Hlavní obsah

Rekonstrukce svépomocí. Tmavý byt prokoukl!

Foto: Archiv majitelů

Foto: Archiv majitelů

Reklama

Do rekonstrukce bytu se pustili mladí partneři vlastními silami. Pod vrstvami koberců objevili krásné parkety, stěny oživili tapetami a vybavení svého království pořídili u českých výrobců i v bazarech.

Článek

Jana a její přítel Marian koupili téměř sedmdesátimetrový byt v Liberci, který byl ovšem ve velmi špatném stavu. Byly tu staré rozvody elektřiny, topilo se vafkami a ani jeho stávající dispozice jim nevyhovovala. A tak přišla na řadu kompletní rekonstrukce. Většinu prací se snažili zvládnout vlastními silami nebo s pomocí kamarádů. A pro chytré rady si chodili k mamince.

Nová dispozice bytu

„Dispozici jsme úplně změnili. Máme rádi velké otevřené prostory, takže jsme zbourali nosnou zeď a uchytili překlad. Díky tomu se celý interiér krásně otevřel a do bytu se dostalo více světla. Nyní tu máme ložnici, kuchyň spojenou s jídelnou a obývacím pokojem a prostornější koupelnu. Ta původní byla opravdu velmi malá. Když člověk otevřel dveře, ani se do ní nevešel, takže jsme ji zvětšili na úkor kuchyně,“ říká Jana.

Foto: Archiv majitelů

Kuchyně je propojená s jídelnou a obývacím pokojemFoto: Archiv majitelů

Původní dubové parkety

Mladý pár toužil po světlém a útulném bydlení, kde by se vkusně kombinovaly přírodní i moderní prvky. Oba mají rádi světlé barvy, ale nechtěli, aby jejich byt působil studeně a sterilně, v čemž jim pomohly právě přírodní materiály, které celý prostor zahřály a zútulnily.

„Když jsme pod starými koberci objevili původní dubové parkety, hned jsme věděli, že ty tu prostě musí zůstat, i když byly pokryté velkou vrstvou lepidla. Na jejich renovaci jsme si sami netroufli, byly zničené natolik, že bez speciálních brusek a přístrojů bychom je nikdy tak hezky neoživili, takže jsme pozvali odborníky,“ dodává majitelka bytu.

Foto: Archiv majitelů

Pod koberci objevili krásné dubové parkety, které nechali zrenovovatFoto: Archiv majitelů

Lekce tapetování

Naopak do tapetování se vrhli sami, ačkoli původně chtěli zdi jen namalovat. Ovšem v průběhu rekonstrukce začala padat celá omítka, a tak přistoupili k tapetám (tapety, které umí zvětšit prostor).

„Byla to taková sázka do loterie, vůbec jsme netušili, jestli budou držet. A nyní je to paradoxně věc, ze které mám obrovskou radost, protože když jsem začala, moc jsem v hezký výsledek nevěřila. Dokonce jsem to v jedné chvíli chtěla vzdát, to když mi jedna tapeta spadla a pod ní prosvítala původní modrá malba. Pak mě ale napadlo dokoupit další tapetu a vytvořit pruhy, které prostor trochu rozbijí. A aby zeď působila plastičtěji, ještě jsem tyto pruhy olištovala,“ popisuje Jana.

Foto: Archiv majitelů

Protože majitelé chtěli kvalitní vybavení, vybírali zejména u českých výrobců. Některé kusy si nechali vyrobit u místního truhlářeFoto: Archiv majitelů

Masivní dřevo a bílý lesk

V celém interiéru se doplňuje masivní dřevo s nábytkem ve vysokém bílém lesku (krásný byt v bílé barvě). Protože chtěli vybavení kvalitní, vybírali zejména u českých výrobců, skříň a knihovnu si nechali udělat u místního truhláře. Radost mají z toho, že se jim podařilo dobře vyřešit úložné prostory, tak aby se vše vešlo a nijak nerušilo prostor. Pyšní jsou také na konferenční stolek, který si vyrobili ze starého šicího stroje.

Dalším skvostem je psací stůl, který i se židličkou sehnali v bazaru. Obojí bylo natřeno tmavě hnědou barvou a čalounění na židli bylo dost zničené. Marian si ale vzal nábytek do parády, sám ho zrenovoval a židli nechal nově očalounit, takže teď v bytě skvěle vypadá i slouží.

Vítězství v soutěži

Proměnu svého bytu přihlásili majitelé do druhého ročníku soutěže Rekonstrukce roku. V klání o nejzdařilejší proměnu české domácnosti určené pro laickou veřejnost tato rekonstrukce zvítězila.

Reklama

Související témata:

Načítám