Hlavní obsah

Samoopalovací přípravky: Jde to i bez fleků!

Foto: Isifa

Se samoopalovacími přípravky získáte snadno a rychle bronzovou pokožkuFoto: Isifa

Reklama

Představa opálené, jemně bronzové pokožky láká většinu z nás. Po čem ale žádná žena zaručeně netouží, je nepřirozená barva, zabarvené dlaně a flekaté tělo. Také se kvůli podobným obavám vyhýbáte samoopalovacím přípravkům? Zbytečně! Stačí zvolit ten správný a vědět, jak na to.

Článek

Na jaře platí jednoduchá úměra – čím tepleji je, tím více kůže odhalujeme. Světlá pokožka samozřejmě není na závadu, pokud ale patříte k ženám, které se cítí s lehkým bronzem lépe, určitě přemýšlíte, kde vzít opálení ještě před tím, než budete lenošit na sluníčku.

Který je ten pravý?

Nejsnadnějším, nejrychlejším, a co je hlavní, zdravotně nezávadným řešením jsou samoopalovací přípravky. Jedním z nejdůležitějších bodů je samozřejmě výběr správného produktu.

Otázkou je, jestli chcete docílit jen zdravého nádechu, nebo skutečně efektu opálení. V prvním případě se raději spolehněte na krémy s postupným zabarvením (například Day to Day Gradual Tan, He-Shi) nebo vyzkoušejte vychytávku v podobě Colour Dialu od Piz Buin, kde si můžete díky přepínači na uzávěru regulovat intenzitu odstínu od nenápadného až po intenzivní. Spolehnout se můžete také na „samoopalovák“ Self Sun od Clinique ve verzi light/medium.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Day to Day Gradual Tan (He-Shi, 420 Kč), Self Tanning Lotion + Colour Dial (Piz Buin, 540 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Self Sun Body Moisturizer (Clinique, 450 Kč), Hydratační samoopalovací péče (Yves Rocher, 229 Kč)Foto: archiv firem

Zvažte, zda půjdete do klasického mléka, nebo spreje. U sprejů buďte obezřetné, vyžadují opravdu kvalitní rozprašovač, který bude fungovat i vzhůru nohama. Není nic horšího, než když se snažíte dostat na hůře dostupná místa a sprej přestane fungovat. V tomto směru je vynikající Photoderm Autobronzant od Biodermy, který je určen i pro citlivou pokožku. Příjemné je také nanášení pomocí pěny (Clarins).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Photoderm Autobronzant (Bioderma, 490 Kč), Self Tanning Mousse (Clarins, 940 Kč)Foto: archiv firem

Vystačíte si s jedním přípravkem?

Musíte mít jeden „samoopalovák“ na tělo a druhý na obličej? Pokud objevíte přípravek s označením „face and body“, vystačíte si jen s ním. Výjimkou jsou případy, kdy máte problematickou nebo citlivou pleť. Tehdy byste měly investovat do speciálního samoopalovacího přípravku na obličej, ideálně z lékárny (například La Roche-Posay). Šikovná je také novinka od Sephory, kdy se přípravku vůbec nemusíte dotýkat rukou. Na tvář ho jednoduše nanesete zmáčknutím štětce (aktivujete ho otočením uzávěru, jinak nefunguje, takže se nebojte, že by vám vytekl), a tím ho následně i rozetřete. Tady žádné oranžové ruce nehrozí.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Autobronzant Self Tanner (La Roche-Posay, 392 Kč), Tinted Self Tanning Face Gel (Sephora, 490 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Auto Bronzant Capital Soleil (Vichy, 380 Kč), Autobronzant Hydrant (Avéne, 380 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Samoopalovací gel Sun Touch (Nivea, 184 Kč), Samoopalovací mléko (Ryor, 155 Kč)Foto: archiv firem

Typické vůni se nevyhnete

Spousta dam pátrá po přípravku, který by nebyl cítit. Patříte mezi ně? Rovnou to vzdejte. Některé samoopalováky krásně voní, z takového Dermacolu je například cítit kombinace čokolády a pomeranče, pravdou ale je, že po nějaké době, kdy začne přípravek pracovat, ucítíte typickou „opalovací“ vůni. Je způsobená chemickou reakcí přípravku s vaší pokožkou, stejně je kůže cítit i po návštěvě solária. Jediným řešením je proto večerní nanášení. Ráno jen hodíte sprchu, natřete se oblíbeným krémem, a je po problému. Pokud zrovna šetříte, podívejte se na naši hitparádu tělových mlék, která vás nezruinují.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Self Tan Lotion (Dermacol, 139 Kč), Sublime Bronze (L'Oréal, 167 Kč)Foto: archiv firem

Dvakrát řešte, jednou mažte

Je to sice „opruz“, ale bez důkladné přípravy se v tomto případě neobejdete. Pokud některý z kroků přeskočíte, jen na vlastní riziko. My vás varovali. Začít musíte peelingem obličeje i celého těla. Berte to tak, že samoopalovací přípravky nepoužíváte denně a pravidelné „obrušování“ byste si měly dopřávat tak jako tak. Tak proč to nespojit? Pokud vám zrovna váš oblíbený přípravek došel, bez obav si namíchejte domácí. Stačí trocha cukru, spojit medem a zakápnout olivovým olejem, díky kterému bude peeling jemnější, a nesedřete ze sebe kůži :-).

Pozor na suchá místa

Vysušená místa, jako jsou lokty, kolena nebo paty nejprve natřete oblíbeným hydratačním krémem. Totéž, pokud máte sušší tvář. Nejprve ji zlehka natřete krémem a nechte pořádně vsáknout. Po natření krémem se samoopalovací přípravek tolik nechytá, toho můžete využít i v případě, že přípravek zkoušíte poprvé a bojíte se příliš intenzivní barvy.

Od hlavy až k patě

Co se týče samotného nanášení, postupujte systematicky, jediný kousek těla nesmí být zapomenut. Často opomíjené jsou třeba vnitřní strany paží, pozor také na obličej, přípravek rozetřete až k vlasům. S krémem nebo sprejem raději šetřete, snadnější je druhý nebo třetí den proces zopakovat (a pak třeba přidat) než si muset fleky otírat citronem (právě citronová šťáva zesvětlí skvrny). Hned po aplikaci si pečlivě umyjte ruce mýdlem, zaměřte se na místa mezi prsty a okolí nehtů. Pokud nechcete, aby vám zůstaly ruce podivně bílé, důkladně je osušte a přidejte kapku přípravku i na ně.

Než se obléknete, pár minut počkejte. I když výrobce slibuje rychlé zaschnutí, je lepší pět minut postát než později litovat.

Používáte samoopalovací přípravky? Se kterými máte dobrou zkušenost? Napište nám!

Reklama

Načítám