Hlavní obsah

Robert De Niro slaví 75 let: V jakých filmech ho milujeme?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic jiného než na čem zrovna pracuje z něj nedostanete. Abyste se o Robertu De Niro, který dnes slaví 75. narozeniny, dozvěděli něco víc, musíte se ptát jeho přátel a doufat, že z nich něco vypadne. On je totiž králem všech tajnůstkářů.

Článek

V rozhovorech odmítá mluvit o svém soukromém životě, vždy jsou to pouze filmy. Na ulici se snaží být nenápadný a nepoutat na sebe přílišnou pozornost. Na slavnostní večery většinou přichází v doprovodu své ženy, herečky Grace Hightower (63).

Puntičkář, který to nandal Trumpovi

Každou svou aktuální rolí žije i mimo kameru. Tu si kvůli postavě udělá zbrojní průkaz, jindy přibere třicet kilogramů nebo trénuje na saxofon tak dlouho, až má prsty samý puchýř.

Robert De Niro se ale také umí pořádně rozčílit. Jako třeba letos na předávání divadelních cen Tony, kde ve svém proslovu poslal amerického prezidenta Donalda Trumpa (72) do háje. Omlouval se Kanadě za jeho urážlivé výroky a svěřil se, že už dávno má chuť mu dát pěstí.

Hodně žen, hodně dětí

I když trochu bouřlivák, má Robert De Niro smysl pro rodinu. Dokonce hodně velkou, co se dětí týče (má jich rovnou šest). V roce 1976 si vzal svoji dlouholetou přítelkyni, herečku Diahnne Abbott (73), a dokonce adoptoval její dceru Drenu (46) z prvního manželství. O rok později se jim narodil syn Raphael (42). Rozvedli se po dvanácti letech.

Po rozvodu randil s modelkou Toukie Smith, se kterou má dvojčata Aarona a Juliena (22). V roce 1997 stál opět před oltářem, tentokrát s herečkou Grace Hightower (63), se kterou má syna Elliota (20) a dceru Helen Grace (6). Své zkušenosti z otcovství pak mohl uplatnit ve filmu „Fotr je lotr“ (2000). Jaké jsou jeho další významné role?

Foto: Profimedia.cz

Robert De Niro s manželkou Grace Hightower, se kterou oslavil vloni dvacetileté výročíFoto: Profimedia.cz

Don Vita Corleone: Kmotr II. (1974)

O talentu mladého Roberta De Nira nebylo pochyb už od jeho prvních vystoupení na herecké škole. Pak hrál v několika, většinou nízkorozpočtových filmech, než roku 1974 konečně prorazil. Své výjimečné nadání představil světu ve filmu „Kmotr II.“, kde hrál mladého Dona Vita Corleone, kterého hrál v prvním díle Marlon Brando (†90). Za tuto roli získal Oscara za nejlepší herecký výkon a zařadil se mezi nejlepší herce své doby.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z prvních výrazných příležitostí byla role mladého Dona Vita Corleone ve druhém dílu filmu „Kmotr“Foto: Profimedia.cz

Travis Bickle: Taxikář (1976)

Robert De Niro si ve filmu „Taxikář“ zahrál Travise Bicklea, vojenského veterána, který si nese psychická traumata z války ve Vietnamu. V noci nemůže spát, a tak se rozhodne, že začne dělat nočního taxikáře. A nabude dojmu, že musí spasit a zachránit všechny nešťastné duše ve svém okolí, což je ale cesta do pekla. Robert De Niro bral tuto roli velice zodpovědně, dokonce si udělal i zbrojní průkaz, aby se naučil střílet, protože to ve filmu potřeboval.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním motivem filmu „Taxikář“ je trauma, které si člověk může přinést z války a které ho poznamená na zbytek života Foto: Profimedia.cz

Michael: Lovec jelenů (1978)

Film „Lovec jelenů“ je válečné drama. Podobně jako u „Taxikáře“, i zde je hlavním motivem válka ve Vietnamu, respektive to, jak mohou zkušenosti z války člověka psychicky ovlivnit na zbytek života. Film vypráví o třech kamarádech, kteří padli do spárů Vietkongu a je velice volně inspirován románem Ericha Marii Remarqua „Tři kamarádi“. Když spolu museli hrát v zajetí ruskou ruletu, Robert De Niro prosadil, že v pistoli byly ostré náboje, aby napětí a nervozita byly skutečné. Nicméně před každým výstřelem pistoli zkontrolovali, zda není zrovna v komoře ten ostrý.

Foto: Profimedia.cz

„Lovec jelenů“ je jedním z nejlepších filmů s tematikou války ve Vietnamu a traumat s ní spojených Foto: Profimedia.cz

Jake LaMotta: Zuřící býk (1980)

Aniž by někdy profesionálně boxoval, roli ve filmu „Zuřící býk“ De Nirovi každý věřil. Film natočený podle skutečnosti vypovídá o Jakeu LaMottovi. Geniálně zobrazuje zápasníka, který knockoutoval jednoho protivníka za druhým a ani v osobním životě nebyl zrovna typ, se kterým byste se chtěli kamarádit – svou agresivitu projevoval i v osobních vztazích. Robert De Niro vzal roli stejně poctivě jako všechny ostatní. V ringu trávil dlouhé hodiny, aby se naučil skutečné chvaty boxerů. A aby byl celý dojem co nejvěrohodnější, přibral během natáčení 30 kilogramů, které potřeboval pro ztvárnění starého LaMotty.

Foto: Profimedia.cz

Herec strávil v ringu nespočet hodin, aby se svými výpady vyrovnal skutečnému Jakeovi LaMottoviFoto: Profimedia.cz

Jack Byrnes: Fotr je lotr (2000)

Robert De Niro ale neumí jen gangstery a vážné role. Výborně ztvárnil také komediální roli nastávajícího tchána, který si potřebuje svého budoucího zetě pořádně prolustrovat. Jako bývalý agent FBI k tomu má dostatek prostředků, včetně detektoru lži. V dvoudílné komedii „Fotr je lotr“ zahrál Jacka Byrnese důvěryhodně, člověk by ho za tchána opravdu nechtěl. Na úspěchu těchto dvou dílů se chtěl posléze svézt i „Děda je lotr“, což se úplně nepovedlo.

Foto: Profimedia.cz

S takovým tchánem, jako je Jack Byrnes, by se nechtěl dostat do křížku asi nikdo z nás Foto: Profimedia.cz

V jaké roli máte Roberta De Nira nejraději? 

Reklama

Související témata:

Načítám