Hlavní obsah

Sex během menstruace. Pro koho je běžný?

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Silnější prožitky i snadnější dosažení vyvrcholení. To všechno – a mnohem víc – nabízí milování během menstruace. Jak je to s hygienou a kdy si vyndat tampon? Nedělejte tyhle chyby!

Článek

Když máte měsíčky, asi se necítíte nejlépe. Potýkáte se s výkyvy hormonů, křečemi, nadýmáním, návaly horka i akné. Pravděpodobně máte citlivější ňadra nebo vás sužuje únava. Přesto byste měli zvážit, zda v posteli „nejet na červenou“. Ostatně, přibližně čtvrtina párů na tom nevidí nic nenormálního.

Orgasmus je lepší než růžový prášek

Mnoho žen má během periody hormonálně posílené libido a dosahuje vyvrcholení snadněji a rychleji. Proti milování při menstruaci nejsou ani lékaři – shodují se, že orgastické stahy ulevují od častých bolestí podbřišku.

„Z ryze biologického hlediska není koitus mezi zdravými partnery v době menstruace škodlivý, stejně jako masturbace,“ popisuje gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor s tím, že americký gynekolog William Masters referuje o skupině 43 žen, které onanovaly z důvodu snížení menstruačních bolestí. Tyto dámy popisovaly intenzivní orgasmus, jenž odstranil křeče v malé pánvi a křížové bolesti spojené s menstruací. Benefity tedy existují.

Tampon jako problém

„Riziko infekce je však v průběhu menstruace zvýšené, menstruační krev nemocné ženy může být zdrojem pohlavně přenosné choroby,“ dodává Zlatko Pastor. Vhodná je tedy bariérová ochrana, konkrétně kondom, který představuje prevenci například před žloutenkou B a C – a také otěhotněním. Krvácení totiž nelze považovat za antikoncepci!

A jak je to s pohodlím a osobním pocitem čistoty? Sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu na svém blogu upozorňuje, že je vždy krátce před sexem nutné vyndat tampon. „Pokud to neuděláte, může se zatlačit dál do pochvy, což ztěžuje jeho odstranění a také přispívá k vaginálním infekcím. Osobně jsem spíš pro menstruační kalíšky – některé z nich se dají použít přímo při milování, a dokonce jsou vhodné i pro orální sex.“ (Dáváte přednost vložkám, kalíšku, nebo menstruační houbě?)

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Před pohlavním stykem během menstruace si nezapomeňte odstranit tamponFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nejlepší orgasmy

Tento milostný způsob upřednostňují dlouhodobé a sexuálně spokojené páry. „Sex při menstruaci je obecně velmi intimní a podle různých anket jej praktikují dvojice, které se dobře znají,“ popisuje Sean Jameson a dodává, že hodně ženám se biochemické reakce v mozku během „červeného sexu“ nesmírně zamlouvají.

Například oxytocin vede k zesílenému pocitu důvěry mezi partnery, podporuje dobrou náladu, zesiluje empatii a odplavuje stres. O důvod víc, proč to zkusit. Mimochodem, milování můžete odložit na poslední dny, kdy krvácení není tak silné. Pro ochranu matrace nebo ložního prádla použijte starý ručník či speciální omyvatelné PVC prostěradlo z erotického obchodu. Po ruce mějte i balíček praktických vlhčených ubrousků, které jsou většinou hypoalergenní.

Změna v pozicích

Nezapomínejte ale, že děložní čípek může být citlivější než obvykle, proto vám nemusí vyhovovat určité polohy, které jinak milujete. Taková jízda na koni nebo psí poloha bývají méně pohodlné, takže možná dáte přednost klasickému misionáři, při kterém hloubka průniku není tak velká.

„Komunikace je obzvláště důležitá. Pokud zjistíte, že vaše tělo nereaguje, jak si představujete, nebojte se ozvat a požádat o jemnější dotek a odlišný přístup,“ uzavírá Sean Jameson s tím, že sex při menstruaci rozhodně není pro každého, z čehož si nikdo nemusí dělat hlavu. Máte-li k němu výhrady, dejte si na pár dní od fyzického kontaktu pauzu nebo se s partnerem soustřeďte na nekoitální aktivity.

Výjimečný sex? Vyzkoušejte netradiční metody dráždění!

Reklama

Načítám