Hlavní obsah

Rychlá teplá večeře: mongolské hovězí jako „čína“

Hodnocení:
(80)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Jak bezpečně poznám, že se jídlo opravdu povedlo? Fotografka a kolegové mě prosí o recept ještě dřív, než vyjde u nás v magazínu! A co teprve, když vědí, že jeho příprava zabrala jen pár minut... Dnešní „číně“ z pánve se sice říká mongolské hovězí, ale jedná se o populární jídlo amerických čínských restaurací, a nepotřebujete na něj nijak exotické suroviny.

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 450 g hovězího pupku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pepř
  • olej na smažení
Na omáčku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3/4 hrnku vody
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 svazek jarní cibulky
K podávání
  • rýže
  • sezamové semínko
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Maso použijte minutkové, já dala hovězí pupek neboli flank steak.

Foto: Greta Blumajerová

Ze zeleniny jsem použila jen jarní cibulku, ale přidat můžete i brokolici, mrkev nebo třeba fazolkové lusky

Krok 2: Hodně ostrým nožem nakrájejte maso proti vláknu na asi 3 mm tlusté nudličky.

Foto: Greta Blumajerová

Pro bezchybné krájení je základ dobře nabroušený nůž!

Krok 3: Nudličky smíchejte se škrobem a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a nechte 15 až 30 minut odležet, aby se škrob vsákl.

Foto: Greta Blumajerová

Právě díky škrobu se maso dobře zatáhne a zůstane krásně šťavnaté

Krok 4: Mezitím si můžete dát vařit rýži nebo jinou přílohu.

Foto: Greta Blumajerová

Rýži použijte jasmínovou nebo basmati a nezapomeňte ji před vařením pořádně propláchnout

Krok 5: Během marinování masa si stihnete i nasekat česnek, nastrouhat nebo nasekat zázvor a na kolečka pokrájet jarní cibulku (trochu si jí nechte stranou na ozdobu). Sójovou omáčku smíchejte s vodou, cukrem a škrobem.

Foto: Greta Blumajerová

Než se odleží maso, připravíte si všechny další suroviny

Krok 6: Když máte vše přichystáno, ve woku nebo velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a maso na něm co nejprudčeji za stálého míchání opečte, až se zatáhne. Bude to trvat jen asi dvě minuty. Děrovanou lžící je poté vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej, a tuk z pánve slijte tak, aby v ní zbyla jen asi lžíce.

Foto: Greta Blumajerová

Nudličky smažte hodně zprudka a neustále je míchejte, během chvilky se tak hezky opečou

Krok 7: Do pánve vhoďte nastrouhaný zázvor a chilli papričky (já dala 2 sušené, ale množství upravte dle své chuti), 1 až 2 minuty restujte, přidejte česnek, promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.

Foto: Greta Blumajerová

Ve stejné pánvi jako maso pak připravíte i omáčku

Krok 8: Za stálého míchání nechte několik minut povařit, až směs hezky zhoustne. Poté do ní vmíchejte cibulku i odložené maso, ještě chvilku prohřejte, a případně dochuťte.

Foto: Greta Blumajerová

Když omáčka zhoustne, vmíchejte do ní pokrájenou jarní cibulku a odložené maso

Krok 9: Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou a posypané odloženou cibulkou a sezamem.

Foto: Greta Blumajerová

Sladko-pálivé kousky jsou nejlepší s rýží a pomalu trpělivě vychutnávané hůlkami...

Tip: Do pánve přidejte i kousky brokolice, plátky mrkve a papriky nebo třeba zelené lusky. Stačí je restovat spolu se zázvorem nebo předem trochu povařit na páře.

Dáte nám svůj tip na rychlou teplou večeři? My nedáme dopustit na kari z červené čočky, restovaná jatýrka a samozřejmě vajíčka na všechny způsoby.

ynezorPumanzeSaNyknalC