Hlavní obsah

Rozchod dvou leseb: Jedna z nich přijde o dítě?

Foto: Spaskov, Shutterstock.com

Foto: Spaskov, Shutterstock.com

Reklama

Potkaly se, zamilovaly, vzaly se a pořídily si dítě. Jenže to byly dvě ženy – a to byl problém ve chvíli, kdy se rozešly. Zákon totiž myslí jen na biologickou matku. Spory o holčičku, kterou milují obě ženy, jim pomohla vyřešit až rodinná mediátorka.

Článek

Byl by to úplně obyčejný příběh, kdyby v něm nefigurovaly dvě ženy. Barbora (38) a Jana (35) se seznámily a byla z toho láska. Uzavřely registrované partnerství a po čase začaly toužit po dítěti. „Dohodly se, že biologickou matkou dítěte bude Barbora, otcem bude Janin bratr Petr, kterého ale neuvedou v rodném listě, nebude nikde zmiňován, aby v budoucnu například nemohlo dojít k žalobě o výživné a podobně,“ vysvětluje rodinná mediátorka Kateřina Bělková. (Mimochodem, pokud máte peníze, můžete si dítě i koupit.)

Všechno skvěle fungovalo. Dnes čtyřletá Nikolka měla dvě milující maminky a s péčí pomáhal i Petr (31) – byl s holčičkou téměř v každodenním kontaktu, vytvořil si k ní silné citové pouto. Problém ale nastal ve chvíli, kdy se Barbora s Janou rozešly.

Láska zákon nezajímá

Z pohledu zákona je totiž jediným člověkem, který má vůči Nikolce jakékoli povinnosti i práva, Barbora. Bez ohledu na city – Jana i Petr mají smůlu. „Barbora a Jana měly dlouhodobé neshody, které bohužel vyústily v rozchod. A Barbora si nepřála, aby se Jana a Petr s Nikolkou jakkoli stýkali. Brala to jako logický důsledek rozchodu, ale také tím Janu svým způsobem trestala,“ popisuje Kateřina Bělková, na niž se trojice nakonec obrátila s žádostí o pomoc.

Jana i Petr Nikolku milují a nechtějí o ni přijít. Představa, že by o holčičku, o kterou čtyři roky společně pečovali, měli přijít, je děsí. „Tohle byla velmi složitá situace, protože se nešlo opřít o žádnou zákonnou normu. Jana ani Petr nemají na dítě žádný právní nárok, žádným soudním rozhodnutím se nemají šanci čehokoli domoci. Pomoci může jen mimosoudní jednání,“ vysvětluje Kateřina Bělková.

Nešťastní byli všichni

Jana samozřejmě těžce nesla, že by měla přijít o dceru, byť ne biologickou. Holčičku má ráda jako vlastní. Stejně to má i Petr. „Byl naprosto zoufalý. Nikolku nesmírně miluje, byla mu hodně podobná, měli k sobě velmi blízko, citové pouto mezi nimi bylo velmi silné,“ popisuje začátky mediace Kateřina Bělková.

Barbora sice odmítala, aby se ti dva s Nikolkou stýkali, ale i ona se trápila. „Neměla například dostatek financí, nejspíš by holčičku sama neuživila,“ říká Kateřina Bělková. A Nikolka? Ta trpěla samozřejmě nejvíc. Dítě nezajímají zákony ani biologické vazby, rodina jsou pro něj ti, kteří ho milují. A to byli všichni tři.

Jiný pohled na věc

Mediátor to v takové chvíli nemá jednoduché – musí klientům pomoci vyplavit emoce a „přinutit“ je dívat se na věc trochu jinak. „Cílem je dovést je k porozumění, k pochopení, co si jejich dítě skutečně přeje, co potřebuje. Musejí zpracovat zraněné emoce, upozadit osobní zájmy, smířit se s rozbitým životním ideálem. Je to pro ně velmi citlivá situace, musejí změnit způsob uvažování, dívat se na vše v hlubších souvislostech a hledat různá možná řešení,“ vysvětluje Kateřina Bělková.

Zoufalý Petr se dokonce chtěl přihlásit jako otec dítěte a domáhat se svých práv u soudu. Jenže tím by situaci ještě zhoršil. „Původní dohoda byla, že Nikolka bude za rodiče považovat jen Barboru a Janu. Takže tímhle krokem by Petr vlastně narušil důvěru všech, to by způsobilo naprostý rozvrat,“ tvrdí Kateřina Bělková.

Foto: Pixel 4 Images, Shutterstock.com

Nejtěžší bývá oprostit se od vlastních tužeb a myslet na to, co je nejlepší pro dítěFoto: Pixel 4 Images, Shutterstock.com

Nakonec vznikla dohoda

Když všechny pokusy o soukromé vyjednávání ztroskotaly, přišly Barbora a Jana za mediátorkou. První kolo absolvovaly jen ony dvě, pak se připojil i Petr. A Kateřině Bělkové se povedlo trojici dovést k dohodě, která je velmi podobná tomu, jak se domlouvá péče o dítě v případě klasického rozvodu heterosexuálního páru. „Nikolka žije s Barborou, tedy s biologickou matkou,“ popisuje Kateřina Bělková. Jednou za 14 dní má holčičku od čtvrtka do neděle Jana a je s nimi pokaždé i Petr. „Jana i Petr pak Barboře přispívají na Nikolčiny potřeby. Navíc se dohodli, že v budoucnu, až holčička trochu povyroste, vysvětlí jí celou situaci, přiznají, že Petr je její otec, a úměrně jejímu věku jí vše osvětlí,“ dodává Kateřina Bělková.

Brzy vám přineseme další příběhy. Do té doby si můžete přečíst rozhovor s Kateřinou Bělkovou o mediátorství.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje. 

Reklama

Načítám