Hlavní obsah

Rakytníkový olej: Sníží vysoký tlak i cholesterol

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Reklama

Všichni známe slunečnicový, olivový či řepkový olej. Ovšem olejovitá tekutina se vyrábí i z jasně oranžových plodů rakytníků. Řízek si na něm sice neosmažíte, ale pro své pozitivní účinky na lidské zdraví určitě stojí za vyzkoušení. Zvláště v zimě, kdy dokáže pořádně nakopnout imunitu.

Článek

Pokud patříte k lidem, kteří důvěřují blahodárné síle přírody a upřednostňují ji před zobáním pilulek plných chemie, máme pro vás tip, který by vám rozhodně neměl uniknout. Jasně oranžová tekutina z plodů rakytníku podporuje imunitu, omlazuje pokožku, a tím to zdaleka nekončí.

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Rakytník obsahuje antioxidanty, které nás chrání před předčasným stárnutím a nemocemiFoto: Inna Taran, Shutterstock.com

Vitaminová bomba

Rakytník je dřevina s oranžově zbarvenými plody. Z nich se vyrábí marmeláda, šťávy, sirupy, ale také olej, který se v lidovém léčitelství využívá po tisíciletí. Díky šetrnému zpracování si zachovává většinu prospěšných látek. „Kvalitní rakytníkový olej by měl být lisovaný za studena. Nefiltruje se, nerafinuje a ani se do něj nepřidávají další látky. Na popisu složení by tedy mělo být pouze 100% olej z rakytníku,“ upozorňuje Jana Kubíčková z Přírodní lékárny.

A proč by vás měl vlastně zajímat? Rakytníkový olej je bohatý na vitaminy, minerály a další prospěšné látky, kterých máme v běžné stravě obvykle nedostatek. Vyznačuje se vysokým obsahem antioxidantů, které chrání tělo před stárnutím a nemocemi.

Jde doslova o vitaminovou bombu. Jsou v něm vitaminy A (pro zdravé oči, mozek i plíce), D (pro zdravé kosti), E (pro zdravou kůži a mladistvost), K (pro dobrou srážlivost krve), B1 (pro zdravé nervy, srdce i ledviny), B6 (pro správnou činnost enzymů), P (pro zdravé cévy) a nezbytné céčko, jehož přísun se v chladných měsících, kdy hrozí nachlazení a chřipky, obzvlášť hodí.

Snížení tlaku i cukru v krvi

V oleji se dále nacházejí nenasycené mastné kyseliny, omega-3, omega-6, omega-9 a omega-7, které zvyšují ochranu těla před kardiovaskulárními chorobami. Zařazení rakytníkového oleje do každodenního jídelníčku může pomoci se snížením krevního tlaku i hladiny cholesterolu (další tipy, jak ho snížit).

Potenciál má rakytníkový olej i v souvislosti s prevencí cukrovky. Při studiích na zvířatech pomáhal snížit hladinu cukru v krvi a zabránit jejím prudkým výkyvům po jídle.

Po antibiotikách

Antibakteriální účinky se dají využít také při žaludečních vředech a podrážděné žaludeční sliznici, popřípadě k obnově střevní mikroflóry po užívání antibiotik. Při těchto obtížích doporučuje Jana Kubíčková dvě čajové lžičky oleje denně. Užívat rakytník radí také bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. „Rakytník působí proti stresu, pomáhá detoxikovat organismus a zároveň je to vitaminová bomba.“

Doporučená denní dávka oleje pro vnitřní užití je jedna čajová lžička dvakrát za den. Lze ho přidat do salátů, sladkých kaší či pomazánek, tedy výhradně do studené kuchyně. Tepelnou úpravou by se znehodnotil. Pokud vám jeho chuť nebude příjemná, můžete si dát lžičku do čaje s medem.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Ideální je dávat si každý den dvě lžičky Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Přírodní opalovací krém

Nevyužívá se ovšem jen vnitřně, ale také zevně. Dokáže chránit pokožku před stárnutím i sluncem a hojí. „Rakytníkový olej má přirozený ochranný faktor. Může být tedy jakýmsi přírodním ochranným opalovacím krémem. Obsahuje bioflavonoidy, takže zpomaluje stárnutí pokožky a udržuje ji hezky zabarvenou. Působí velmi hojivě. Používá se i na mírné popáleniny,“ říká Jana Kubíčková. To ovšem neznamená, že v létě zahodíte opalovací krémy. Se silnějším sluníčkem si totiž neporadí.

Kromě popálenin lze olejem natírat také vyrážky, ekzémy, akné a další nedokonalosti kůže. Pro pružnou a mladistvou pokožku si můžete pár kapek dát také do koupele nebo do hydratačního krému, kterým se namažete po sprchování. Popřípadě poproste partnera, aby vás olejem namasíroval.

Pozor si dejte na skladování. „Rakytníkový olej je velmi náchylný k oxidaci. Za normální pokojové teploty se kazí, což se projevuje jeho zahořknutím (poté už olej nepoužívejte). Kupujte tedy menší balení 50–100 ml a uchovávejte ho v lednici řádně zavřené,“ doplňuje odbornice.

Rakytníkový olej by neměli vnitřně užívat lidé se zánětem žlučníku, jater, slinivky břišní a při žlučových kamenech. Ve velkém množství může také způsobit pálení žáhy. 

Na jaký olej nedáte dopustit vy a proč?

Reklama

Načítám