Hlavní obsah

Randíte s jedináčkem nebo benjamínkem? Víme, co vás čeká!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Faktorů, které mají vliv na utváření osobnosti a schopnosti mít zdravý vztah, existuje mnoho. Rodina a prostředí, kde vyrůstáte, zcela jistě patří mezi ně. Jakého partnera najdete v muži, který je jedináček, a v čem jsou výhody, když je to benjamínek?

Článek

Když se seznámíte s novým mužem a tušíte, že by mohlo jít o víc než letmou známost, co jsou první věci, které o něm chcete zjistit? Vzdělání? Počet (ideálně bývalých) partnerek? Stav konta? Znamení horoskopu? Zajímejte se o raději to, jestli má sourozence a zda je starší či mladší.

Rakouský psychiatr Alfred Adler (1870–1937) byl první, kdo zkoumal, jak lidi ovlivňuje jejich pořadí mezi sourozenci. Na jedné straně jsou jedináčci a nejstarší, kteří byli sesazeni z trůnu mladšími sourozenci, dále jsou tu prostřední děti, které mohou být zároveň vzorem i konkurencí, a nejmladší benjamínci si hledají vlastní cestu, aby nemuseli s nikým soutěžit. Podobně se k sourozeneckým konstelacím staví i americký psycholog Kevin Leman (78), který tvrdí, že pořadí v rodině ovlivňuje to, jakou osobností se stanete. Co tedy můžete očekávat od muže na základě pořadí, ve kterém se narodil?

1. Jedináček

Vyrůstat bez sourozenců? Pro mnohé nepředstavitelné, protože hned vidí osamělé dětství a vysoké nároky ze strany rodičů. Obojí je klidně možné, ale být jedináček má i spoustu výhod a mít ho za partnera je bezva. Jsou v mnohém podobní nejstarším sourozencům – jsou sebevědomí a ambiciózní. Ač se o nich často tvrdí, že se neumějí dělit, není to tak vždy. Naopak bývají i nezištní, protože nevyrůstali v konkurenčním prostředí. Připravte se na to, že jedináček má se svými rodiči pevné pouto a velmi otevřený vztah, pro mnohé až nepochopitelně. Ovšem dokážou být i rozmazlení a sobečtí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jsem na tebe tak pyšná! A já chci jednou za manželku ženu, jako jsi ty!Foto: fizkes, Shutterstock.com

2. Nejstarší sourozenec

Narodili se jako první, rodiče se na nich učili, měli na ně dost času a zároveň byla laťka nastavená vysoko. Jsou tedy zvyklí, že na ně jsou kladeny vyšší nároky, touží být perfektní. Když přišli na svět sourozenci, od prvorozených se přirozeně čekalo převzetí zodpovědnosti, že se stanou vzorem. Nejstarší jsou často vůdčí osobnosti, mají sebevědomí a předpoklad v životě uspět a dobře vydělávat. Co jistě oceníte, je skutečnost, že jsou zvyklí zapojit se v domácnosti a přiložit ruku k dílu. Umějí být ovšem panovační a je ideální, když jejich životní partneři nepatří mezi prvorozené, protože jinak hrozí, že spolu budou v páru bojovat.

3. Prostřední sourozenec

Přístup rodičů k prostředním dětem je často matoucí: někdy jsou dost velké, aby pomáhaly s domácími pracemi a péčí o mladší sourozence, jindy jsou ale příliš malé na pozdní příchod apod. A proto platí, že se prostředníci mezi sebou velmi liší. Záleží totiž na tom, zda se rozhodli vybojovat si mezi sourozenci pozornost, nebo to vzdali a užívají si, že mají pozornosti méně. Obecně platí, že prostředníci jsou dobří dobří ve vyjednávání a v kompromisech, protože museli vyjít s panovačným starším a rozmazleným mladším sourozencem. Ve vztahu umějí být flexibilní, netrvají nutně na svém. Jsou samostatní, ale týmoví a mají trpělivost. Mají tendenci k tajnůstkaření, ale bývají věrní.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Je mi jedno, kdo z vás za to může, ale vy starší už máte mít rozum!Foto: stockfour, Shutterstock.com

4. Nejmladší benjamínek

Často se o nich mluví jako o rozmazlených dětech, kterým všechno projde. Rodiče totiž už nejsou přehnaně nervózní, ambiciózní ani důslední. Nejmladší mají rádi pozornost, umějí si ze sebe dělat legraci a mají sklony k rebelii, protože vyrůstali s pocitem „Já vám ukážu!“. Celý život sledovali starší sourozence a rodiče řešit nejrůznější situace a jsou v této oblasti zkušenější. A když jim ublížíte, máte co dělat s celou rodinou! Partner, který je nejmladší sourozenec, nebude úplně dominantní. Byl zvyklý, že za něj starší rozhodovali a on byl vždycky ten, co ještě nemá rozum.

Přemýšlet o vztazích je rozumné, ale dejte si pozor, abyste partnera přehnaně neanalyzovaly a nebránily se tak lásce!

Reklama

Načítám