Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu v paneláku: V kuchyni využili každý centimetr

Foto: Pavla Chrápavá

Stěžejní proměnou v tomto bytě bylo zvětšení otvoru mezi kuchyní a obývákem a změna prostoru kuchyně, která je nyní většíFoto: Pavla Chrápavá

Reklama

Celková rekonstrukce panelákového bytu je nutností, ale i strašákem řady domácností. V této návštěvě vám ukážeme, že se dá skvělé bydlení s pomocí designéra vytvořit i za rozumné peníze.

Článek

Řada panelákových bytů nesplňuje zásady dnešního komfortního bydlení, a potřebuje tak výrazné zásahy do dispozic či vybavení. Pro kompletní rekonstrukci se rozhodla i majitelka bytu 3 + 1 v Brně, která v něm žije se svým dospělým synem. Finanční možnosti byly omezené, a proto proměna pod taktovkou designérky Evy Synkové proběhla na tři etapy.

Foto: Archiv designérky

Byt 3+1 v paneláku v Brně je laděn v kombinaci šedé, červené a bílé barvyFoto: Archiv designérky

Větší a vzdušnější prostory

Byt o ploše 74 m2 prodělal v první fázi výměnu podlah, dostal nové omítky, dělala se elektřina a boural se otvor mezi kuchyní a obývacím pokojem. „Zde musel být povolán statik, který určil velikost otvoru na 150 centimetrů,“ říká designérka Eva Synková.

„V této etapě jsme také zazdívali původní dveře do kuchyně, a tím jsme zcela změnili prostor kuchyně, který je nyní mnohem velkorysejší pro umístění kuchyňské linky,“ dodává. V druhé fázi probíhala rekonstrukce obývacího pokoje, ložnice, koupelny a WC, výměna dveří a instalace vestavných skříní. Po nějaké době zbývalo dodělat ještě na míru vytvořenou kuchyňskou linku, jídelní koutek a nová světla.

Foto: Archiv designérky

Stůl „zakousnutý“ do stěny je zajímavým prvkem, který šetří místoFoto: Archiv designérky

Speciální podlaha pro domácího mazlíčka

Designérka se rozhodla pro kombinaci bílé, šedé a červené barvy. Právě červená přidává bytu na útulnosti. V celém interiéru je plovoucí podlaha, v části předsíně je speciálně protiskluzová vzhledu dlažby, a to zejména kvůli psovi. Výměnu podlahy a dveří zajišťovala firma Bella interiér a přišla na 116 tisíc korun.

Foto: Archiv designérky

Chodba má speciální protiskluzovou plovoucí podlahu kvůli pejskovi. V místě, kde dnes stojí věšák, byl původně vchod do kuchyněFoto: Archiv designérky

Velká kuchyň na malém prostoru

Kuchyně byla navržena do prostoru pouhých 9 m2 a využil se zde každý centimetr. Linka je nově do tvaru písmene U převážně v barvě dubu bazalt, který doplňují bílé lamino a červené horní skříňky. „Pracovní deska byla pro zachování celistvosti zvolena v barvě dvířek a je vyrobena z dvouvrstvé třískové desky potažené vrstvami fólií. Deska je tak velmi odolná proti poškrábání a oděru a při suchém horku vydrží teplotu až do 180°C,“ říká designérka.

Foto: Archiv designérky

Kuchyňská linka od německé firmy Nobilia je v barvě dubu bazalt. Deska má stejnou barvu jako dvířka a je potažena několika vrstvami odolné fólie. Firmu Nobilia designérka vybrala zejména kvůli tomu, že umožňuje různé specifické možnosti jako třeba výsuvné vypínačeFoto: Archiv designérky

Pohovka vyrobená na míru

Dvěma členům domácnosti bohatě vystačí malý kulatý jídelní stůl, který je zapuštěný do nosné zdi. Je vyrobený z pracovní desky kuchyně a důmyslně propojuje kuchyni s obývákem. Ten má být místem pro odpočinek, zvláště když v něm najdeme „chaise longue“ neboli lenošku značky Chicago, ke které byla vyrobena na míru také pohovka s taburetem od firmy Polipol.

Z obývací části vedou dveře do ložnice. Do malé místnosti o 8 m2 se vešlo dvoulůžko a komoda. Ložnice je vydekorovaná do orientálního stylu a působí uklidňujícím dojmem.

Foto: Archiv designérky

Ložnice je malinká, přesto se sem vešla postel široká 140 cm, skříň a velká komoda Stone (cena 18 079,- Kč)Foto: Archiv designérky

Velká předsíň byla maximálně využita

Úložné prostory jsou všechny schované ve velké předsíni, kde byly instalovány vestavné skříně na doporučení autorky realizace. Investice do vestavných skříní se totiž vyplácí hlavně v případech, kdy máte malé místnosti, a je tak důležité využít každého místa právě třeba v předsíních, chodbách či halách.

Foto: Archiv designérky

Celková přestavba koupelny a toalety vyšla na 130 000 KčFoto: Archiv designérky

Staré bytové jádro, ve kterém byla koupelna s toaletou, bylo vybouráno, namísto něj vznikla zděná koupelna se samostatným záchodem v béžové barvě obkladu Rako ze série Textile, které neomrzí. Skříňky Ravak zastupují nezbytný nábytek.

Vidíte, že i s panelákovým bytem se dají dělat divy. Jak se vám proměna líbí?

Reklama

Související témata:
Elektroinstalace

Načítám