Hlavní obsah

Revoluce v posteli: Proč by si ženy měly říkat o sex? Víme to!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Bez ohledu na čím dál tím větší liberálnost společnosti a na emancipaci, pořád jsou muži těmi, kdo mnohem častěji iniciují sex. Proč si ženy o milování neumějí říct? A jak na to?

Článek

Podle britské sexpertky Tracey Cox, která vychází z nejrůznějších zahraničních studií a průzkumů, muži iniciují sex ve vztahu dvakrát častěji než ženy. Ženy zaujímají spíš pasivní postoj. Otázka je proč? Že by do ložnic ještě emancipace nedorazila?

Rovnováha je sexy

Paradoxní ale je, že ze studií vychází i to, že páry, kde si o sex říká žena a muž rovným dílem, jsou spokojenější. Je to logické. Když partnerovi dáváte najevo, že máte chuť na sex, vysíláte jeho směrem jasný signál: Líbíš se mi, toužím po tobě, miluji tě!

Přesto si řada žen o sex prostě říct nedokáže, neumí udělat ten první krok. Podle Tracey Cox to má hned několik důvodů.

1. Monogamie nudí

Přestože se o mužích mluví jako o těch, co mají větší sklony k nevěře, pravda je taková, že monogamie nudí víc ženy. „Podle jednoho německého průzkumu vykazují na začátku vztahu muži i ženy v podstatě stejnou míru vášně a touhy po sexu. Po jednom až čtyřech společných letech ale u žen dochází k velkému poklesu libida, kdežto u mužů se drží téměř na stejné hladině jako předtím,“ tvrdí Tracey Cox. Pánové za to vděčí vysoké hladině testosteronu, hormonu, který má vliv na lidskou sexualitu a milostné schopnosti.

Ženám libido v dlouhodobém vztahu klesá, a tak se sexem tolik nezabývají. Ovšem iniciace sexu je vzrušující, je to jakýsi nakopávač touhy. Takže když si muž „říká“ o sex, ženu to vzrušuje, zvýší to její touhu a milování si užije.

2. Společensky zažitý zlozvyk

Bez ohledu na emancipaci je ve společnosti stále vžitá představa, že první krok (při seznamování, ale i v říkání si o sex) je prostě mužská práce. Vždyť jsou to přece lovci, potřebují dobývat a vzrušuje je „nedostupné zboží“.

Jenže minimálně v dlouhodobém vztahu tahle jednostranná aktivita nemusí být až tak moc přitažlivá. „Každý chce vidět, že po něm ten druhý touží. I muži. Extrémní submisivnost může být sexy, když si hrajete na Padesát odstínů šedi, ale pokud je to každodenní rutina, už to tak dobré není,“ varuje Tracey Cox.

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

První krok je vždy na muži? Zapomeňte na tenhle společenský mýtus!Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

3. Strach z odmítnutí

Ženy se obecně velmi rády obviňují. „A když iniciují sex a partner náhodou nemá chuť, hned si řeknou, že nechce spát s nimi, ale s někým jiným by si jistě říct dal,“ říká Tracey Cox. Že je třeba unavený nebo prostě jen nemá náladu, to ženy ani nenapadne. Pravda, přispívá k tomu další společenský mýtus – o tom, že muži přece chtějí a mohou vždy.

Zkuste to!

Pokud jste stále v roli čekatelky, zkuste to někdy změnit. Váš milostný život to oživí, zažehne to jiskru. Že ani nevíte, jak na to? Tady je návod podle Tracey Cox:

  • Něžně, ale jasně - Nemusíte se zrovna chovat jako pornohvězda, existuje řada jemných, ovšem jasných náznaků, že máte chuť se milovat. „Co třeba polibek, který trvá déle než obvykle? Můžete ho také pohladit poblíž jeho erotogenní zóny nebo ho pozvěte k sobě do sprchy,“ radí Tracey Cox.
  • Hrajte si - Sex je vlastně taková hra pro dospělé, tak do svádění vložte trochu té dovádivosti. Co mu do kapsy od kalhot strčit sexy vzkaz s příslibem toho, co večer chcete dělat?
  • Mluvte - Když něco chcete, tak si o to řekněte. To je základní vztahové pravidlo. A vlastně není až takový rozdíl, zda partnera žádáte, aby vám pomohl s úklidem, nebo aby se s vámi pomiloval. Prostě se usmějte, pohlaďte ho a řekněte, že na něj máte chuť. Uvidíte, že to funguje!

Kdo je u vás doma aktivnější v říkání si o sex? Vy, nebo partner? O milování si nemusíte doslova říkat, sex můžete zahájit i beze slov.

Reklama

Související témata:

Načítám