Hlavní obsah

Rychlovka k večeři? Rajčatová polévka s masovými knedlíčky vám bude chutnat!

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Reklama

Sezona rajčat je v plném proudu. Ale kam s nimi? Jestli už vám dochází fantazie, uvařte si hrnec zdravé a výživné polévky – zvládnete ji připravit během několika málo minut.

Článek

Domácím rajčatům se chutí žádná jiná nevyrovnají. Využijte sezony a připravte si z nich tuto skvělou polévku. Bude se hodit nejen jako součást menu, ale i jako výtečná a snadná večeře, na které si pochutná celá rodina.

Rajčatová polévka s masovými knedlíčky

Na 4 porce budete potřebovat: 1–2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibuli, 1 lžíci třtinového cukru, 1 vrchovatou lžíci rajského protlaku, 1 stroužek česneku, 500 g oloupaných rajčat, 400 ml zeleninového vývaru nebo vody, sůl, pepř, snítku tymiánu. Na dokončení: parmezán, bazalkové pesto

Na masové knedlíčky si připravte: 150 g mletého hovězího masa, 1 lžíci rozdrobené žemle, 20 g rozšlehaného vejce, sůl, pepř

Postup: V hrnci rozehřejte olej a najemno nakrájenou cibuli na něm pozvolna restujte dozlatova. Když je cibule zlatavá, přidejte cukr a rajský protlak. Asi minutu promíchávejte. Oloupaná rajčata pokrájejte na menší kusy a přidejte do hrnce. Dále vložte slabé plátky česneku a lístky tymiánu, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Vařte, dokud rajčata nezměknou – bude to trvat asi pět minut, pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Nemusí to být dohladka, zkrátka tak, jak vám to bude vyhovovat.

V hrnci dejte vařit osolenou vodu. Mleté maso promíchejte s žemlí, vejcem, solí a pepřem. Tvarujte kuličky o průměru dvacetikoruny a vložte je do vroucí vody. Přiveďte k varu a vařte sedm minut. Sceďte a nechte okapat.

Polévku nalijte do talíře, vložte do ní knedlíčky, pomocí lžičky ozdobte pestem a posypte hoblinkami parmezánu.

Podávat můžete například s opečenou tortillou nebo česnekovými krutony.

Už víte, jak se sezonními poklady naložíte vy?

Reklama

Načítám