Hlavní obsah
3,1
(314)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Víte, jak se stát nejvítanějším hostem na každém večírku? Vezměte s sebou jako dárek sklenici téhle skvělé paštiky neboli rillettes. I když příprava vyžaduje dlouhé a pomalé dušení, celý recept je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci.

10 min.
Příprava
4 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 lahviček po 200 ml
Budete potřebovat:
  • 1 500 g bůčku
  • 500 g krkovice
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka pepře
Připravte si také:
  • 3 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Dobře si vyberte vepřové maso. Budete potřebovat velký kus spíš tučnějšího bůčku. K němu přihoďte kus krkovice nebo i vepřové plecko tak, aby konečná váha masa byla zhruba 1,5–2 kg. Opláchněte ho, osušte a nakrájejte na kostky 2 x 2 cm.

02.

Maso (přidejte i kosti z bůčku) dejte do velkého těžkého pekáče s pokličkou, podlijte ho vínem (podle velikosti pekáče přidejte i pár lžic vody) a pomalu zahřívejte. Máte-li maso spíš libové, přidejte do hrnce i lžíci sádla. Pokličku nechte zhruba půl hodiny částečně odklopenou, aby se víno mohlo odpařit. Poté maso osolte, přidejte špetku pepře a kmín, pokličku přiklopte a na velmi mírném plameni nechte pobublávat minimálně čtyři hodiny.

03.

Zkontrolujte maso – musí se rozpadat na vlákna a krásně vonět. V opačném případě zamíchejte, případně přidejte sádlo, a dál nechte na sporáku. Dlouhá příprava tomuhle receptu svědčí. V mezičase si vypláchněte sklenice i víčka vroucí vodou a nechte oschnout.

04.

Když se maso rozpadá, vyjměte kosti a větší kusy rozmělněte vidličkou. Nechte chvíli zchladnout a maso rozdělte do sklenic. Zalijte sádlem z pekáčku, zavřete a nechte zchladnout. V lednici vydrží i dva týdny.

05.

Vepřové rillettes podávejte s dobrým chlebem, nakládanou i čerstvou zeleninou a pikantními papričkami.

Můj tip: Tahle jednoduchá verze ochucená jenom kmínem chutná mně. Recept si ale můžete vylepšit podle své chuti: ke konci pečení přidejte k masu drcený česnek, tymián nebo rozmarýn. Dobrý je bobkový list i šalvěj a můžete zkusit přidat i dva tři hřebíčky.

A jak děláte paštiku vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám