Hlavní obsah

Rok 2010: Ložnice v novém!

Foto: Jitona

Postel Michelle má pohodlně tvarované čeloFoto: Jitona

Reklama

Na první pohled se zdá, že v ložnici není co měnit a módní trendy zde nemají místo. Vždyť postel, noční stolek a šatní skříň, která sem zpravidla patří, vypadají už celá staletí stejně. Jenže! I ložnice procházejí zásadní proměnou. Cíl je jediný – nabídnout maximum pohodlí a zdravého spánku, jež člověk potřebuje.

Článek

Výstřednosti sem nepatří

Ložnici máme spojenou s klidem a žádné výstřednosti – to se týká jak zařízení, tak barev – sem nepatří. Přesto zde zůstává prostor pro novinky. Příkladem může být desén dřeva. Zatímco zhruba před dvěma až třemi lety se i tady prosazovaly módní cizokrajné dřeviny, jako například zebrano, wenge a podobně, v současnosti se naopak objevují spíš neutrální odstíny ořechu či dubu, a to ve svém přírodním zlatavém odstínu.

Kdo chce vsadit především na něco „trvanlivějšího“, může se rozhodnout pro neutrální barvy, jako jsou bílá, krémová či vanilková. Aby taková místnost nepůsobila nudným způsobem, lze nábytek kombinovat s trendovými barvami na stěnách i ložním prádle. Navíc barvy, které jsou v současnosti v módě - tedy především modrá, fialová, růžová nebo hnědá – jsou ve svých světlých odstínech do ložnice přímo ideální.

Pohodlí nejen pro čtení

Naopak módní trendy nijak nemluví do toho, zda má mít postel obě čela – u hlavy i v nohách, nebo pouze to u hlavy. Podle prodejců nábytku jsou v tomto požadavky zákazníků tak půl napůl. Postele s oběma čely sice působí luxusněji a mnozí u nich preferují to, že jim v noci nepadá peřina, jenže přece jen vyžadují více místa než ty bez něj. A při velikosti českých ložnic je právě toto rozhodující faktor, proč ho mnozí obětují.

Foto: IKEA

Na nábytku už nenajdete klíčky a úchytkyFoto: IKEA

Ovšem čela postelí designéry lákají. A objevili u nich prostor pro nový a nutno dodat že velmi praktický prvek. „Jednotně bych to označil jako měkký sofa-look. Velmi často se teď setkáváme s tím, že čelo postele v hlavové části je vyrobené z měkkého materiálu a potažené textilií,“ říká Miloslav Kolařík z firmy BoConcept a pokračuje: „Postel tak dostává měkčí a pohodlnější vzhled, krásně se opřeme při čtení nebo sledování televize a navíc si lze na čelo vybrat třeba stejnou látku jako na pohovku v obývacím pokoji. A sjednocují celý byt jak materiálově, tak barevně, což je dneska in.“

Ložnice se podobá obýváku!

Stírání rozdílů mezi ložnicí a obývákem je pak nejvíce patrné u nábytku, tedy prádelníků a šatních skříní. Vypadají stejně jako ty do obýváků. Čím to? „Vždycky platilo, že se do obýváku používaly lepší materiály a propracovanější prvky než do ložnic. To se nyní mění a i do tohoto prostoru lidé raději volí místo obyčejného lamina dvířka z dřevěné dýhy, vypadají lépe a elegantněji,“ vysvětluje Jan Garznár ze společnosti Jitona.

Na kráse ložnicovému nábytku přidává i dokonalejší kování, i přesto že není nikde vidět. Díky němu totiž ze dvířek mizí klíčky na otevírání a zavírání skříní i různá „držátka“ na zásuvkách. Sice jsou to prvky malé a nenápadné, ale přece jen opticky ruší. Ty už nejsou třeba. Zásuvky dnes otevřeme třeba z boku tahem jednoho prstu nebo existují i o něco dražší systémy, kdy k ovládání stačí jemné klepnutí ruky či kolene. Stejně potichu, jako se skříň otevře, se potom díky tlumičům i zavře.

A to je detail, který oceníme nejen tehdy, když se vracíme ve dvě v noci z mejdanu!

Reklama

Související témata:

Načítám