Hlavní obsah

Řecká kuřecí polévka avgolemono

Hodnocení:
(17)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
nízká

Asi si budete ťukat na hlavu, když vám v tyto dny někdo nabídne misku horké polévky. Jenže řecké avgolemono s kuřetem je díky citronu a absenci mouky do horka naopak jako dělané! Není proto náhoda, že se s rozličnými obměnami téhle polévky setkáte právě v jižních krajích. Díky vejcím a rýži je krásně krémová, a přitom vás nezalepí na zbytek dne.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kuřecí čtvrtky
  • 1 lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 1/2 hrnku rýže arborio
  • pepř
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 vejce
  • petržel
  • 1.5 l vody
Článek

Postup

Krok 1: Najemno pokrájenou cibuli orestujte na troše olivového oleje a přidejte nasekaný česnek a kuře. Nejekonomičtější je koupit kuře celé a prsa odříznout do jiného jídla s kuřecím masem, případně použít dvě čtvrtky nebo dvě stehna a skelet – prostě vždy část s masem a část s kostmi pro silný vývar. Zalijte vodou, přidejte sůl a bobkový list a povařte asi hodinu doměkka.

Krok 2: Odstraňte bobkový list. Maso vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte. Mezitím vývar znovu přiveďte k varu, vsypejte do něj rýži a 15 až 20 minut povařte doměkka. Do hrnce vraťte maso. Vajíčka rozšlehejte s citronovou šťávou a za stálého míchání vlijte do polévky – krásně ji tím zahustíte. Pořádně opepřete, případně ještě dosolte a můžete podávat.

Krok 3: Polévku jsem posypala nasekanou petrželí, ale nic nezkazíte ani koprem anebo nadrobeným sýrem feta.

Vaříte si vývary sami, nebo raději používáte kostky? Mrkněte na naše tipy pro dokonalý vývar nebo se naučte, jak na zeleninový bujon, který je skoro zdarma!

ynezorPumanzeSaNyknalC