Hlavní obsah

Sex, který vás donutí se červenat. Jak prospěje tělu i duši?

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

Ruměnec na kůži, který se při sexuálním vzrušení rozšiřuje po celém těle. Odkud se bere a proč je žádoucí se takhle při milování červenat? Z výhod, ke kterým patří i omlazení, se vám doslova zatočí hlava!

Článek

Pravidelný sex podle vědců posiluje imunitu, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, potlačuje stres a zlepšuje spánek. Je zkrátka v mnoha ohledech zdraví prospěšný a pozitivně působí nejen emocionálně, ale také fyzicky. I proto odborníci, včetně americké psychiatričky a sexuoložky Madeleine Castellanos, sexuální aktivitu jedině doporučují.

„Když máte uspokojující sex, děláte toho pro své tělo hodně. Organismus se vydá na cestu vyrovnávání hladin hormonů a vy se obecně začnete cítit šťastní,“ popisuje uvedená expertka, podle které je nejvhodnější dát do milování všechno, tedy se pořádně uvolnit, zapojit a zčervenat vzrušením. A proč je zrovna ruměnec na tváři i po těle tak báječný?

Mozek je největší erotogenní zóna

O oxytocinu jste již jistě slyšeli. Jedná se o klíčový hormon, který vede k emocionálnímu a fyzickému uzdravení. Leckdo ho nazývá „hormonem lásky, věrnosti a důvěry“, což je poměrně trefné označení. Oxytocin, který v roce 1906 objevil britský fyziolog Henry Hallett Dale, je totiž aktivní při sexuální činnosti všech pohlaví a podporuje pocit spojení a důvěry mezi milenci. Příznivé účinky tohoto zázraku lze dokonce pozorovat při úzkosti, stresu nebo depresi. Stačí se začít mazlit a za pár minut jsou vidět výsledky, neboť oxytocin má opačný efekt k účinkům stresových hormonů adrenalinu a kortizolu. Ne nadarmo se říká, že mozek je největší erotogenní zóna....

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Polibky, mazlení a tulení... Oxytocin se vyplavuje a napětí odplouváFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Hormon lásky omlazuje celé tělo

„Jednou z nejúžasnějších věcí na oxytocinu jsou jeho pozitivní účinky na buňky a tkáně. Bylo zjištěno, že regeneruje svalovou tkáň a dělá ji mladší a silnější. Také pomáhá zlepšit hojení ran posilováním imunitního systému,“ pokračuje Madeleine Castellanos s tím, že k vylučování hormonu stačí pouhý dotyk od někoho, ke komu chováte vřelé city a důvěřujete mu. Pak bývá účinek maximální.

Komplexně vzato je však spouštěčem uvolňování oxytocinu nejen hlazení, mazlení, objímání a dotek kůže na kůži, ale také stimulace bradavek, genitálií a celého pohlavního ústrojí. Stejně jako porod, kojení či pohled novorozeného dítěte do matčiných očí.

Červenání při sexu je zdravé

V každém případě smyslné „otlapkávání“ během předehry prokazatelně zvyšuje hladinu oxytocinu, a proto je pár minut před začátkem pohlavního styku tak klíčových. Hormon se vyplaví během chvíle, což se projeví něčím, co nelze zamaskovat – ruměncem a jemným narůžovělým zbarvením pokožky, které se postupně šíří po celém těle, a to bez ohledu na pohlaví.

Stejně jako u žen i u mužů se oxytocin uvolňuje během hlazení, milování, při kontaktu kůže na kůži. Co se týče pozitivních dopadů, má podle vědeckých zjištění přímý podíl na ejakulaci – podporuje stahy svalů penisu a zároveň sounáležitost a loajalitu.

Proč ženy milují hluboký průnik

„Oxytocin způsobuje ono červenání během sexu a orgasmu. Uvolňování oxytocinu je podporováno také stimulací děložního čípku, což může vysvětlovat, proč některé ženy opravdu milují hluboké přirážení při pohlavním styku,“ dál podotýká Madeleine Castellanos. Úkol je tedy jasný.

Nezapomeňte hodit starosti za hlavu, tedy milovat se teď a tady. A přitom klaďte důraz na smyslný kontakt kůže s kůží během předehry a později i na intenzivní a hluboké dráždění svého klína. Vy i on budete šťastnější a zdravější.

Reklama

Načítám