Hlavní obsah

Sex s kamarádem. Důvody, proč je tohle milování nejlepší

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte projíždět seznamky a chodit na další nemožné schůzky. Najít někoho, kdo to s vámi v posteli roztočí, není zase tak složité. Tohoto úkolu se určitě rád zhostí některý kamarád. A nejlepší zpráva ze všech? Sex s ním může patřit k těm nejbáječnějším zážitkům!

Článek

Žádné hádky či debaty o vynášení odpadků a minimální odpovědnost. Jen dva kamarádi, kteří spolu sdílejí jednu postel. Žádné závazky, žádná láska, žádná společná budoucnost. Jak moderní! Profesor Aaron Ben-Ze'ev z Haifské univerzity v Izraeli, zakladatel Evropské filozofické společnosti pro studium emocí a přispěvatel magazínu Psychology Today, tvrdí, že podobných vztahů v poslední době přibývá.

Podle něj se do tohoto druhu soužití pouštějí především lidé mezi 20 a 30 lety, kteří ještě nejsou připraveni na komplexní a plnohodnotné partnerství. Výjimku ale netvoří ani ti zralejší, například rozvedení, již se na nový, hlubší vztah ještě necítí. Stojíte před podobnou výzvou a tápete, zda sex s kamarádem bude stát za to? Experti z portálu Motherly mají jasno. Tenhle druh sexu je podle nich úplně nejlepší!

Jaké jsou výhody kamarádského sexu bez závazků?

1. Znáte se a máte k sobě blízko

Expertka na vztahy a výzkumnice z americké Michiganské univerzity Terri Orbuch říká, že známí lidé si k sobě najdou lépe cestu – a to i tu milostnou: „Jelikož máte s kamarádem nějakou společnou historii, určitě se v posteli domluvíte nebo časem vyladíte případné chybičky. Studie totiž ukazují, že ženy v dlouhodobých vztazích mají uspokojivější sexuální zážitky než dámy, které preferují příležitostný sex.“

2. Cítíte se bezpečně

Sexuoložce a partnerské poradkyni Logan Levkoff z New Yorku se zamlouvá další věc. „Cítíte se v bezpečí a to je bez debat. Při milování s kamarádem se proto více otevřete, pocítíte svobodu,“ podotýká známá americká terapeutka s tím, že v podobných uvolněných vztazích je jednodušší žádat o techniky, které jste v posteli vždycky chtěli zkusit, ale v partnerském vztahu k tomu jaksi chyběla odvaha. Vysvětlení je přitom velmi prosté: kamarádsko-milenecký vztah je méně závazný a více bláznivý. Nikdo není pod tlakem, jde čistě jen o sex, který může být limitován pouze dohodou týkající se zákazu dovádění s dalšími osobami – například ze zdravotních důvodů. Partner i vy můžete být upřímní, nehrajete hry o moc. I to je bonus.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sex s kamarádem je bezpečný. Lidé se cítí uvolnění a víc si užívajíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Odhalíte své nejlepší sexuální já

Milenecko-kamarádský vztah může skvěle fungovat. „Když mu uvěříte, není co řešit. Po sexu si oba odejdete vlastní cestou, všichni jsou spokojení. A proč by také nebyli? Ponecháte si své soukromí i příležitost potkat někoho dalšího. Zároveň se máte komu svěřit, po vašem boku stojí parťák, s kterým je zábava. Díky tomu odhalíte své nejlepší sexuální já a zároveň se vyhnete delšímu milostnému půstu,“ uvádí newyorská psychoterapeutka Rachel A. Sussman. A radí termíny sexuálních setkání předem plánovat – je to pohodlné, jasné a oba aktéři si udělají čas.

4. Můžete kdykoli odejít

A poslední, možná nejdůležitější věc, která je na sexu v kamarádském duchu ta nejlepší. Když se to všechno shrne, jedná se kompletní balíček intimity a vášně, ovšem bez zbytečného zatížení hypotékami, podnájmy, úklidovými návyky a dalšími běžnými věcmi, které obvykle řeší lidé v „normálním“ svazku. Pokud si již na začátku stanovíte pravidla (může mezi ně patřit třeba zákaz vyznávání lásky), lze z takového vztahu kdykoli a bezbolestně odejít, aniž byste řešili, kdo si vezme psa nebo porcelán po babičce. To ovšem neznamená, že kamarád nemůže začít žárlit či si milence nebo milenku víc nárokovat. Pak se takový původně čistě přátelský vztah rozpadne, což je asi to nejhorší, co se mu může stát.

A jak to máte vy? Udržujete kamarádský vztah s výhodami?

Reklama

Načítám