Hlavní obsah

Šance otěhotnět? Jen 1 den v měsíci

Foto: Thinkstock

Jednou z metod je měření teplotyFoto: Thinkstock

Reklama

Teploměr do ruky a jde se na věc! Úpěnlivé snažení o miminko mnohdy připomíná urputnou špionáž, kdy nepřetržitě sledujete vlastní tělo – měříte teplotu, zkoumáte hlen nebo děložní čípek. Proč? Žena je plodná jen 17 hodin za měsíc a trefit se do tohoto šibeničního termínu není jen tak. Je to boj, je to stres, ale jde to! Poradíme vám, jak na ovulaci vyzrát!

Článek

Při ovulaci ženy (což je obyčejně mezi 13. a 14. dnem po začátku menstruačního cyklu) se uvolňuje vajíčko a putuje vejcovodem směrem k děloze. Aby došlo k oplození, musí se tam potkat s živými spermiemi, mezi nimiž se ukrývá jeden šampion, který se do vajíčka dostane. Jenže životnost obou bojovníků, jak vajíček, tak spermií, je relativně krátká: k oplození vajíčka musí dojít do 17 hodin od ovulace, přitom spermie jsou v pochvě živé nejdéle 2 dny! „V případě vajíček jde o průměr, ta životnost se pohybuje mezi 12 a 22 hodinami," upřesňuje MUDr. Michal Koucký.A tak není divu, že se spermie při útoku snaží – rychlost by jim mohli závidět i nejslavnější sprinteři světa – do pochvy dorazí do několika vteřin a už do hodiny lačně klepou na dveře konce vejcovodu.

Odhalte svou ovulaci!

Američtí vědci došli při bedlivém zkoumání žen k zajímavým poznatkům: ovulující samičky lidského druhu prý podvědomě vysílají signály samečkům – tedy mužům! Nejenže mají vyšší hlas než obvykle, ale dokonce prý nosí i kratší sukně (budiž vědcům tato osvětová práce přána)! Pokud ovšem nechcete čekat, až si partner všimne vašeho nápadného pískání nebo proklatě krátké sukně v třeskutých mrazech, raději použijte exaktnější metody a jednoduše mu ono „teď" řekněte.

Foto: archiv čtenářky

Graf bazální teplotyFoto: archiv čtenářky

Bazální teplota

Jedním ze spolehlivých vodítek je měření bazální teploty. Pořiďte si vlastní teploměr (nejlépe digitální) a do kalendáře si každý den zapisujte svou bazální teplotu. Je dobré ji měřit v pochvě (může to být ale někdy nepříjemné), v ústech nebo konečníku. Důležité je tento proces provádět každý den ve stejnou dobu a za stejných podmínek a stejným způsobem (ideálně každé ráno po probuzení). Pokud pracujete na směny, bude to složitější – výsledky by měly být relevantní tak po 4 hodinách odpočinku. Jak ale potom rozumět naměřeným hodnotám?

Bazální teplota má dvě fáze. Ta první po menstruačním cyklu má nižší hodnoty. Důležitý je zlom, kdy skokově naměříte hodnoty znatelně vyšší. Ty značí, že den před naměřením proběhla ovulace. To už ovšem může být pozdě bycha honit, k oplození by mělo dojít právě den před naměřením oné vyšší teploty.

Děložní hlen

Zkoumat můžete i vlastní děložní hlen – přesněji jeho konzistenci. V neplodných dnech bývá velmi hustý, spermiím brání proniknout do vejcovodů a zároveň s nimi tak úplně nekamarádí. Naopak v plodných dnech je hlen řídký a bezbarvý (může se zdát, že vám uniká moč). Den, kdy je hlen nejřidší, je nejvhodnější k oplodnění.

Počíhejte si na čípek

Při menstruačním cyklu se také mění poloha a tvrdost děložního čípku. Ten si v sobě musí najít každá žena sama. Jak na to? Stoupněte si, zvedněte jednu nohu a položte ji na židli. Potom zaveďte ukazováček do pochvy (pozor na ostré nehty) a nahmatejte ho. V neplodných dnech ho najdete snadno: je nízko položený a tvrdý. Naopak s blížícími se plodnými dny je čípek měkčí a výše položený.

Foto: archiv firem

Nabídka ovulačních testůFoto: archiv firem

Testík do kapsy

Na trhu se objevily i kapesní ovulační testy, které jsou velmi podobné těm těhotenským. Při ovulaci se v moči zvyšuje hladina luteinizačního hormonu. Právě jeho hodnoty jsou vyšší 24 hodin před ovulací. Tyčinku stačí počůrat, 10 minut počkat a pak se buď smířit s negativním výsledkem, nebo okamžitě konat… Testy slibují 99 % spolehlivost. Pro orientační měření existuje i přístroj zvaný Lady-Q Scope. Ten vám ukáže výsledek na základě slin. Olíznete ho a pak jen 15 minut čekáte.

„Oproti výše uvedeným metodám jsou ovulační testy nejspolehlivější. A je jedno, jak se hladina hormonů zjišťuje – jestli ze slin, nebo z moči. Samozřejmě nejpřesnější je hormonální profil, který by vám ovšem musel udělat lékař z odebrané krve," uzavírá MUDr. Koucký, kterého můžete kontaktovat i v naší Těhotenské poradně – zcela zdarma ZDE.

Na internetu se dají sehnat i digitální měřiče ovulace. Jedním z nich je např. Fertility Monitor od firmy Clearblue. Funguje na základě vzorků moči – ke klasickým tyčinkám patří i digitální přístroj, který vás na základě dvou změřených hormonů upozorní na přicházející ovulaci, zároveň vám připomene, kdy máte jednotlivé testy moči opakovat a který den máte jakou pravděpodobnost otěhotnět. V přepočtu vás vyjde asi na 3500 Kč včetně 20 testovacích tyčinek.

A jak se podařilo otěhotnět vám? S čím vším jste se při tvorbě miminka potýkali? Jak se do zkoumání ovulace zapojoval partner? Podělte se o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám