Hlavní obsah

Samovolný potrat? Nepanikařte!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Radost z těhotentví se změní v bolestFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně! Pozitivní těhotenský test a velká radost. Jenže uplyne pár týdnů a konec. Těhotenství končí samovolným potratem. Mladé ženě se hroutí svět. Slzy, výčitky, nekonečný smutek. Zbytečně.

Článek

Téměř jedna třetina všech těhotenství končí v prvních týdnech samovolným potratem. Pro ženu, která se na miminko těší, je tato událost obrovským šokem. Lékaři však na spontánní potrat pohlížejí jako na více méně přirozený jev. Jen v menšině případů je totiž příčina v matčině organismu.

Příroda nechce omyly

„Časný samovolný potrat je způsoben v naprosté většině případů chybným vývojem zárodku. Příroda se tak sama zbavuje genetických omylů a zamezuje narození vadných a postižených jedinců. V takovém případě pak nemá samovolný potrat žádný vliv na další těhotenství. Pouze opakované potraty zasluhují podrobné vyšetření a zjištění příčiny," říká renomovaný gynekolog a sexuolog Radim Uzel.

Obvykle to probíhá tak, že neživotaschopný plod se přestane vyvíjet, žena nejprve nic nepoznaná, ale dříve či později začne krvácet a plod z dělohy vypudí. Stává se také, že plodové vejce se od děložních stěn odloučí za slabého krvácení z dělohy, ale není vypuzeno. Děloha neroste, vyšetření hormonů ukazuje nízké hladiny, ultrazvukem není prokazatelná srdeční akce plodu. V takovém případě se hovoří o „zamlklém těhotenství" a dělohu je nutné vyčistit lékařským zákrokem. Přitom se zjistí, že ač byla žena např. ve 12. týdnu těhotenství, velikost plodu odpovídá pouhým 8 - 9 týdnům.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ani lékaři mnohdy příčinu neobjasníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

O potratu ani nemusíte vědět

„Prodělala jsem samovolný potrat, bylo mi sděleno, že jsem byla nejspíš ve 2. či 3. týdnu těhotenství. Je možné již v takhle brzkém stadiu potratit?" ptá se třicetiletá Monika. Zajímá ji, zda se to může opakovat a kdy se může začít pokoušet o nové těhotenství.

Doktor Uzel jí vysvětluje, že téměř třetina těhotenství končí raným potratem. Není zapotřebí se znepokojovat, protože mnoho žen takovouto příhodu považuje prostě za menstruační nepravidelnost a ani netuší, že potratily. Monice doporučuje dodržet sexuální abstinenci do další menstruace a pak se klidně pokoušet o další těhotenství.

Ničivá infekce, kouř a alkohol

Příčinou časného potratu mohou být i vnější příčiny, např. infekce, vliv léků, toxických látek a záření. Takže kuřačky a konzumentky alkoholu, pozor! Vy si své problémy můžete způsobit samy! Z infekcí se jedná zejména o nemoci přenosné na člověka z domácích zvířat, jako je např. toxoplasmóza. Ale ani obavy z toxoplasmózy nelze zveličovat. Neznamená to, že by v domácnosti těhotné ženy nemohla být kočka. Je jen třeba dodržovat hygienická opatření při manipulaci s kočičími exkrementy.

Zjistí-li lékař v organismu ženy, která potratila, přítomnost infekce, pustí se do jejího léčení. Po vyléčení jinak zdravé ženě podle názoru MUDr. Uzla nic nebrání v pokusech o další otěhotnění. Nevidí ani nutnost dlouhých přestávek.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemějte obavy z dalšího těhotenstvíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nevěšte hlavu!

Jen 10 - 15 procent časných potratů je způsobeno poruchami v těle matky. Mohou to být vývojové anomálie dělohy, nepravidelné uložení dělohy, nedostatečnost děložního hrdla a zánětlivé změny, poruchy látkové výměny, nemoci žláz s vnitřní sekrecí, záněty ledvin a trauma jak somatické, tak psychické. V takových případech je samozřejmě nutné specializované vyšetření a následná léčba, která příčinu odstraní.

Takže co dělat, potká-li nás spontánní potrat? Odsmutnit si tuto událost, nejlépe s partnerem. Ale dívat se dál. Beznaděj rozhodně není na místě.

Reklama

Související témata:

Načítám