Hlavní obsah

Ručníky a osušky: Rozeznáte kvalitu od „hadru"?

Foto: Thinkstock

Nejen barva je důležitá při výběru ručníkuFoto: Thinkstock

Reklama

Padesát, nebo tři sta korun – ceny za froté ručníky se liší obchod od obchodu. Je to kvůli marži, nebo jde opravdu o kvalitu? Asi tušíte, že jedním znakem je hmotnost na metr čtvereční. Ale pamatujete si, zda se za kvalitu považuje tři sta, nebo pět set gramů? A napadlo vás sledovat délku vlákna? Pokud jste odpověděli ne, právě vám je určen náš návod, jak se orientovat ve světě froté.

Článek

Pokud vybíráte froté výrobky podle barvy, vzoru, velikosti a ceny, přidejte další – mnohem důležitější – vlastnosti. Patří mezi ně gramáž, délka vlákna a také zvolený materiál. Stoprocentní bavlna nemusí být to nejlepší, co si můžete doma dopřát!

Pod pětistovku nejděte!

Za kvalitní se považují ručníky s gramáží okolo pěti set gramů na metr čtvereční, zpravidla se setkáte s intervalem 450 až 550. Jestliže na nich budou uvedené poloviční hodnoty, raději se mu vyhněte. Stejně tak je dobré nebrat takové, kde žádný údaj nenajdete. Není to totiž povinné a výrobci, kteří jdou pod tuto hodnotu, číslo záměrně neuvádějí.

Tatáž čísla platí pro osušky, které se vyrábějí ze stejného froté, rozdíl je akorát v rozměru. Ne vždy jsou ale vyšší čísla žádaná. Jako příklad poslouží župany, na něž firmy používají směsi materiálu, aby se látka odlehčila. Přece jen je na jejich ušití třeba i několik metrů čtverečních a komu by se chtělo po koupeli na sobě tahat dvě, tři nebo i více kilo navíc! Naopak u koupelnových podložek, u kterých se chce, aby byly těžké a zůstaly na místě, se číslo šplhá k 1450 gramům na metr čtvereční.

Foto: A là Maison

Ručníky z kolekce Botanic jsou nejen vyrobené z bio bavlny, ale i obarveny přírodními pigmenty rostlinFoto: A là Maison

Také platí, že čím delší je smyčka a tedy „huňatější“ ručník, tím lépe pro vás. Tedy zpravidla. „Delší smyčka ručníku totiž zajišťuje vyšší savost a absorpci vody. Lépe tak suší," říká Lenka Kocourková ze společnost À la Maison, prodávající německé ručníky Möve. Zároveň však upozorňuje na jedno nebezpečí: „Při praní a sušení takových ručníků ale dochází k rychlejšímu oděru vláken, proto musí být pro ručníky s delším vláknem použita co nejkvalitnější bavlna, aby ručník dlouho vydržel. A to ne každý výrobce dodržuje,“ říká Lenka Kocourková.

Záleží i na správné péči

Že jste investovali do kvalitních ručníků a po dvou měsících je máte tvrdé a nepříjemné jako ty levné? Pak je možná chyba na vaší straně. Jak je perete a sušíte? Podle návodu byste je měli před prvním použitím nechat dvakrát seprat s podobně barevným prádlem a nechat uschnout, aniž byste se do nich utřeli. Tím se z látky uvolní volná vlákna a zbylá se zatáhnou, což je důležité kvůli životnosti. Na praní používejte raději gel než prášek, samozřejmě na bílé zvolte ten na bílé, na barevné prostředky s označením color. I když podle televizních reklam aviváž dodá froté hebkost a jemnost, výrobci na to mají zcela opačný názor! V návodech k použití aviváž zakazují, protože vlákna „slepí“ navždy k sobě a ručník tak ztrácí svou hebkost a měkkost.

Foto: autorka

Na ručník o velikosti 50 x 100 cm se spotřebuje osm kilometrů přízeFoto: autorka

Na sušení je ideální sušička prádla – někteří výrobci tímto způsobem suší froté výrobky už přímo ve výrobě –, neboť horký proud vzduchu vlákně nejen usuší, ale i načechrá, proto vypadají ručníky a osušky jako z té televizní reklamy. Pokud ji nemáte, stačí samozřejmě obyčejná šňůra. Naopak zakázaný by měl být radiátor, protože na něm se vlákna polámou a navždy poničí. O tom, že praní je někdy věda, se dozvíte v článku 10 tipů, jak dokonale vyprat prádlo.

Foto: autorka

Stačí jeden pohled do skladu materiálu firmy Möve a víte, jaké barvy budou v koupelně inFoto: autorka

Stoprocentní bavlna není to nejlepší

Jste naučení, že co je ze stoprocentní bavlny, bývá pro vás to nejlepší? U ručníků to nemusí být pravidlem. Ačkoli jsou ty ze stoprocentní bavlny nejžádanější, zvlášť majitelé malých a špatně větraných koupelen vědí, jak výhodné jsou pro ně froté výrobky složené ze šedesáti procent z bavlny a čtyřiceti procent z bambusové viskózy. Nejenže jejich gramáž činí 720 gramů na metr čtvereční, ale hlavně vám „nezasmrádnou“. „Bambus má přirozenou antibiotickou funkci, která zajišťuje, že nedochází ke vzniku nepříjemných pachů z již použitých ručníků,“ říká Lenka Kocourková a pokračuje v seznamu výhod tohoto materiálu: „Savost ručníků s bambusovým vláknem je třikrát vyšší než u jiných materiálů, protože bambusová vlákna jsou při mikroskopickém zkoumání v řezu dutá a umožňují tak ,dýchání' ručníků.“

Foto: autorka

Z těchto pruhů froté se brzy stanou ručníkyFoto: autorka

U bambusových ručníků se můžete setkat i s tím, že část froté je sestříhaná a chybí zde obvyklé smyčky. Není to žádná vada, právě naopak. Takovému froté se říká velur a je nejen velmi příjemný na dotek, protože připomíná samet, ale také se krásně leskne.

Další variantou, kterou milují zvlášť muži, jsou ručníky skládající se z osmdesáti procent z bavlny a dvaceti procent lnu. Takové jsou tvrdší a hrubší a častěji je používají právě muži. Ti totiž mají rádi, když si při utírání zad dopřávají zároveň masáž, a to tyto výrobky dokážou. Jsou vhodné i do sauny. Poznáte je i na omak, protož jsou tenčí a chladivější.

Naopak ženy milují při utírání jemné, hebké ručníky a osušky. Pokud patříte do této kategorie, poohlédněte se po takových, které jsou vyrobeny ze směsi bavlny, patnácti procenty je v nich zastoupeno přírodní celulózové vlákno modal a deseti hedvábí. Patří sice k těm dražším, zato se vám ale odvděčí svou jemností, i nízkou váhou a výbornou savostí. A proč si nedopřát aspoň po koupeli trochu toho luxusu, vždyť si zasloužíte cítit se v koupelně jak v bavlnce!

Foto: VEBA

Velmi oblíbenou ozdobou koupelnového textilu jsou barevné borduryFoto: VEBA

Těšíte se, až půjdete příště nakupovat ručníky? Nyní už vás nekalé triky prodejců, chlubících se nejlepší cenou na trhu, nedostanou!

Reklama

Související témata:

Načítám