické změny buněk odhalí, je 60 až 80 procent.

Foto: Profimedia

Nebojte se s lékařem komunikovat otevřeněFoto: Profimedia

Princip spočívá v odebrání buněk z čípku kartáčkem a jejich přenos na mikroskopické sklíčko. Ne všechny se ale podaří nepoškozené přenést, mohou se i překrývat. To vše následné posouzení ovlivní. Na druhé straně je ale třeba říci, že pokud ženy chodí na pravidelné kontroly, riziko není dramatické. Cesta od získání infekce k vyvinutí karcinomu trvá roky. Při dalších prohlídkách se na problém přijde (tohle jsou příznaky, které by vás měly dovést k lékaři co nejrychleji).

Kudy vede nový směr

Jsou však vyšetření, která zajistí přesnější výsledek.

„V současné době je možné provádět celé spektrum laboratorních testů. Ať už to jsou ,běžné` cytologické rozbory spolehlivější metodou LBC, nebo také testy na přítomnost virů HPV u žen starších 30 let. A třetí, molekulárně-genetický test, dokonce odhaluje, jak velkou mají buňky pacientky schopnost zajistit ochranu před vznikem zhoubného nádoru děložního čípku, tedy test ,protinádorové brzdy`, jak to obrazně nazývám,“ říká MUDr. Petr Popelka, primář Gynekologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Tyto přesnější testy mohou v případě negativního výsledku pacientkám zajistit klid na delší dobu a lékaři se mohou víc zaměřit se na ty, které jsou v ohrožení.

Foto: Profimedia

Dnešní metody dokážou odhalit i předrakovinová stadiaFoto: Profimedia

Co vidí mikroskop

Nová metoda vyhodnocení klasické cytologie pocházející z USA se postupně uplatňuje ve většině států západní Evropy. V čem je její výhoda?

Pro pacientky se nic nemění, ale vzorky odebrané kartáčkem se nepřenášejí na sklíčko, ale do ochranného roztoku v malém kelímku. Zpracování probíhá až v laboratoři pomocí speciálního přístroje. Na sklíčko se dostává jen tenká vrstva nepřekrývajících se buněk, vzorek hodnotí i speciální software, takže se minimalizuje lidská chyba.

Toto zpracování zatím plně nehradí zdravotní pojištění a doporučená cena je 500 korun. Pacientky by ale díky němu mohly na vyšetření chodit méně často.

„Vyšetřované buňky se při této metodě vyšetření – LBC – ThinPrep Pap test – udrží ve speciálním médiu i několik týdnů," říká MUDr. Iva Kinkorová Luňáčková z Bioptické laboratoře, s. r. o., v Plzni. „Počítačové analýzy mohou odhalit i ojedinělé přednádorové či nádorové změny, dají se provádět doplňková vyšetření, například HPV test na přítomnost papilomavirů, aniž by žena musela znovu ke gynekologovi,“ dodává lékařka.

Přesnější vyšetření je spolu s očkováním proti HPV cestou, jak počet onemocnění dále snižovat.

Zajímáte se u svého lékaře o přesnější preventivní vyšetření?

Reklama

Načítám