Hlavní obsah

S těmito dekoracemi budete podzim milovat!

Foto: Isifa

Na podzimní dekorace můžete použít květiny, ovoce i zeleninuFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim přichází! A na mnohé padá období špatné nálady, depresí a únavy. Ale napadlo vás, proč je podzim označovaný za smutný, když mu vládnou příjemné a veselé barvy jako žlutá, oranžová či červená? Možná úsměv na vašich tvářích vyloudí dekorace, kterou si můžete z listů, plodů a květin vytvořit. Podívejte se!

Článek

Pár korun a chvilka času vám stačí k tomu, abyste si vytvořili krásné ozdoby na jídelní stůl, komodu i terasu. Potřebujete k tomu různě zbarvené listy, dýně, sušené plody nebo čerstvé řezané rostliny. A náš návod.

Nevyhazujte staré sklenice

Na podzimní dekorace lze využít i staré zavařovací sklenice. Potřebujete ještě různě zbarvené listy a přírodní provázek, kterým je ke sklu přichytíte. Dalším provázkem obtočíte závit a upevníte například na větev stromu, pergolu či zábradlí balkonu nad vámi. Prostor mezi nimi vyplňte zavěšenými nevyloupanými kaštany, nehezké uzlíky zakryjí větvičky zralého černého bezu.

Foto: Isifa

Neotřelé doplňky dokážete vyrobit i ze starých zavařovačekFoto: Isifa

Pro podzimní romantiku

Krásné podzimní svícny vytvoříte i z obyčejných obalů na květináče, které vám leží dlouho nepoužívané někde v komoře či skříni. Najděte je, umyjte a dovnitř postavte svíčku, kterou zafixujte například dekoračním pískem. Tu správnou atmosféru dodá dekoraci sušený květ hortenzie a břečťanový list. Ideální jsou nádoby s otvory jako na obrázku, do nichž ozdoby jednoduše zapícháte. U hladkých nádob je nalepte pomocí silikonové pistole.

Foto: Isifa

Tyto svícny zdobí květy hortenzie a listy břečťanuFoto: Isifa

Dýním a slunečnicím to dohromady sluší

Máte na zahrádce místo velkých dýní jen malé okrasné? Nevadí, i s nimi můžete vytvořit veselé figurky. Dýně tvořící tělo zespoda seřízněte tak, aby stály rovně a stabilně. Na ně položte květ slunečnice, nebo na „stopku“ rovnou napíchněte další plod, který vytvoří hlavu. Obličej dotvořte různými květinami či uzrálými plody, k ozdobě použijte i listy, chmýří místo vlasů nahradí odkvetlý clematis.Hodí se i různobarevné mašle.

Foto: Isifa

Okrasné dýně jsou ideální základ pro veselé postavičkyFoto: Isifa

Ideální pro začátečníky!

Máte pocit, že jste na dekorování nešikovní? Toto aranžmá vás přesvědčí o opaku! Čajové svíčky v jednoduchých svícnech podložte barevnými podzimními lístky a postavte proti sobě. Prostor mezi nimi vyplňují oranžové lampionky neboli mochyně (židovská třešeň).

Foto: Isifa

Tohle aranžmá zvládne opravdu každý!Foto: Isifa

Ať žije Halloween!

S výrobou dýňových „hlav“ vám jistě rády pomohou i děti. Dýni zespoda seřízněte tak, aby stála rovně. Zároveň si zde vytvoříte otvor pro dlabání. „Nejlépe polévkovou lžící vydlabejte semínka a vlákninu, naopak několikacentimetrová dužina musí uvnitř zůstat, aby dekorace neztratila stabilitu,“ radí Martina Krátká z dobříšského květinářství Letizia a pokračuje v popisu: „Lihovým fixem si zvenku namalujte oči, ústa a vše, co má jít pryč. Ostrým nožíkem pak podle nákresu dekoraci vyřízněte, a případně omyjte předkreslovací fix.“

Dýni můžete rozsvítit pomocí svíčky. Doma vám vydrží zhruba týden, pokud ji necháte na terase v teplotách od sedmi do deseti stupňů, její životnost se zhruba zdvojnásobí. Pozor ale na přízemní mrazíky, ty ji dokážou velmi rychle zničit.

Foto: Letizia.cz

Nejen příznivci Halloweenu mají na zahradě vydlabané dýněFoto: Letizia.cz

Pokud máte raději růže, inspirujte se v článku Dekorace z růží, která vydrží!.

Dýně nahradí i vázu

Nepovedlo se vám správně dýni seříznout? Nevadí, použijte jen „nezkaženou" polovinu a vytvořte z ní originální vázu na podzimní kytici. Tentokrát její zaoblenou část velmi opatrně a jen lehce seřízněte tak, aby stála rovně. „Vnitřek opět vydlabejte až na dužinu a vystelte celofánem, řezané květy potřebují být ve vodě, a vyhnete se tak riziku, že vám váza bude téct,“ radí Martina Krátká. Na dno dejte aranžovací hmotu na čerstvé květiny a do ní zapíchejte růže a karafiáty. Kolem dokola vytvořte ozdobný lem ze zelených listů.

Foto: Letizia.cz

Z dýně vytvoříte i zajímavou vázu na podzimní kyticiFoto: Letizia.cz

Slunečnice podzimu sluší

Na podobném principu vzniklo i toto aranžmá, kde základ opět tvoří váza z dýně. Střed dekorace obstaral velký květ slunečnice, doplněný drobnými hlavičkami oranžové listopadky a bílých karafiátů. Zelené listy na okraji ozvláštnila obarvená gravillea.

Foto: Letizia.cz

Slunečnice lze použít jak v romantických, tak veselých dekoracíchFoto: Letizia.cz

Která z těchto dekorací bude nejvíce slušet vašemu stolu?

Reklama

Související témata:

Načítám