Hlavní obsah

Řízky s česnekem a hořčicí

Hodnocení:
(120)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jaké maso používáte na řízky? Já nedám dopustit na vepřovou panenku na malé „party řízečky“ a plátky pěkné krkovice na řízky k obědu. Někdy je před obalením ochutím – pikantní směs česneku a hořčice chutná zejména mužům. Dopředu nic neprozradím a vždy si po prvním soustu vychutnám jejich překvapené: „Mmmm!?“

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 5 plátků vepřové krkovice
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžiček plnotučné hořčice
  • 5 lžic hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na smažení
  • 5 lžic vepřového sádla
Článek

Postup

Krok 1: Plátky vepřové krkovice zlehka naklepejte tak, aby byly vysoké asi centimetr. Každý plátek potřete prolisovaným stroužkem česneku, lžičkou hořčice, zlehka osolte a opepřete. Takhle připravené maso nechte asi hodinu odležet.

Krok 2: Do hlubokého talíře rozklepněte vajíčka, osolte a dobře rozšlehejte. Plátky masa postupně obalte v hladké mouce, vejcích a strouhance.

Krok 3: V hlubší pánvi rozpalte sádlo (vrstva sádla musí být alespoň centimetr vysoká) a stáhněte teplotu na střední stupeň. Řízky zvolna smažte po obou stranách dozlatova.

Krok 4: Hotové řízky vložte do mísy vystlané kuchyňským papírem, nechte odsát přebytečný tuk a odpočinout. Podávejte s přílohou podle rodinných zvyklostí a skrojkem citronu na pokapání.

Tip: Připravte si vlastní strouhanku: stačí rozmixovat dva dny staré rohlíky najemno. V rozpočtu pro čtyři mám pět plátků masa – udělejte to také tak. Kousek studeného řízku jenom tak do ruky bude odpoledne ten nejlepší zákusek.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama