Hlavní obsah

Rosí se vám okna? Víme, co s tím!

Foto: Izolační skla

Příčin rosení oken může být několikFoto: Izolační skla

Reklama

Je to nepříjemné: ráno se probudíte a okno máte v lepším případě zamžené, v tom horším pak po něm stéká voda v pramínkách. I když okno pravidelně otíráte a zkoušíte větrat, nic. Druhý den se to opakuje. Zkuste problém vyřešit navždy. Víme, jak na to!

Článek

Příčin, proč k rosení oken dochází, je několik. Často zde hraje roli vzdušná vlhkost. „Tu můžete změřit vlhkoměrem nebo teploměrem s vlhkoměrem, stojí asi dvě stě korun. Pokud bude nižší než padesát procent a okna se rosí, je něco špatně kolem nich, nebo v nich. Jestliže naměříte více než padesát procent, zpravidla stačí jen správně větrat," radí Tomáš Kupsa z Ateliéru DEK. Že netušíte, co se dá na větrání zkazit?

Tip 1: Naučte se správně větrat!

Třeba to, že necháte okno otevřené celé odpoledne jen na ventilačku. K výměně vzduchu v místnosti nemusí dojít, navíc vám utíká draze zaplacené teplo. Mnohem lepší je třikrát až pětkrát za den – záleží jak moc jste doma – otevřít okno dokořán zhruba na pět minut. Za tu dobu se vymění vzduch, ale zároveň nestačí vychladnout stěny. Když okno zavřete, vzduch se ohřívá nejen od radiátoru, ale i od zdí. Proto není třeba více topit. I když někdy omezí rosení oken i to, že o jeden až dva stupně v místnosti přitopíte. Ale dávejte pozor, abyste netopili zbytečně. Zkontrolujte, zda se teplo dostane k oknu a zda mu v tom nebrání nějaká překážka!

Tip 2: Řešení zadarmo se vždy hodí

Záclony, žaluzie, parapet, květiny – že k oknu patří? Ano, ale někdy mohou být i příčinou jeho rosení.

„Je-li v prostoru mezi skly pouze vzduch, okno hůř izoluje a studený vzduch sedostane se až k vnitřnímu sklu. Vlivem rozdílných teplot přímo na vnitřní tabuli se pak na skle v interiéru kvůli rozdílu teplot a vlhkosti sráží voda,“ říká Jiří Dobrovolný z firmy Izolačnískla. Vzhledem k tomu, že s teplotou venku asi těžko něco uděláte, je třeba zkusit změny uvnitř bytu. Zde je několik z nich, které by měly pomoci:

  • Stažené hliníkové žaluzie brání v noci teplu, aby se dostalo až ke sklu. Zkuste je tedy během studených nocí nechat vytažené, možná se stav oken zlepší.
  • To samé platí o dlouhých záclonách a závěsech. Vlající až na zem jsou sice ozdobou pokoje, ale zároveň tak brání teplu, aby proudilo do místnosti. A tak je mnozí v dobrém úmyslu zahrnou za radiátor. V místnosti je sice o několik stupňů více, ale teplo se nedostane ke sklu, které se tak rosí.
  • Stejně mohou škodit příliš hluboké parapety, které přesahují hodně nad radiátor a také brání teplému vzduchu, aby se dostal ke sklu a ohříval ho.
  • Existují i další překážky – někdy to jsou i květiny na okně, to samé platí pro domácnosti, které mají podlahové topení a pod okno umístí třeba komodu či křeslo.

Pokud se vám tedy okna rosí, zkontrolujte jejich okolí, zda zde není nějaká překážka, která by nepustila teplo ke sklu.

Tip 3: Není hned nutné měnit celá okna

Pokud se chcete problému zbavit navždy, je třeba zlepšit kvalitu skel. Máte-li tedy okna stará dvacet či třicet let, nastal čas na jejich výměnu. Ale existujou i případy, kdy okna měnit nechcete. Například když jsou rámy zcela v pořádku, nebo bydlíte v historickém domě a museli byste si je nechat vyrobit za velké peníze na míru. Pak pomůže jen výměna skel. „Do původních rámů se dává nové izolační dvojsklo, které je ale opatřené navíc tepelnou fólií, která je vložená mezi skla. Rozděluje tak prostor na dvě komory a studený vzduch se nedostává až k vnitřnímu oknu, proto se omezuje i kondenzace vody a rosení a samozřejmě snižujete také úniky tepla skrz sklo,“ vysvětluje Jiří Dobrovolný.

Cena izolačního skla s meziskelní fólií začíná na dvou tisících korunách za metr čtvereční. Kromě toho, že tak vyřešíte problém s rosením, zároveň ušetříte až dvacet procent tepla, které tudy neunikne. Celé nové okno vás pak přijde o několik desítek procent dráž. Přesněji to říct nejde, záleží na materiálu a kvalitě rámu, typu zasklení i otevírání. Ale jednoznačnou výhodou je to, že se obejdete bez vybourání a dalších stavebních prací, a tedy i bez špíny, prachu a nepořádku.

Pokud se vám okna rosí, rozhodně to nepodceňujte. Sice není problém je těch několik dní či týdnů setřít ráno hadrem, ale dlouhodobě zvýšená vlhkost může vést ke vzniku plísní. Ty odstranit je mnohem náročnější a dražší, a pokud byste mávli i nad nimi rukou, už ohrožujete své zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám