Hlavní obsah

Rakovina prsu: Moderní metody ji umí léčit „bezbolestně"

Foto: thinkstock

Nahmataly jste si podezřelou bulku? Pak jděte co nejdříve k lékařiFoto: thinkstock

Reklama

Strach z rakoviny a náročné léčby je někdy větším nebezpečím než nemoc samotná. Pokud totiž přijdete včas, nemusí léčba tolik „bolet".

Článek

Pro léčbu je ideální, pokud se na nemoc přijde v době, kdy je ložisko nehmatné, nádor je tedy v počátečním stadiu a ještě se klinicky neprojevuje. Na takový útvar v prsu se většinou přijde díky mamografickému vyšetření, u rakoviny děložního čípku pak testy u gynekologa, které by měly být prováděny pravidelně.

České ženy jsou ve výhodě

„Nádory, které se naleznou u žen ve screeningu, jsou v 70 procentech v prvním stadiu. Pro každou nemocnou, které je nalezen nádor v tomto časném I. stadiu, to znamená, že má maximální šanci, která se blíží téměř 100 procentům, že se plně uzdraví a vrátí se do normálního života v plném zdraví,“ říká primářka pražského Mamma Centra, MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.

Screeningový program vyšetřování prsů žen od 45 let přinesl snížení úmrtnosti na rakovinu prsu u českých žen o 30 procent!

Právě proto by měly na mamograf či ultrazvuk přijít i ženy mladší, které buď mají nějaké podezření, nebo se s touto nemocí setkaly v přímém příbuzenstvu.

Je zásadní, aby se na problém přišlo včas. Mnoho žen se ale bojí diagnózy, má strach z nemoci, ale i z léčby. Okamžitě před sebou mají představu velmi nepříjemných dopadů chemoterapie – tedy ztrátu vlasů, nevolnosti. Překážkou na cestě k uzdravení je tedy u mnohých jejich psychika – strach. Proto buď nejdou k lékaři vůbec, nebo návštěvu oddalují do chvíle, kdy už je nemoc v pokročilejším stadiu a nejde ji přehlížet.

Foto: thinkstock

Díky mamografu se na rakovinu prsu přichází v časném stadiuFoto: thinkstock

Rychle znamená méně „bolestně“

Léčba rakoviny je zejména nesmírný psychický nápor. V případě pokročilejších onemocnění může jít samozřejmě i o klasickou bolest. Ta se projeví po operaci prsu, při případné chemoterapii stejně jako po ozařování, kdy už jde spíš o nepříjemné stavy nevolnosti, padání vlasů a podobně. A je pravda, že tyto průvodní jevy ženy mnohdy nesou hůř než fakt, že jsou nemocné.

A právě proto je dobré si uvědomit, že přijít včas znamená léčbu urychlit. U nemocných s nízkým rizikem, tedy v časném stadiu rakoviny prsu, není nutná buď žádná pooperační léčba, nebo jen léčba hormonální. Se stoupající mírou rizika je ale i léčba náročnější. „Vysoká míra rizika však stále ještě neznamená, že ,vše je špatné'. Pravděpodobnost úplného vyléčení se s moderními léky stále zvyšuje,“ říká Mgr. Jana Drexlerová ze sdružení Mamma Help.

Způsobů léčby je několik a lékaři je mohou kombinovat či seřadit právě i podle toho, jak pokročilý nádor byl, zda již metastázoval, jestli bude podle testů reagovat na hormonální léčbu... Lékař posuzuje i věk a celkový zdravotní stav pacientky.

Foto: thinkstock

Čím rychleji lékaři odhalí nádor v prsu, tím vyšší je šance na uzdraveníFoto: thinkstock

Podobné to je u rakoviny děložního čípku. Včasný nález se léčí ozařováním a obejde se bez radikální operace, kterou je potřeba podstoupit v pokročilejším stadiu.

Chodíte pravidelně na mamografické vyšetření a ke gynekologovi? Napište nám!

Reklama

Načítám