Hlavní obsah

Sex na prvním rande: Může se z toho vyklubat vztah?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Pokud za něco stojí, počká. Co ale když vás k tomu chlapíkovi, se kterým máte první schůzku, něco tak silně táhne, že nemůžete odolat? Zničíte všechny šance na dlouhodobý vztah, pokud s ním skončíte v peřinách? Vědci nově tvrdí, že právě milováním současné vztahy začínají!

Článek

Podle statistik trvá od první schůzky 7,8 dne k prvnímu polibku a 12,4 dne k prvnímu sexu. Roli v tom však hraje roční období. Pokud se s někým seznámíte v létě, kdy je nálada uvolněnější, celý proces se odehrává rychleji. Někdo však nedokáže čekat ani den, nebo dokonce hodinu! Sex teď a tady? A může se z takového milostného dobrodružství s dosud neznámým mužem vyklubat vztah? Vědci říkají ano! Tým psychologů totiž nově zjistil, že sexuální touha hraje důležitou roli nejen při získávání potenciálních partnerů, ale také při podpoře řádné vazby mezi nimi.

Sex plodí zamilovanost

„Sex vytváří půdu pro prohloubení citového spojení mezi cizími lidmi,“ říká vedoucí studie Gurit Birnbaum, sociální psycholožka a docentka psychologie z izraelského Interdisciplinárního centra IDC Herzliya. „Sex motivuje lidi ke kontaktu, a to nejen fyzickému,“ dodává psycholožka, která byla hlavním strůjcem studie. Podle ní, a to navzdory obecnému přesvědčení, si dva lidé skrz sex mohou padnout do noty, aniž by to nějak ohrozilo budoucí vývoj partnerského vztahu (co nedělat ráno po sexu na jednu noc).

„Díky čtyřem vzájemně propojeným studiím jsme odhalili, že sexuální touha vyvolává chování, které během první schůzky s neznámými osobami může podporovat emocionální vazbu,“ dál popisuje Gurit Birnbaum, jejíž závěry uveřejnily britské noviny „The Sun“.

Sex teď a tady

„Přestože sexuální naléhavost není to samé co emocionální připoutání, evoluční a společenské procesy pravděpodobně způsobily, že lidé jsou obzvláště náchylní romanticky se propojit s nápadníky, ke kterým jsou sexuálně přitahováni, nebo se kterými se už vyspali. Rozdíly mezi muži a ženami jakoby vymizely,“ dodává spoluautor studie Harry Reis, profesor psychologie z americké univerzity v Rochesteru. V podstatě jde o to, že sex (jak ovládnout muže v posteli) je o plodnosti, a my jsme byli naprogramováni k tomu, abychom společně pracovali na budoucích generacích. Jde o evoluční záležitost. A jak na to všechno vlastně vědci přišli?

V první studii 36 žen a 22 mužů poslouchali předem nahranou hudbu s atraktivní osobou opačného pohlaví po boku. Poté museli vyhodnotit svou touhu po této osobě, o které se domnívali, že je dalším účastníkem experimentu. Vědci zjistili, že čím déle jsou dva lidé během příjemných chvilek spolu, tím hlubší je jejich synchronizace. O sympatiích ani nemluvě!

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Z evolučního hlediska jde o zachování rodu. Sex, tedy i ten na první schůzce, je vlastně přirozená záležitostFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Erotika plodí erotiku

Další studie zahrnovala 50 mužů a 50 žen. Tentokrát polovina sledovala erotické, ale nepornografické video, zatímco druhá se účastnila promítání videí z deštných pralesů v Jižní Americe. Následně byli účastníkům studie přiděleni atraktivní partneři opačného pohlaví, kteří plnili tajný úkol.

Předstírali nesnáze a žádali o pomoc s testem. Výzkumníci si na základě toho všimli, že ti účastníci, kteří byli chvíli před tím zabraní do erotické filmové scény, pomohli svým kolegům mnohem rychleji, investovali více času a byli vnímáni jako užitečnější. Tedy aspoň v porovnání se skupinou, která zhlédla dokument o pralese.

Sex je silné pouto

Sociální psycholožka Gurit Birnbaum a její kolegové tak logicky dospěli k závěru, že prožívání sexuální touhy mezi cizími osobami s největší pravděpodobností kultivuje blízkost a vazbu (mimochodem víte, kdy mají ženy největší chuť na sex?). „Skutečně není pochyb o tom, že touha a sex hrají důležitou roli ve vývoji vztahů. Ostatně právě magnetismus drží partnery pohromadě dost dlouho na to, aby se mezi nimi vytvořilo pouto,“ uzavírá odbornice, podle které sex na první schůzce rozhodně nepředstavuje problém, ale naopak výhodu.

Co vy na to? Sex s přitažlivou, ale téměř neznámou osobou, ano či ne?

Reklama

Načítám