Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu v režii dvou mužů: Jak si poradili se skromným rozpočtem?

Foto: Juliana Vlčková (10x)

Z obývacího pokoje se vstupuje na malý balkon, pohovka je ze 60. let minulého století, stačilo ji nově očalounitFoto: Juliana Vlčková (10x)

Reklama

Byt v pražských Vršovicích zařizoval majitel spolu s italským designérem. Nese se v ryze pánském stylu, ale překvapí i výraznými barevnými akcenty.

Článek

Když se mladý muž v roce 2009 stěhoval do malého bytu ve starém činžovním domě, byl okouzlen zejména výbornou lokalitou.

Pražské Vršovice jsou živou čtvrtí s mnoha možnostmi, a přesto, že byt stylově zdaleka neodpovídal jeho představám o bydlení snů, viděl v jeho dobrých základech velký potenciál.

Od koupě bez větších úprav

Prostor velký 48 metrů čtverečních nabízí jednu ložnici, koupelnu, kuchyni spojenou s obývacím pokojem a menší balkonek. Až do loňského roku byl interiér v podstatě v původním stavu a beze změn, až na několik drobnějších úprav, jako je výměna kuchyňské linky a pokládka dřevěné podlahy v obývacím pokoji a kuchyni.

Foto: Archiv studia

Obývací pokoj je spojený s kuchyňským koutem, linku majitel měnil již po nastěhování. Obě zóny částečně odděluje barový pultFoto: Archiv studia

Poté, co se majitel bytu, Josef, seznámil s italským designérem a majitelem firmy Stag Pads Danielem F. Melillim, však bylo jasné, že se společně pustí do výraznější rekonstrukce.

Charakteristický pánský styl

Daniele se zaměřuje na navrhování interiérů pro muže, jejichž styl vnímá především skrze typické barvy a materiály. „Mužský styl charakterizují spíše temnější odstíny jako tmavě šedá, čokoládově hnědá nebo námořnická modř, ale také kombinování textur, například kůže a tvídu,“ říká k tomu majitel Josef. Přestože on sám se přiklání také k „typicky maskulinním“ barvám, ve vršovickém bytě se na výslovné přání majitele ke slovu dostaly i výraznější odstíny.

„Josefovy požadavky byly skromné, vlastně měl pouze dva zásadní – aby se do koupelny vešla vana, která mu v té původní velmi chyběla, a aby byly použity jeho oblíbené barvy modrá a žlutá,“ říká Daniele. Žlutý akcent se v interiéru objevuje nejen na drobnějších kusech nábytku a doplňcích, ale vítá hosty také hned na vstupních dveřích. Příjemný odstín modré pak ve větší ploše použili na stěně za postelí.

Foto: Archiv studia

Na koupelnu jsou majitel i designér pyšní nejvíc. Z neútulné místnosti vznikl trendy prostor laděný do černé a bílé barvy a vešla se i vanaFoto: Archiv studia

Z velké části vlastníma rukama

Aby dokázali dodržet omezený rozpočet, pustili se do rekonstrukce z velké části vlastníma rukama. „Bylo to velmi vyčerpávající, ale zároveň jsme se díky tomu oba naučili mnoha novým věcem. Když teď s odstupem času vidím výsledek, vím, že hodiny, které jsme tu strávili doslova v potu, kdy jsme s nákladem materiálu běhali po schodech nahoru a dolů a zkoušeli opravit neopravitelné, za to rozhodně stály,“ dodává Josef.

Nízký rozpočet ovlivnil také volbu nábytku. Většinu pořídili v Ikea a jednotlivé kusy pak osvěžili prostřednictvím barev či drobnějších úprav. Použili také několik vintage kousků, které opravili nebo nově očalounili, což se velmi osvědčilo třeba u originální pohovky ze šedesátých let minulého století, na kterou jsou oba pánové náležitě pyšní.

Foto: Archiv studia

Filmové plakáty, fotky herců i animované postavičky. Obrazy vybírali s ohledem na majitelovy koníčkyFoto: Archiv studia

Proměněná koupelna a osobité doplňky

Největší radost však mají jednoznačně z koupelny, která podle nich prokoukla ze všech částí bytu vůbec nejcitelněji. „Ta proměna byla absolutně neuvěřitelná. Z původního neutěšeného prostoru se stala úhledná a trendy místnost, kde je radost trávit čas a relaxovat,“ konstatuje Daniele spokojeně.

Na osobitosti dodávají prostoru zejména hravé doplňky, obrazy a plakáty, které souvisejí s majitelovými koníčky a vzpomínkami. Stěnu v obývacím pokoji tak zdobí filmové motivy a hrdinové stříbrného plátna, své místo tu ale mají i zvířata a nad pohovkou zaujme velký obraz pralesa a obyvatelů Papuy-Nové Guiney.

Jak se vám líbí pánský byt? Co říkáte na kombinaci barev?

Reklama

Načítám