Hlavní obsah

Sex: 5 důvodů, proč spolu nespíte. Jak to změnit?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Vztah funguje, milujete se, vše je vlastně v pořádku. Až na sex. Jeden z vás (nebo dokonce oba) na něj prostě nemáte chuť. A není to nic neobvyklého, většina párů si tímto poklesem libida v průběhu dlouhodobého vztahu projde (někdy i opakovaně). Čím to je?

Článek

Na začátku je to vždycky vášeň a v ložnici se skoro nespí. Po určité době se vám oběma hormony uklidní a sex se tak nějak ustálí. Už ho nepotřebujete třikrát denně, ale pořád vás to baví. Jenže co když přijdou chvíle, kdy milování s partnerem je to poslední, na co máte chuť? Neděste se, stává se to i v „lepších rodinách“.

Pomineme-li čistě fyzické příčiny poklesu libida (léky, zdravotní obtíže, u žen také menopauza, psychické nemoci, jako je například deprese a podobně), které je potřeba řešit s lékaři, stojí za nechutí k sexu většinou psychika. A tohle jsou chvíle, kdy bývá v ložnicích nejvíc mrtvo.

1. Narození dítěte

Samozřejmě není řeč o šestinedělí (případně delší době), kterou žena po porodu potřebuje na fyzické zotavení.

Stává se ale, že třeba i rok (někdy i déle) po příchodu dítěte intimnosti mezi partnery téměř nebo zcela vymizí. Většinou to vůbec nesouvisí s tím, že by se ti dva již neměli rádi nebo se nepřitahovali. Je to spíš jen reakce na totální životní změnu.

Nejčastěji to bývá kombinace fyzické únavy – probdělé noci, ztráta času pro vlastní odpočinek a relaxaci…, psychické zátěže – nával zodpovědnosti, sžívání s novou rolí a pocit, že veškerou energii a čas musíte věnovat dítěti, nikoli sobě či partnerovi, poklesu sebevědomí – tělo se po porodu změní a ženy na tyto změny bývají až příliš citlivé.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Miminko zahýbá vaším životem, a to i tím sexuálnímFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Rada: Chce to čas (první měsíce bývají nejhorší). A hodně pomáhá, když se naučíte žádat a přijímat pomoc (babiček, tet, partnera…) a dopřejete si odpočinek a čas jen pro sebe. Šla se babička projít s kočárkem? Lehněte si, čtěte si knížku, dejte si teplou vanu. Prostě relaxujte, nesnažte se ten čas využít „rozumně“. V tuhle chvíli je vaše pohoda důležitější než vytřená podlaha nebo vyžehlené prádlo.

2. Příliš mnoho lásky

Je to paradox, ale pokud vám to s partnerem extrémně klape po psychické stránce, fyzická tím může trpět. Jednoduše řečeno, pokud jste vy a váš muž jedna duše, na všem se v podstatě shodnete, vše mezi vámi dokonale funguje, vášeň může vymizet. Jste spíš jako skvělí přátelé či sourozenci, nikoli jako milenci. Obzvlášť pak, pokud spolu trávíte veškerý čas, nedáte bez sebe ani ránu.

Vášeň totiž potřebuje vzrušení, a hlavně trochu nejistoty. Jakmile si jste svými vzájemnými city více než jistí, plamínek vaší vášně skomírá.

Rada: Zkuste si být vzácnější. Vyrazte si třeba někam na víkend bez partnera, potřebujete se na sebe těšit.

3. Stres

Jakékoli vážnější starosti vás zaměstnají natolik, že na sex už prostě nemáte kapacity. Trápí-li vás například finance, po večerech počítáte, zda vyjdete do příští výplaty, partnerův hezký zadek vás v tu chvíli opravdu nezajímá. Bojíte-li se, že přijdete o práci, přemýšlíte, kde seženete novou, ani si nevšimnete, že si manželka koupila nové sexy spodní prádlo.

Navíc se starostmi a stresem bývá spojena často nespavost, tudíž jste i fyzicky unavení a tělo se snaží energií šetřit (zařídí, abyste neměli na sex chuť, protože to je v tomto nouzovém stavu plýtvání silami).

Rada: Ideální varianta samozřejmě je co nejrychleji problémy vyřešit. Ne vždy to ale jde. V takovém případě pak mohou pomoci nejrůznější uvolňovací techniky (meditace, jóga, dýchací cvičení, ale i jakýkoli sport, který vás uvolní).

Foto: Peshkova, Shutterstock.com

Veškerý stres, únava a starosti se na milostném apetitu nehezky podepisujíFoto: Peshkova, Shutterstock.com

4. Vztahové problémy

Nemusíte se dennodenně hádat jako koně, nemusí být u vás doma Itálie, přesto to nemusí klapat. Někdy jsou vztahové problémy velmi plíživé a nenápadné. Jeden z vás (nebo oba) prostě nejste ve vztahu spokojení, jen si to neuvědomujete, neumíte (nebo nechcete) si to přiznat.

Ale je to ve vás a podepisuje se to na vašem libidu. Jednoduše nemáte chuť spát s někým, s kým vám není dobře.

Rada: Pátrejte, co přesně vám na partnerovi nebo vašem vztahu vadí, co vás trápí. Jakmile bude mít problém konkrétní podobu, můžete ho řešit. Můžete na svém vztahu zapracovat, opravit ho. A pokud to nezvládnete sami, není od věci vyhledat pomoc odborníka.

5. Péče o nemohoucí rodiče

Těžce nemocní či nemohoucí rodiče a nutnost postarat se o ně. To je tak velká psychická i fyzická zátěž, která často spolkne veškerou vaši energii.

Prožíváte smutek (jsou to vaši rodiče a vy sledujete, jak pomalu odcházejí), stres (jak péči o ně zvládnete), mnohdy i finanční starosti, fyzické vyčerpání. Prostě takový vražedný mix pro vaše libido.

Rada: Tady pomáhá v podstatě vše, co bylo zmíněno v předešlých radách. Umění uvolnit se, alespoň na chvíli se odpoutat od stresu, dopřát si odpočinek, sdílet svou bolest s partnerem, dovolit, aby vám blízcí trochu „odlehčili“.

Zažili jste někdy pokles libida? Jak jste ho překonali?

Reklama

Související témata:

Načítám