Hlavní obsah

Rozkrok v ohrožení. Co jíst, aby milování stálo za to?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Za intimní problémy, mezi které patří i vaginální suchost, se ženy většinou stydí, takže o nich nechtějí moc mluvit. Přitom klín, který připomíná poušť má své překvapivé řešení. Stačí změnit jídelníček! Jakou roli v tom všem hrají sardinky?

Článek

Hovory o komplikacích „tam dole“ jsou většinou tabu. Přitom podle statistik trpí každá druhá žena kolem 45. roku vaginální suchostí. Lékařům se však svěří asi šestina. Naštěstí je tu něco, co vlhkost v klíně značně podporuje. Správné potraviny! Kterým dát přednost?

Rybí tuk v roli záchranáře

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají s krevním oběhem, což je dobrá zpráva pro sexuální touhu (kterou jen tak mezi řečí ovlivňuje i stres a tělesné pohodlí). Tyto esenciální mastné kyseliny, stejně jako další látky, které se vyskytují v rybím oleji neboli tuku, spojili vědci z finské Univerzity v Turku s příznivým dopadem na vaginální prostředí žen po menopauze (tuky, které usnadňují hubnutí). Dokázal to pokus, během kterého výzkumníci rozdělili 116 dobrovolnic do dvou skupin.

Ta první denně užívala 3 gramy rybího tuku, druhé se naordinovalo placebo. Na začátku a na konci byly gynekologem hodnoceny faktory vaginálního zdraví, změřeno vaginální pH a vlhkost. Po ukončení experimentu navíc ženy pociťovaly samy na sobě zlepšení. Vědci se tak utvrdili v tom, že pro ženy, které nemohou z nějakého důvodu užívat estrogeny, by tohle mohla být potencionální možnost léčby.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zdrojem rybího tuku jsou vitaminové doplňky, ale také třeba losos nebo konzerva sardinek Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jablko jako milenec do trojky

Urologické oddělení nemocnice Santa Chiara v italském Trentu má další tip. Tamní vědci se shodují, že jedno jablko denně dělá věci v posteli mnohem zajímavější. Plod jabloně, jenž patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě, zlepšuje sexuální život tím, že podporuje sexuální funkce, vzrušení, lubrikaci i schopnost vyvrcholení. Jako bonus se sluší uvést, že dámy, které denně konzumují dvě nebo více porcí citrusových plodů, snižují riziko výskytu děložních myomů. Ale to pořád není všechno.

Avokádová rozkoš

Obliba avokáda neustále vzrůstá. Neobsahuje žádný cholesterol ani sodík, je bohaté na zdravé tuky, vitamin B6 a draslík. To vše má pozitivní vliv nejen na libido, ale i vlhkost v klíně a hladiny estrogenů. Japonsko-kanadská studie, kterou uveřejnil odborný magazín The Journal of Nutrition, odhalila, že avokádo zároveň posiluje vaginální stěny. Předmětem studie přitom bylo 324 zdravých postmenopauzálních japonských žen, jenž se svěřily do péče nemocnice Gihoku Kousei Hospital ve městě Jamagata. A pokud zrovna plod hruškovce přelahodného, známějšího pod jménem avokádo, nemáte, sáhněte po listové zelenině.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Avokado nemá skoro žádné cukry, zato je bohaté na zdravé tuky Foto: Krasula, Shutterstock.com

Zeleným salátem k lepšímu sexu

Listová zelenina, jako je například rukola, špenát, hlávkový salát, kapusta nebo čekanka, zlepšuje díky mnoha živinám cirkulaci krve. Také obsahuje značné množství anorganických dusičnanů, které dle studie několika spřátelených institucí (například Chorvatského institutu veřejného zdraví nebo Záhřebské univerzity) zlepšují cévní poddajnost. I ona tak může pomoci zabránit vaginální suchosti. Listová zelenina se může pochlubit vitaminem E, hořčíkem a vápníkem. Vědci se shodují, že prospívá svalům – včetně těch vaginálních.

Vytěžte ze svého milostného života maximum a naučte se správně používat dildo! 

Reklama

Související témata:

Načítám