Hlavní obsah

Rekonstrukce: Z malého panelového bytu vzniklo stylové místo

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Těžká životní zkouška přiměla mladou maminku opustit domek na venkově a se svými dvěma dětmi jít bydlet do panelákového bytu v Praze. Už při koupi nemovitosti byla v kontaktu s architekty, kteří jí pomohli vybrat tak, aby se z prostorů dalo vytvořit odlehčené a nadčasové bydlení.

Článek

Po životním karambolu se mladá maminka rozhodla se svými dětmi odejít z venkovského rodinného domku a hledat nové bydlení v Praze. Už od samého počátku na to šla velice chytře. Věděla, že byt, který pořídí, bude pravděpodobně potřebovat rekonstrukci. Ještě během pátrání se tak zkontaktovala s architektkou Alžbětou Vrabcovou a Róbertem Martinčekem ze studia DMAE.

Bydlení snů našli v panelovém domě

Díky tomu, že se mladá žena spojila s architekty ještě před koupí nemovitosti, vybrala s jejich pomocí byt, který byl k vysněné rekonstrukci skutečně vhodný. Našli byt v panelovém domě (další hezký byt v paneláku), který je coby kamenem dohodil od jejího současného pracoviště. Byt je přízemní, takže se mamince dokonce splnil sen, a to mít před městským bytem předzahrádku. Nové bydlení znamenalo i nový začátek, takže nyní v něm rodina žije opět v plné sestavě, tedy ve čtyřech.

Malý, ale dobře řešený

Sice se jedná o relativně malý byt 3 + kk s rozlohou menší než 70 m² – ale podélná dispozice se vstupem do středu velmi pomohla k tomu, aby i malé prostory pokojů vynikly, a bylo možné minimalizovat chodby.

Pomyslným středem domu je chodba, která dělí prostory na dvě části, na část obytnou, kde je kuchyň spojená s obývacím pokojem, a vstup na předzahrádku a druhou část, klidovou, kde jsou dva malé pokoje dětí a rodičů. Koupelna je velmi úsporná, stejně tak jako samostatná toaleta a technická místnost.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Interiér působí odlehčeně, stylově, zároveň však útulně a nadčasověFoto: Archiv Institutu bytového designu

Chtěla interiér ve světlých barvách

Celková odlehčenost a nadčasovost bylo primární zadání ze strany majitelky. Požadavek na jemné a světlé tóny a dřevěné parkety byly další body, na nichž se majitelka a architekti společně shodli.

Klíčovým akcentem v interiéru je bílá barva (byt celý v bílé barvě), která se někdy projevuje jen jako sádrová omítka, jinde jako bílé linie, případně jako bílá látka s tkanou strukturou. Šedá kuchyň pak krásně vynikne, obzvlášť díky dokreslení černou linkou, která interiér jemně podtrhuje. Černá je na všech kovových částech, tedy v koupelně na kohoutcích, na podnožích stolu, na kovové lampičce na stěně a podobně.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Převládá bílá barva, kombinovaná s menšími plochami šedé a černéFoto: Archiv Institutu bytového designu

Obyvatelé bytu si zamilovali atypický stůl

Konstrukčně nejzajímavější je v bytě jistě stůl, jehož desku tvoří zbytky z podlahy, které byly poskládány a vloženy do černého ocelového rámu. Pro rodinu se stal nejmilejším místem celého bytu, kde tráví většinu času.

Pokud se v bytě podaří vytvořit nějaké skutečné sociální centrum, které si majitelé pochvalují, je to pro architekty a designéry vždy tím největším poděkováním za skvěle odvedenou práci.

Soutěž Interiér roku

I tato rekonstrukce se účastní soutěže Interiér roku 2018. V jejím rámci jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznámíme. V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2018. Více informací najdete na stránkách Interierroku.cz.

  • Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2019 -
  • Vyhlášení výsledků: 2. 4. 2019 -

Myslíte, že má proměna šanci na výhru? Pište, jak se vám líbí!

Reklama

Načítám