Hlavní obsah
3,2
(146)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dřív jste na ně narazili v každé cukrárně. Sladké tak akorát, s kopečkem šlehačky, někdy i s ovocem. Rakvičky jsou dokonalým dezertem, který si snadno připravíte i doma!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
Na těsto
  • 5 ks žloutků
  • 250 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce másla
Na zdobení
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 tabulky čokolády na vaření
  • 200 g čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte žloutky. Přidejte k nim jemný prosátý moučkový cukr a promíchejte.

02.

Poté pomocí ručního šlehače nebo robota ušlehejte hustou světlou pěnu, do které ještě ke konci zašlehejte vanilkový cukr. 

03.

Formičky vymažte tenkou vrstvou másla. Pak do nich přidejte do poloviny výšky žloutkovou směs a vyskládejte je na plech. Formy na rakvičky běžně koupíte v obchodech s cukrářskými potřebami. Pokud je nemáte, můžete použít formy na tartaletky. 

04.

Plech vložte do trouby předehřáté na 160 °C a rakvičky pečte asi 15 minut nebo do chvíle, kdy uvidíte, že nabudou. Poté teplotu stáhněte na 120 °C a rakvičky ještě 30 minut dosušte.

05.

Po upečení je nechte mírně vychladnout a pak opatrně vyklopte. Smetanu ušlehejte dotuha a rakvičky ozdobte. Dál je můžete ozdobit drobným ovocem, jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

A když jsme u té klasiky, co zkusit ještě kynuté buchty s mákem nebo plněné kokosky jako z cukrárny

Reklama

Související témata:

Načítám