Hlavní obsah

Šest filmů a seriálů, které se točily v Česku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Česká republika je krásná a má toho hodně co nabídnout. Už dávno si toho všimli i filmaři, a tak je Česko destinací, kam často vyrážejí natáčet svá díla třeba i hollywoodští tvůrci. Do kterých koutů země už zavítali a co se v tuzemsku točilo?

Článek

Abyste se prošli místy, kudy chodil třeba Orlando Bloom, nemusíte cestovat za hranice České republiky. (A ono to v této koronavirové situaci ani není dost dobře možné.) Zahraniční filmaři, a tedy i slavní herci, v minulosti mnohokrát zavítali do Česka. Co a kde se konkrétně točilo?

Carnival Row (2019)

Pro britského herce Orlanda Blooma (43) se stalo Česko skoro druhým domovem. Od roku 2017 totiž v tuzemsku natáčel oblíbený fantasy seriál. Jde o příběh z viktoriánské doby, je plný mytických bytostí a hraje v něm také třeba modelka a herečka Cara Delevigne (27). Filmovalo se například ve skalních městech Prachov a Adršpach, na zámku Kačina, na zámcích Frýdland a Sychrov nebo na libereckém vlakovém nádraží.

Foto: Profimedia.cz

Orlando Bloom v temném seriálu Carnival RowFoto: Profimedia.cz

Anthropoid (2016)

Ryze české téma se zasloužilo i o ryze české kulisy. Příběh, který zachycuje události související s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (1904–1942), tvůrci shledali vhodným i pro publikum za hranicemi Česka. Vznikl tak film v koprodukci Velké Británie, České republiky a Francie. Natáčelo se nejen v barrandovských ateliérech, ale také v pražských ulicích, na Invalidovně či na nádvoří Pražského hradu. Scény z interiéru chrámu svatých Cyrila a Metoděje ovšem vznikly ve studiu. V historickém dramatu si zahrály nejen zahraniční hvězdy, jako je Jamie Dornan (37) nebo Cillian Murphy (43), ale i české: např. Anna Geislerová (43) nebo Alena Mihulová (54).

Foto: Profimedia.cz

Jamie Dornan jako Jan Kubiš (1913–1942)Foto: Profimedia.cz

Spider-Man: Daleko od domova (2019)

Dalším velkofilmem, v rámci kterého se štáb i herci podívali mimo jiné do Česka, je pokračování marvelovky o pavoučím muži. Běžní kolemjdoucí tak mohli narazit například na Toma Hollanda (23) nebo herečku Zendayu (23): natáčelo se například na Karlově mostě v Praze, ale také v Liberci. Představitel hlavní role v rozhovoru pro magazín Decider prohlásil, že Praha je jedním z nejkrásnějších míst, která navštívil.

Foto: Profimedia.cz

Tom Holland se o Praze vyjádřil velmi lichotivěFoto: Profimedia.cz

Hannibal – Zrození (2007)

V České republice se z velké části filmoval také horor o psychopatickém vrahovi, který své oběti pojídal. Titulní roli si ovšem nezahrál Anthony Hopkins (82), ale Francouz Gaspard Ulliel (35) – film je totiž prequelem snímku Hannibal z roku 2001 a řeší se tu vrahovy začátky. Divák ve Zrození může vidět například hrad Kost nebo brněnskou vilu Tugendhat a také pražské exteriéry, které ovšem „hrají“ Paříž. K vidění jsou i čeští herci, například Marek Vašut (59).

Foto: Profimedia.cz

Gaspard Ulliel jako mladý HannibalFoto: Profimedia.cz

Haunted (2018)

Každý díl hororové reality show přináší příběh člověka, který se stal svědkem nějaké nevysvětlitelné události či nadpřirozeného jevu. Haunted se stal prvním seriálem Netflixu, který se natáčel v české produkci a s českými tvůrci, takže o česká místa v něm není nouze. Kromě Prahy v seriálu najdete i Králův Dvůr nebo Okoř. Jedné z rolí se ujala například Eliška Křenková (30), ovšem příliš pozitivních ohlasů dílo nezískalo.

Foto: Profimedia.cz

V seriálu se objevila i herečka Eliška KřenkováFoto: Profimedia.cz

Casino Royale (2006)

Ze zahraničních trháků stojí za zmínku také bondovka, v níž v roli agenta 007 debutoval Daniel Craig (52). Velkofilm se natáčel i na několika místech České republiky a ve filmových ateliérech Barrandov. Posloužily i Karlovy Vary, Mladá Boleslav a hrad Loket. Kromě toho se ovšem James Bond podíval i na Bahamy, do Itálie, do Německa a samozřejmě do Velké Británie. Tvůrci využili i českého komparzu: v životopise tak může mít účast na natáčení bondovky třeba Miroslav Šimůnek (42) nebo Michaela Ochotská (35).

Foto: Profimedia.cz

Příští bondovka Není čas zemřít bude Craigova posledníFoto: Profimedia.cz

Nejlepší seriály do karantény: Které by vám neměly uniknout?

Reklama

Načítám