Hlavní obsah

S dýní do slámy a sucha. Vydrží svěží až do jara

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Dýně už by měly být pod střechou. Zatím jsou krásně oranžové a pevné, ale to nebude trvat věčně. Proto musíte tykve, které nesníte během pár týdnů, správně uložit. Jedině tak vydrží až do jara. Kde bude dýním dobře?

Článek

Dýně – a nemusí být mezi nimi jen hokkaido, ale třeba i špagetová nebo máslová – krásně probarví podzim. Jejich sklizeň většinou vrcholí na přelomu září a října, pokud je ale teplo a nepřijdou mrazíky, mohou tykve dozrávat ještě v listopadu. Víte, kdy je pravý čas na sklizeň a jak úrodu správně skladovat?

Jak poznáte, kdy je čas sklízet

Spíš než datum rozhoduje o sklizni dýní jejich zralost. Platí, že správně sklizená tykev má větší šanci přežít v dobré kondici nejen týdny, ale i měsíce, proto trhejte jen dostatečně vyzrálé plody. Nic tedy neuspěchejte, ale ani zbytečně neprodlužujte – první mrazíky bývají zákeřné, často přijdou nečekaně. A pomrzlé dýně pak mnohem rychleji podlehnou zkáze. Zralou dýni poznáte podle těchto čtyř znaků:

  1. Správná barva - Nechte tykve pořádně zabarvit, například populární hokaiddo je sytě oranžová.
  2. Pevná slupka - Slupka musí být tvrdá a matná.
  3. Suchá stopka - Stopka, kterou dýně drží na rostlině, má být suchá a dřevnatá.
  4. Dutá na poklep - Když na dýni poklepete, měla by hrát dutým tónem.

Čerstvé dýně usušte a očistěte

Po sklizni nechte dýně vydechnout a dosušte je. Stačí pár dnů. Vystavte je slunci, pokud ještě svítí, nebo je vezměte domů a barevnými plody ozdobte třeba schody do patra nebo na půdu. Pak přichází čas úrodu očistit. Omyjte zbytky zeminy (a také bakterie a zárodky plísní) a přitom si dýně pořádně prohlédněte. Vyřaďte naťuklé kusy s poškozenou slupkou a urychleně je spotřebujte.

Foto: Andy Dean Photography, Shutterstock.com

Čerstvá úroda potřebuje pár dní k dosušení slupky. Použijte ji jako pěknou dekoraciFoto: Andy Dean Photography, Shutterstock.com

Jak skladovat: pozor na vlhko

Nastává čas najít připraveným dýním správný zimní pelíšek. Na rozdíl od jiné zeleniny – třeba od mrkve nebo celeru – potřebují dýně sucho. Vlhký sklípek pro ně bude znamenat vězení, ze kterého už nevyjdou poživatelné.

Nejlepší je vybrat suché místečko, kde je nižší teplota (kolem 10 až 18 °C). Místnost by měla být dobře větraná – i tak se odstraňuje vlhký vzduch. Vhodná vzdušná vlhkost je v tomto případě kolem 50, maximálně však 70 procent. Je-li to víc, dýně plesnivějí a hnijí.

Abyste množení případných plísní zamezili, neskladujte dýně jednu na druhé. Tykve by neměly být v přímém kontaktu se zemí, proto bedýnky vyložte slámou nebo kartonem a plody do nich uložte tak, by se nedotýkaly. Další možnost je vložit dýně do starých plátěných tašek, menších jutových pytlů nebo sítěk a zavěsit, třeba na půdě.

Foto: Sergey Spritnyuk, Shutterstock.com

Sláma je pro dýně skvělá podestýlkaFoto: Sergey Spritnyuk, Shutterstock.com

Sklad pravidelně kontrolujte

Zda dýně skladujete dobře, poznáte velmi snadno. Budou-li ještě v únoru v pořádku, udělali jste pro ně maximum a s trochou štěstí vydrží až do jara. Občas se však na ně zajděte podívat a prohlédněte je – nahnilé plody musejí z kola ven.

Reklama

Načítám