Hlavní obsah

Severský styl v bytě? Sluší mu!

Foto: 15 x YIT Stavo

Výrazná žlutá barva v kombinaci s černou je oživujícím prvkem i v kuchyni, kde se uplatnila na skleněné desce za kuchyňskou deskouFoto: 15 x YIT Stavo

Reklama

Chcete si pořídit nový byt? Podívejte se, jak lze do poměrně malého hlavního obytného prostoru funkčně a hezky uspořádat vybavení obýváku, jídelny a kuchyně. Ve skandinávském stylu!

Článek

Byt, který vám dnes představujeme, má rozlohu 74 m2 s dispozicí 3 + kk a na ploše 50 m2 disponuje předzahrádkou.

Byt v projektu Koti Braník pro společnost YIT Stavo zařizovala designérka Andrea Hylmarová. Ve vybavení se inspirovala moderním skandinávským designem. Vsadila na funkčnost, jednoduché tvary, střídmou barevnost a přírodní prvky.

Útulnou atmosféru do prostoru vnáší dřevěná podlaha v provedení bělený dub (Sorrento od firmy Kährs), barevné akcenty a také použití výrazných vzorů na textiliích.

Barevnost obytné místnosti se odvíjí od jejího nejvýraznějšího prvku, tapety Ystävät z aktuální kolekce finského výrobce Marimekko, jejíž motiv vás zaujme na první pohled. A tento design se prolíná i dál, zbytkem bytu, čímž vytváří propojenou strukturu.

Předsíň ještě bez skříní

V prostoru vchodu je zatím umístěn jen jednoduchý věšák a nástěnné zrcadlo. Do budoucna se předpokládá, že si obyvatelé pořídí velkou šatní skříň, pro niž je zde počítáno s dostatečně velkým prostorem. Volbu materiálu pak určitě usnadní i velmi neutrální provedení dlažby (série Concept, RAKO), která snese kombinaci jak s velkou škálou jednobarevných, tak i dřevěných dekorů.

Foto: Archiv firmy

Společenská zóna s kuchyní a jídelním koutem není přeplněná nábytkem a působí vzdušněFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na světlé sedačce vyniknou polštáře se stejným dekorem, jaký má koberec (Ikea), taburet upoutá jemnou výšivkou. Stolky Tray Table (od 3500 Kč) jsou kovové, od dánské firmy HayFoto: Archiv firmy

Kuchyň

Kuchyňská linka se do místnosti velikosti 25 m2 vešla rozměrově velkorysá. Je v provedení bílý lesk, který podtrhuje zájem opticky vytvořit iluzi velkého prostoru. Zaujmou vás zejména horní skříňky, vedoucí až ke stropu. Na kuchyňskou linku navazuje jídelní kout se stolem, jehož minimalistické linie vyvažují židle DSW chair od Charlese a Raye Eamsových, se zajímavě řešenou dřevěnou podnoží.

„Takový kousek představuje sice větší investici, kolem deseti tisíc korun za kus, ale nemusíte mít obavy, že ho do budoucna nevyužijete. Tyhle židle vypadají parádně téměř v každém interiéru,“ zdůrazňuje Andrea Hylmarová.

Foto: Archiv firmy

Veškerý prostor je využitý na maximum, na skříňky se shora nepráší a uzavřený prostor dovoluje schovat vše, co by mohlo působit rušivěFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Jídelní stůl Melltorp (Ikea) je sice menších rozměrů (120 x 75 cm), pro potřeby čtyřčlenné domácnosti ale stále postačujícíFoto: Archiv firmy

Ložnice v přírodním duchu

I v ložnici je nosným dekorativním prvkem tapeta z kolekce Marimekko, tentokrát ovšem v daleko tlumenějších odstínech béžové, bílé a světle modré. Její jemný přírodní motiv navíc navozuje klidovou atmosféru, v čemž se dobře doplňuje s ikonickým svítidlem Random Light od nizozemské firmy Moooi (11 341 Kč), evokujícím jemnou pavučinu. Pro zmírnění kontrastu stěny designérka ladila do světle šedé.

Foto: Archiv firmy

Útulnou atmosféru v ložnici navodí hlavně koberec a textilní dekorace. Skvěle zde využili možnosti zopakovat vzor na tapetě i na polštářcíchFoto: Archiv firmy

Koupelna v barvě kávy

Koupelna v kombinaci světle béžových a tmavě hnědých obkladů se dobře doplňuje s tmavším dřevem, které se uplatnilo například na stojanu pro ručníky. Místnosti dominuje vana Eurowa od Kaldewei.

Foto: Archiv firmy

Koupelně dominuje vana od Kaldewei. Vanová i umyvadlová baterie jsou ze série Grama od značky Roca. Obklady a dlažba jsou ze série Concept od výrobce RakoFoto: Archiv firmy

Jak se vám tento byt líbí? Chtěli byste takhle bydlet? A víte, kolik by to stálo? V tomto případě asi 4,1 milionu korun. Přečtěte si také článek Panelák vyměnili za rodinný dům svých snů a Jak vypadá dokonalé harmonické bydlení.

Reklama

Načítám