Hlavní obsah

Rozšířené póry a černé tečky: Udělejte s nimi krátký proces!

Foto: Profimedia

Správná péče o pleť je pro její zdraví naprostou nezbytnostíFoto: Profimedia

Reklama

Trápí vás černé tečky v problémové T-zóně, ale nevíte, jak proti zaneseným pórům bojovat, čím pleť nadměrně produkující maz ošetřovat a čistit? Poradíme vám!

Článek

Jediné, čeho se ve skutečnosti nikdy natrvalo nezbavíte, jsou póry jako takové, protože představují přirozenou součást každé pleti. Skrze ně pokožka dýchá a vylučuje maz i veškeré další nečistoty. Nicméně díky pórům do sebe pleť vstřebává i veškeré živiny a aktivní látky obsažené v kosmetice, kterou na pleť používáte. Póry tedy rozhodně mají své opodstatnění, ačkoli je pravda, že pokud jsou příliš viditelné, rozšířené a zanesené, na kráse žádné z vás nepřidávají.

MUDr. Monika Golková, primářka anti-aging clinic A2C, k tomu dodává: „Černé tečky neboli komedony jsou vlastně ucpané vývody mazových žláz, do kterých se dostanou nečistoty a bakterie. Jsou jedním z projevů akné, které má sice genetický podklad, ale bojovat se s tím určitě dá.“ Otázka zní tedy jasně: Jak?

Foto: Archiv firem

Hlavní roli v péči o pleť s rozšířenými a zanešenými póry sehrává důkladné čištění. S tím vám pomůže třeba jemná bio čisticí pěna Aphlame s extraktem z mýdlových ořechů nebo čisticí pleťová voda Stay Clear bez alkoholu. Na foto (zleva): Interbio, 446 Kč a Nivea, 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pleti se sklony k tvorbě černých teček a akné prospěje hydratační gel-krém s olejem z australského čajovníku nebo čisticí gel obsahující buňky z okurky. Na foto (zleva): Dermacol, 129 Kč a Bourjois, 119 KčFoto: Archiv firem

Doporučená kosmetika

Problém s černými tečkami se nejčastěji týká mastné a smíšené pleti, která produkuje nadměrné množství mazu.

„K péči o pleť s komedony je proto dobré využít různé čisticí přípravky určené pro mastnou pleť s rozšířenými póry a černými tečkami, například čisticí peelingy, které změkčují pleť tím, že z ní odstraňují rohovinu a zároveň tak zabraňují tvorbě komedonů. Můžu doporučit zejména přípravky s kyselinou glykolovou, s retinoidy nebo s ureou,“ vyjmenovává MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Podle odbornice se právě pravidelným a šetrným čištěním, tedy odstraňováním (exfoliací) odumřelých kožních buněk a dobrou hydratací pleti, můžete postarat o to, aby se póry staly méně viditelnými. A při výběru kosmetiky je dále nezbytně nutné hlídat si i složení produktů.

Nesmí být k pleti příliš agresivní a neměly by obsahovat alkohol, což se zejména u levnějších produktů často stává. Sečteno a podtrženo: důležité je volit k pleti šetrné produkty, které ji nevysuší a tím její stav paradoxně ještě nezhorší.

Foto: Archiv firem

Zkuste zklidňující sérum Aknestop s rostlinnými extrakty, které stahuje rozšířené póry a omezuje tvorbu kožního mazu. Skvělý stahující efekt na rozšířené póry má i pleťové sérum Anti-Pores určené pro normální, smíšenou a mastnou pleť. Na foto (zleva): Ryor, 155 Kč a Clarins, 739 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Problémy s rozšířenými póry řeší i zmatňující péče stahující póry Hyséac Mat s extraktem z lékořice a s termální vodou Uriage, stejně jako hydratační noční krém DermoPurifyer zjemňující póry a redukující nadměrnou tvorbu kožního mazu. Na foto (zleva): Uriage, 287 Kč a Eucerin, 375 KčFoto: Archiv firem

Nadstandardní péče

Žádná metoda, která by rozšířené póry dovedla natrvalo stáhnout, sice neexistuje – péče o ně zkrátka vyžaduje trpělivost a pravidelnost – nicméně kosmetiky i metod vedoucích k zmenšení jejich velikosti se dá vyzkoušet mnoho.

„Na rozšířené póry a černé tečky dobře fungují různé peelingové metody – chemický či mechanický peeling, takzvaný mikroneedeling, ošetření laserem – frakcionovaný CO2 laser či erbiový laser nebo radiofrekvenční ošetření – eTWO,“ říká Katarína Třísková.

Foto: Archiv firem

S problematickou pletí umí malé zázraky i emulze TriAcnéal EXPERT nebo vysoce koncentrovaná maska Acne Repair Masque stahující póry a redukující tvorbu kožního mazu s D-panthenolem, ureou a dalšími účinnými látkami. Na foto (zleva): Avène, 429 Kč Essenté, 399 KčFoto: Archiv firem

Zdravý životní styl dělá divy

Kromě toho se vám i vyplatí posvítit si na svůj životní styl. Znečištěné ovzduší, hormonální změny, stres, jídelníček s vysokým podílem cukrů a tuků, kořeněná jídla… Nic z toho pleti nesvědčí, proto se snažte tyto vlivy eliminovat. Na víkend vyrazte na čerstvý vzduch, zhluboka dýchejte a relaxujte. O jídelníčku se zkuste poradit s výživovým poradcem nebo dejte na informace dostupné na internetu.

„Doporučuji i test na potravinové intolerance, takzvaný ALCAT test. Díky němu zjistíte, které potraviny jsou pro vás vhodné a jakým se raději vyhýbat,“ dodává na závěr lékařka Monika Golková.

A jak bojujete s černými tečkami vy?

Reklama

Související témata:

Načítám