Hlavní obsah

S Pritikinovou dietou padají kila i cholesterol: Jak na ni?

Foto: JoyStudio, Shutterstock.com

Foto: JoyStudio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jezte více bílkovin i tuků a omezte sacharidy, zní nařízení většiny dnes populárních diet. Pritikinova dieta jde proti proudu: tenhle stravovací program je založený na konzumaci vysokého množství vlákniny a nízkotučných potravin. Funguje tento hit 80. let?

Článek

Přestože je Pritikinův program dnes vnímán především jako hubnoucí, za jeho vznikem stála ryze zdravotní motivace. „Nathan Pritikin ho navrhl, jelikož měl ucpané cévy a věřil ve zlepšení za pomoci nízkotučné diety. Pritikinova dieta je efektivní k prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny a snižuje krevní tlak,“ popisuje fitness trenér Pavel Dvořáček.

Alfa a omega Pritikinovy diety

Nathan Pritikin (1915–1985), americký vědec zabývající se dlouhověkostí a popularizátor zdravé výživy a fitness, svou dietu navrhl v 70. letech a roku 1979 vydal bestseller, kde celý ozdravný plán popsal. Navrhoval jíst hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, jako je pečivo a cereálie, a dalších zdrojů vlákniny – jeho jídelníčku se proto mnohdy přezdívalo „vysokovlákninový“.

Zakázáno nebylo ani libové maso, nízkotučné mléčné výrobky a většina příloh (brambory, batáty, rýže, těstoviny, bulgur – přednost měly vždy celozrnné varianty). Naopak stopku dostala tučná masa a živočišné tuky obecně, tedy máslo, mastné omáčky, tučné sýry, smetana, ale i vaječné žloutky. Omezit byste měli také sůl a jednoduché cukry. „Jednoduše se jedná o dietu s extrémně nízkým množstvím tuků a s vyšším obsahem komplexních sacharidů a vlákniny. V této dietě je příjem tuků kolem deseti procent z celkového energetického příjmu. Normálně to je kolem 20 až 30 procent,“ shrnuje trenér Pavel Dvořáček.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sýry jsou v Pritikinově dietě možné, ale raději si dejte nízkotučné a ne moc slanéFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jde o životní styl celkově

Součástí Pritikinova programu není pouze jídelníček, ale také cvičební plán a opatření pro celkově zdravou životosprávu. Ta však odpovídají standardům, které znáte i z dnešních dietních plánů. Pritikin navrhoval pravidelné stravování pětkrát denně a kombinaci každodenní delší chůze a silového tréninku párkrát do týdne. Zakázáno bylo kouření a konzumace alkoholu s výjimkou vína.

Opravdu shodíte pár kilo?

Ano, zhubnete a zároveň si upevníte zdraví. Alespoň se to tvrdí. „Několik studií ukázalo, že Pritikinova dieta působí jako prevence srdečních chorob, vede k snížení cholesterolu i krevního tlaku,“ píše v recenzi americká dietoložka Christine Mikstas, která podobně jako Pavel Dvořáček míní, že díky ní budete i zdravě hubnout: „Pokud je zachován dostatečný energetický deficit, zhruba 500 kilokalorií, který vznikne vhodnou pohybovou aktivitou (už 45 minut chůze denně by stačilo), můžete touto dietou velmi efektivně zhubnout přebytečná kila.“ Kalorický deficit znamená rozdíl mezi energií, kterou za den vydáte, a energií, kterou přijmete.

Foto: Bignai, Shutterstock.com

Součástí Pritikinova programu není jen úprava stravy, ale i pravidelný kondiční pohybFoto: Bignai, Shutterstock.com

Pritikinova dieta: ukázkový jídelníček

  • Snídaně - plátek celozrnného chleba, dvě velké lžíce nízkotučného sýru, malá miska pokrájeného ovoce
  • Svačina - nízkotučný jogurt, větší hrst baby karotky
  • Oběd - pečené brambory s paprikou, cuketou, ricottou, chilli a nízkotučnou mozzarellou
  • Svačina - pokrájené mango s medem, hrst tortillových kukuřičných chipsů
  • Večeře - celozrnné špagety s bazalkou, cherry rajčátky, plátky pečeného krůtího masa

Starý hit má nové příznivce

Začátkem 80. let se kniha The Pritikin Program for Diet and Exercise stala bestsellerem. Nabízela hubnutí i zdravotní benefity s vcelku udržitelným rozmanitým jídelníčkem. Stoupence má dodnes a pomalu si opět začíná získávat na popularitě i navzdory tomu, že jde proti současnému trendu „hlavně tuky a bílkoviny“. Pokud nejste zrovna typ, co si ze všeho nejradši dá prošpikovaný flák masa a radši si upře pečivo či přílohy, je to rozhodně dobrý způsob, jak hubnout.

Jak zhubnout bez hladu a jednou provždy? Dokáže to francouzská dieta.

Reklama

Související témata:

Načítám